Ata tohumları koruma altında
Gelecek yıllarda Sarayönü Belediyesi bünyesinde üretilen tohumlar, oluşturulacak online tohum talep formu dolduran ülke halkının tamamının kullanımına açılacak. Bu sayede yerel ata tohumlarının ülke bazında da yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Maalesef bilinçsizce ve/veya kimyasal ilaçlarla, sadece yüksek verim amaçlı üretilebilen ve marketlerde yerlerini alan ticari çeşitler, sağlığımızı gün geçtikçe daha fazla etkilemektedir. Halka teslim edilecek ata tohumların bahçelerde hayvan gübresi gibi organik gübrelerle yetiştirebilecek olması, bu tohumlardan elde edilen ürünlerin beslenmemizdeki faydalarını daha da artıracaktır. Temin edilen ata tohumların antioksidan, vitamin, element vb. içerikler yönüyle analizleri yapılacak, kendi içerisinde ilgili özellikler yönüyle sağlık için en faydalı olan yerel çeşitler vatandaşlarla buluşturulacak.
‘PROJEYLE ESKİ TATLARA KAVUŞMAYI AMAÇLIYORUZ’
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, Sarayönü ve Konyalı vatandaşların elinde bulunan ata tohumlarını Belediye’ye teslim etmesini istedi. Başkan Solak, “Ata tohum seferberliği kapsamında diğer bölgelerden elde edilen tohumlar yanında özellikle Konya bölgemizin iklim şartlarına uyum sağlamış toplanacak tohumlar, şimdilerdeki ticari ürünlerde bulunmayan kalite, tat, lezzet, aroma bakımından atalarımız tarafından yıllardır seçilmiş tohumlardır. Yani bu projeyle eski tatlara kavuşmayı amaçlamaktayız. Bu nedenle, bir vatandaşlık görevi olarak, bir köşede saklanmış veya halen üretilen ata tohumların gelecek nesillerimize ulaştırılmak üzere Sarayönü Belediyesi’ne teslim edilmesini Konya’lı vatandaşlarımızdan önemle istirham ediyorum. Ancak, halkımızdan kaynağı belli olmayan, internetten takas yoluyla elde ettikleri yerel tohum adındaki tohumları yetiştirmemelerini konusunda kendilerine çağrıda bulunuyorum. Bizlere uzak ilçelerden tohum göndermek isteyen hemşerilerimiz bizleri arayarak ulaşabilirler veya belediyemizi arayanlara en kısa sürede dönüş yapılacaktır” dedi. “Yerel ve milli bir yaklaşımla, belediyemiz bünyesinde oluşturulacak Ata Tohum Merkezinde üretilen tohumlar uzun vadede, gelecek nesillerimize ulaşması amacıyla uygun depolama şartları oluşturularak zarar görmeden muhafaza edilebilecektir” diyen Solak, “Tohum bankamıza gelen tohumların envanteri dikkatlice tutulacak, tohumun kimden alındığı, hangi bölgeye ait olduğu, yerel çeşidin ismi gibi birçok bilgiye detaylı şekilde yer verilecektir” dedi.
‘KONYA ÜLKEMİZİN TOHUMCULUK ÜSSÜ HALİNE GELDİ’
Proje koordinatörü Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksekokulu Tohumculuk Programı Dr. Öğretim Üyesi Hayati Akman, ata tohumların vatandaşlarımızın kullanımına sunulmasının ve dolayısıyla yaygınlaştırılmasının önemli bir faaliyet olacağını bildirdi. “Çünkü bu tohumlar doğal yollarla ile herhangi bir müdahale olmadan atalarımız tarafından seçilerek elimize ulaşmıştır” diyen Akman, “Ata veya yerel tohumlar hibrit, GDO veya benzeri ıslah çalışmalarına tabi tutulmadığı için daha doğal kabul edilmektedir. Konya ilimiz son zamanlarda tohumculuk sektöründe gösterdiği gelişmelerle ülkemizin ‘Tohumculuk Üssü’ haline gelmiştir. Konya da faaliyet gösteren 153 özel sektör tohumculuk firmasının yanında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı ve tohumluk üretiminde önemli bir yere sahip Altınova, Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri de ilimizde bulunmakta ve ülkemizde üretilen sertifikalı tohumluğun yaklaşık yüzde 30’u Konya’da üretilmektedir. Bu da Konya’nın tohumculuk ve üretim faaliyetleri için ekolojisinin son derece uygun olduğunun göstergesidir” diye konuştu.
‘ATA TOHUMLARIMIZI KORUYACAĞIZ’
Akman, “Bu ata tohumların geçmişten günümüze elimize ulaşmasında, birçoğunun hastalık, zararlı, sıcaklık, soğuk, kuraklık gibi birçok faktöre karşı daha birçok dayanıklılık genlerini taşımasıyla olabilmektedir. Bu özellikleri yönüyle ata tohumlarımız, gelecekte gıda güvenliğinin sağlanmasında; küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle mücadele bir tampon vazifesi göreceklerdir. Yine, 2019 yılında düzenlenen Tarım ve Orman Şura’sında alınan kararlar gereği yerel tohumların korunması devletimizin gelecek yıllar için stratejik planı içerisinde yer almaktadır. Ülkemizin gelecek stratejisiyle uyum içerisinde olan gıda güvenliğini de katkıda bulunabilecek bu proje ile bölgemizde yerel ata tohumlarımızın korunmasını ve yaygınlaştırılmasını amaçlanmaktayız” dedi.
EMİNE ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ