Ateşkes masası

Libya krizini bitirmek ve Türkiye ile Rusya’nın ateşkes çağrısını görüşmek için Berlin’de müzakere masası kuruldu. 12 ülkenin katıldığı 4 saati aşan zirveden “somut ve net” sonuç çıkmadı. BM öncülüğünde bir süreç işleyeceği ve önümüzdeki günlerde Cenevre’de askeri komite toplanacağı açıklandı.
Ateşkes masası

Dünyanın yakından takip ettiği zirvenin ardından ev sahibi Almanya’nın Başbakanı Merkel, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve BM’nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame basın toplantısı düzenledi.

ateskes-masasi.jpg

KAPSAMLI PLANDA ANLAŞTIK

Merkel, Libya Konferansı’nın BM’nin Libya’daki barış çabalarına katkı sunduğunu belirterek, “Siyasi süreci canlandırdık. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi” diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Gutteres şu bilgileri verdi: “Toplantıya katılan tüm taraflar ateşkesi destekleme taahhüdünde bulundu. Önümüzdeki günlerde askeri komiteyi Cenevre’de toplayacak duruma geldik. Silahların susması ve çatışmaların bitmesi gerekiyor.”

berlinde-muzakere-masasi-kuruldu.jpg

HİÇKİMSE TAVRINI DEĞİŞTİRMEDİ

Merkel ve Guterres’in açıklamaları toplantıda somut ve ateşkesi sağlayacak bir sonuç çıkmadığı, tarafların pozisyonlarını değiştirmediği olarak yorumlandı.

BİLDİRGE YAYINLANDI

Sonuç bildirgesinde Libya Temsilciler Meclisi’nin onayladığı tek, birleşik, kapsayıcı ve etkin bir hükümetin kurulmasının desteklendiği belirtildi. Bildirgede şu ifadeler yer aldı:

“Ateşkesin başlamasından itibaren taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulunuyoruz.

BM himayesinde Berlin zirvesi sonrasında koordinasyonu sürdürmek için bir Uluslararası İzleme Komitesi oluşturuyoruz.”

Berlin Konferansı’na katılan tüm tarafların ve uluslararası örgütlerin dahil olacağı Komite BM öncülüğünde koordinasyonu sağlayacak. Üst düzey yetkililerin katılımıyla aylık toplanacak Komite uzmanlar düzeyinde de 4 teknik çalışma grubu içerecek.