Ateş adamlar 24 saat hazır!

Konya’nın tamamında 100 istasyonda hizmet veren Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, 827 personeli ile acil durumlara anında müdahale ediyor. 2020 yılının ilk 8 ayında 7 bin 407 olaya müdahale eden Konya İtfaiyesi, attığı yenilikçi adımlarla da Türkiye’ye örnek oluyor.
Ateş adamlar 24 saat hazır!

Osmanlı'da ilk olarak 1714 yılında tulumbacılar ocağı adıyla kurulan, 25 Eylül 1923'te modern teşkilat olarak belediyelere devredilen itfaiye teşkilatlarının 306. kuruluş yıl dönümü kutlanmaya devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, acil durumlarda ortaya koyduğu başarılı müdahalelerle dikkat çekiyor. Her geçen yıl filosunu ve personel sayısını büyüten Konya İtfaiyesi, altyapısını geliştirmek adına da önemli çalışmalara imza atıyor. Geçtiğimiz yıllarda, özellikle tarihi alanlarda, dar sokaklarda ve hizmet imkanı kısıtlı alanlarda yeni bir kapı açmak, ayrıca eskimiş ve ekonomik ömrünü tamamlamış itfaiye araçlarını değiştirmek için 12 yeni dar alan ve 2 endüstriyel itfaiye aracını hizmete alan Konya İtfaiyesi, en kötü ihtimali bile hesaplayarak önlem alıyor.

ates-savascilari-2.jpg

DÜNYA STANDARTLARINDA HİZMET VERİYOR

Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip Konya’da, büyükşehir belediyesi 100 istasyon, 246 adet tam donanımlı araç ve 827 personel ile itfaiye hizmetlerini dünya standartlarında veriyor. Ayrıca, itfaiye teşkilatına destek olması amacıyla, meydana gelebilecek yangınların ilk müdahalesinde kullanılmak üzere 550 adet yangın söndürme tankeri Konya’nın mahallerinde hizmet veriyor. Bu uygulamayla, kırsaldaki her mahalle yangın söndürme tankerine kavuşurken, uygulamanın Türkiye’de ilk olduğu öğrenildi.

ates-savascilari-4.jpg

DİKKATSİZLİK VE BİLİNÇ EKSİKLİĞİ YANGINA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Türkiye, yangın felaketiyle çok sık karşılaşan ülkeler listesinde üst sıralarda dikkat çekerken, yangınların en fazla dikkatsizlik ve bu konudaki bilinç eksikliğinden kaynaklandığı belirtiliyor. Büyük can ve mal kayıpları ile de sonuçlanan yangınların, genellikle elektrik kontağından; çocukların yanıcı maddelere ulaşmasından, tüp gaz patlamasından, dikkatsiz ve bilinçsiz davranışlardan çıkması dikkat çekiyor. Uzmanlar, yangının çıkmasını engellemenin, yangını söndürmekten daha önemli olduğunu belirtirken, Konya İtfaiyesi’nin bu konuda önemli çalışmalara imza attığı belirtiliyor. Konya İtfaiyesi, yıl içinde kamu ve özel kurumlara, okullarda öğretim gören öğrencilere yönelik yürüttüğü çalışmalarla adından söz ettiriyor. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gereğince yangın güvenliği tedbirleri için de kontroller de gerçekleştiren Konya İtfaiyesi, 2019 yılında ekibin 698 işyerinde ruhsat öncesi yangın güvenliği ve mevzuata uygunluk kontrolleri yaptı.

ates-savascilari-6.jpg

2020’NİN İLK 8 AYINDA 7 BİN 407 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ

2020 yılının ilk 8 ayında 112 Acil Çağrı Merkezinde görevli itfaiye personeli tarafından 30 bin 628 çağrıya cevap verilerek, 4 bin 918 yangına müdahale edildi. Ayrıca 2 bin 489 arama-kurtarma, trafik kazası, sel ve su baskını olmak üzere 7 bin 407 olaya müdahale ederek, halkın güvenliği ve huzuru için hizmet verildi.

ates-savascilari-5.jpg

“24 SAAT HAZIRIZ”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İtfaiye Teşkilatı’nın kuruluşunun 306. yılı ve İtfaiyecilik Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında canı pahasına can kurtaran kahraman itfaiyecilerin İtfaiyecilik Haftası’nı kutladı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İtfaiyecilik Haftası dolayısıyla kahraman itfaiyeciler için bur kutlama mesajı yayımladı. İnsan hayatında en önemli konunun can ve mal güvenliği olduğunu belirten Başkan Altay, “İtfaiye Teşkilatımız da bu onurlu ve kutsal görevi yerine getirme anlamında çok önemli bir rol üstlenerek bizlere huzur ve güven veriyor. Başkasının canını kurtarmak için kendi canını hiçe sayan fedakar itfaiye çalışanlarımız, vatandaşın en zor anında yanında oluyor, onların sıkıntısını gidermek için canla başla mücadele ediyor. Bu zor ve meşakkatli meslek maalesef kaza riskini de içerisinde taşıyor. Bu zorlu görevde bütün itfaiyeci kardeşlerime kolaylıklar diliyorum, hepsine hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum. Allah bütün görevlerinizi kazasız belasız şekilde tamamlamayı nasip etsin” dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı’nın gönüllü itfaiyecilerle birlikte her zaman en hızlı ve donanımlı şekilde yangın, trafik kazası, göçük, su baskını, boğulma gibi olaylara anında müdahale etmek için 24 saat hazır olduğunu kaydeden Başkan Altay, “306. yılını kutladığımız İtfaiye Teşkilatımızın kuruluş yıl dönümünde canı pahasına can kurtaran kahraman itfaiyecilerimizin İtfaiyecilik Haftası’nı kutluyor, görevlerinde kolaylıklar diliyorum. Allah her daim yardımcıları olsun” ifadelerini kullandı.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ