Atık su arıtma tesislerine geçen yıl 104 milyon lira enerji teşviki ödendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgesini alan 773 tesise bu yıl ödenecek miktar temmuz ayında belli olacak
Atık su arıtma tesislerine geçen yıl 104 milyon lira enerji teşviki ödendi

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca geçen yıl 567 atık su arıtma tesisine 104 milyon lira enerji teşviki ödemesi yapıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, atık su arıtma tesislerinin enerji giderlerinin yarısı, bu tesislerin etkin çalıştırılması, alıcı ortamın su kalitesinin yükseltilmesi ve doğal kaynakların korunması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

Atık su arıtma tesisi enerji teşvikinden faydalanmak isteyen tesislerin öncelikli olarak Bakanlıktan "Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgesi" alması gerekiyor.

Bu belgenin düzenlenebilmesi için tesislerin, kimyasal, ikincil veya ileri arıtma yaparak alıcı ortam deşarj standartlarını sağlaması, çevre izin belgesini alması, arıtılan atık suyun geri dönüşümlü olarak kullanılması durumunda atık su deşarjı olmadığına dair belgeleri sunması, elektrik enerjisini ölçen ayrı bir elektrik sayacı ile buna ait elektrik abonelik sözleşmesinin olması gerekiyor.

Gerekli şartları sağlayan tesisler, Atık Su Bilgi Sistemi üzerinden Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgesi için başvuru yapıyor.

Bakanlıkça başvurusu uygun bulunan atıksu arıtma tesislerine Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgesi düzenleniyor. Geçerliliği 5 yıl olan belgenin süresi dolduğunda yenilenmesi gerekiyor.

- 567 atıksu arıtma tesisi destek aldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bugüne kadar 773 tesise Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgesi verildi. Bu tesislerden mevzuata uygun işletilen 567 tesis geçen yıl enerji teşviki ödemesi hakkı kazandı.

Atık Su Arıtma Tesisi Enerji Teşviki kapsamında geçen yıl 276 belediye, 69 sanayi bölgesi ve 222 münferit tesisin enerji giderlerine destek olmak için Bakanlık tarafından 104 milyon lira ödeme yapıldı.

Belediyelere ait yıllık yaklaşık 6,1 milyar metreküp atık su arıtma tesisi kapasitesinin 2,7 milyar metreküplük kısmı, Atık Su Arıtma Tesisi Enerji Teşviki'nden faydalandırıldı.

Enerji Teşviki Geri Ödeme Belgeli 773 tesisten, şartları yerine getirerek teşvik almaya hak kazanlara ödenecek bu yılki miktar temmuzda belli olacak. Geçen yıl ödeme yapılan tesisler, şartları yerine getirmeleri halinde bu yıl da teşvikten faydalanabilecek.

Kaynak: