ATAK helikopterine yeni özellik! Dünyanın en iyileri arasında

ATAK helikopterlerinin yeni fazında yer alan ve tehditlere elektronik olarak saldırarak hedeften saptıran Radar Karıştırıcı Pod Sistemi ilk kez görüntülendi. Helikopterlerde nadir görülen özellik, kritik kazanımları beraberinde getiriyor.
ATAK helikopterine yeni özellik! Dünyanın en iyileri arasında

Türk savunma sanayiinin yüz akı projelerinden biri olan ATAK helikopterleri hem yurt içinde hem de sınır ötesindeki terörle mücadele harekatlarının en önemli unsurlarından biri olmaya devam ediyor.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Zaman içerisinde farklı fazları tamamlanan ve her seferinde daha iyi bir noktaya ulaşan T-129B Atak Faz II’nin geçtiğimiz günlerde Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiği açıklandı. Söz konusu habere ilişkin görselde, yeni görüntülenen helikopterde yer alan Radar Karıştırıcı Pod Sistemi dikkatlerden kaçmadı.

ÖNEMLİ BİR ‘ELEKTRONİK SAVUNMA’ KABİLİYETİ

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, söz konusu sistemin bu sınıf helikopterlerde standart olarak yer almadığına dikkat çekiyor. Sürecin daha iyi anlaşılabilmesi için de ATAK’ın ilk fazdan bu yana yaşadığı bazı değişimleri anlatıyor…

T-129 ATAK’ların ilk fazında füze ikaz alıcı olduğunu belirten Oğuz, o dönemde sisteme eklenen elektronik savunma sistemlerinin ‘Seviye 1’ olarak adlandırılabileceğini söylüyor.

FAZ II ile lazer ve radar ikaz alıcısı gibi sistemlerin eklendiğini anımsatan Oğuz, “Bu sayede helikoptere doğru gelen radar arayıcı başlıklı füzelere karşı bir karşı tedbir imkanına da kavuşuldu” bilgisini paylaşıyor.

FÜZEYİ HEDEFTEN SAPTIRMAYA YARIYOR

Turan Oğuz, bu noktada son eklenen Radar Karıştırıcı sisteme vurgu yapıyor ve sistemin nasıl bir etkisi olacağını şöyle anlatıyor:

“Son olarak ilgili komutanlığa teslim edilen ATAK’ta radar karıştırıcı (RF jammer) yer aldığını gördük. Helikoptere karşı atılan radar arayıcı başlıklı bir füze olduğunda bu sistem devreye giriyor. Yaklaşan tehdide elektronik olarak taarruz ediyor ve en basit anlatımıyla onu saptırmaya, engellemeye çalışıyor.

Peki bu sistem neden çok önemli? Her şeyden önce bunun bir ‘standart’ olmadığını unutmamamız gerekiyor. Envanterde olup seri olarak üretilen başka bir helikopterde çok nadir görebileceğiniz bir sistem. Açıkçası ben bugüne kadar ATAK sınıfında görmedim.

Radar karıştırıcı sistem takılı T129 Atak FAZ II bu sayede dünyada kendi alanında en ileri platformlardan biri olma yolunda önemli bir adım attı.”

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA ÜRETİLDİ

Türkiye’nın terörle mücadelesinde helikopterleri çok yoğun kullandığını ve 90’lı yıllardan bu yana kimi zaman üzücü hadiselerin de yaşandığını hatırlatan Oğuz, bu olaylar nedeniyle Türk savunma sanayiinin söz konusu tehlikelere karşı oldukça etkin çözümler ürettiğini söylüyor.

Radar Karıştırıcı Pod da bu şekilde ortaya çıkmış. Oğuz’un verdiği bilgiye göre bu sistem ASELSAN mühendisleri tarafından tamamen milli olarak geliştirilmiş.

ELEKTRONİK HARP KONUSUNDA İYİ YOLDAYIZ

Turan Oğuz, son dönemlerde çok yoğun bir şekilde modern teknolojiye sahip savunma sanayii ürünlerinin geliştirildiği bir dönemden geçtiğimizin de altını çiziyor.

İnsansız hava, kara, deniz ve denizaltı araçları; elektronik harp sistemleri; hava savunma sistemleri ve uzun menzilli hassas güdümlü mühimmatlar konusunda Türkiye’nin arka arkaya çok önemli ve kritik adımlar attığını belirtip sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Elektronik harp meselesi burada en önemli kilometre taşlarından biri. ATAK’ın son teslim edilen helikopterinde gördüğümüz üzere elektronik destek, elektronik taarruz ve elektronik savunma konusunda çok değerli kazanımlar elde ettik.

Türkiye gibi son derece zorlu bir coğrafyada bulunan ve hem ülke içinde hem de sınır ötesinde terör harekatları yürüten bir ülkenin bu tür kabiliyetlere erişmesi son derece önemli. Tüm bunların sahaya ciddi etkileri olacak.”

Savunma alanındaki yerli projeler 2022'de TSK'nın gücüne güç katacak. ATAK 2 ilk uçuşunu gerçekleştirecek, TCG Anadolu gemisi envantere katılacak. Patriot'un alternatifi Siper'de de sona yaklaşıldı. 'Gökbey' de yerli motorla havalanacak.

Pandeminin etkilerine rağmen yoğun bir yılı geride bırakan savunma sanayi, milli teknoloji hamlesi ile önümüzdeki yıl da yerli ve millî projelere mesai harcayacak. Gerçekleştirilecek projelerle savunma sanayide yerlilik oranının artırılması ve dışa bağımlılığın ortadan kaldırılması hedeflenirken envantere girecek silah ve sistemler TSK’nın gücüne güç katacak.

İşte Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda 2022’ye damga vuracak projelerde yeni gelişmeler yaşanacak. İşte o projeler:

ATAK 2 İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRECEK

Türkiye’nin ilk yerli taarruz helikopteri ATAK projesi çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına toplam 91 adet, İçişleri Bakanlığına ise toplam 27 adet T129 ATAK helikopteri teslim edilecek. 

T-129 ATAK projesi kapsamında edinilen tecrübe ile geliştirilen ikinci helikopterin önümüzdeki yıl ilk uçuşunu yapılması öngörülüyor.

HÜRKUŞ PROJESİNDE ÖNEMLİ ADIMLAR

Temel eğitim uçağı HÜRKUŞ-A’nın TSK envanterine girmesinin ardından hızlanan HÜRKUŞ projesinde önümüzdeki süreçte önemli adımlar atılacak.

Askeri eğitim uçağı HÜRKUŞ-B, TSK bünyesinde göreve başlarken seri üretim ve teslimatına hız verilecek. Eğitim uçağından “vurucu güç” hâline getirilecek HÜRKUŞ, terörle mücadele de etkin rol oynayacak.

GÖKBEY YERLİ MOTORLA HAVALANACAK

Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve geliştirilen ve TUSAŞ tesislerinde üretimi süren genel maksat helikopteri GÖKBEY T-625 için de yoğun bir mesai harcanıyor.

Yerli imkânlarla geliştirilip üretilen ilk Genel Maksat Helikopteri olma özelliği taşıyan GÖKBEY, ilk uçuşunu 2018’de başarıyla gerçekleştirirken yakın zamanda son prototipi de tamamlanacak olan helikopterin 2022 yılı içinde seri üretime geçecek. 

GÖKBEY ayrıca yerli motor (TS1400) ile uçacak.

GÜVENLİĞİMİZİ ‘HİSAR’ SAĞLAYACAK

Rusya’dan satın alınan S-400 uzun menzilli savunma sistemlerinin yanı sıra Türkiye kendi yerli hava savunma sistemini de geliştiriyor. Türk savunma sanayiinin en önemli projelerin başında gelen HİSAR projesi ile Türkiye, hava savunma şemsiyesini de tamamlamış olacak. 

Projenin ilk iki halkasını oluşturan alçak irtifa savunma sistemi HİSAR-A+ ile orta irtifa hava savunma sistemi HİSAR-O+ testleri başarıyla geçerken, HİSAR projesinin son halkası uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER için çalışmalar devam ediyor. 

SİPER’ in ilk prototipinin 2022’de tamamlanması planlanıyor.

ALTAY’A MOTOR TEDARİKİ

Savunma sanayiinde öncelikli alanlardan birisini Türkiye’nin ilk ana muharebe tankı ALTAY oluşturuyor. Modern ana muharebe tankı ihtiyacını karşılamak üzere ortaya çıkan ALTAY projesinin ilk aşamasında prototip tankların üretimi tamamlanırken proje doğrultusunda motor tedariki sağlanarak seri üretime geçilecek. ALTAY projesi kapsamında ilk etapta 250 adet üretim yapılacak.

TGC ANADOLU GEMİSİ ENVANTERE KATILACAK

Türkiye’nin sulardaki hâkimiyetine güç katan MİLGEM projesi doğrultusunda yeni savaş gemilerinin donanmaya katılırken Türkiye’nin ilk millî uçak gemisi TCG Anadolu’nun Tuzla Sedef Tersanesindeki inşasında ise çalışmalarında sona gelindi.

 Gemi, yakın gelecekte envantere girerek göreve başlayacak. ‘Yüzen ordu’ olarak ifade edilen çok maksatlı amfibi hücum gemisi TCG Anadolu; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'na kadar kullanılabilecek. Anadolu gemisinde çok sayıda SİHA da konuşlandırılacak. ‘Filo SİHA’ konsepti uygulanacak. Son dönemde yerli İHA ve SİHA’ların sergiledikleri performans dünyanın da ilgisini çekerken bu alanda çalışmalar hız kesmeden sürecek.