"AVM'lerdeki kiralar cironun yüzde 20'sine dayandı"

İZTO Başkanı Demirtaş:- "AVM'lerde faaliyet gösteren üyelerimiz kira bedellerini ödemekte zorlanıyor. Kiranın ciroya oranının yüzde 20’ye dayanması kabul edilebilir değil"
"AVM'lerdeki kiralar cironun yüzde 20'sine dayandı"

İZMİR (AA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, alışveriş merkezlerinde dükkan kiralarının cirolara oranının yüzde 20'lere dayandığını belirterek, "AVM'lerde faaliyet gösteren üyelerimiz kira bedellerini ödemekte zorlanıyor. Kiranın ciroya oranının yüzde 20'ye dayanması kabul edilebilir değil." dedi.

İZTO'da düzenlenen toplantıda, AVM'lerde faaliyet gösteren üyelerin yaşadığı sorunlar tartışıldı.

Demirtaş, burada yaptığı konuşmada, AVM'lerde dükkanı bulunan üyelerinin döviz kurundaki dalgalanmadan olumsuz etkilendiğini belirtti.

Kurdaki oynaklığın en fazla reel sektörü sarstığını, bunların başında da AVM esnafının geldiğini söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"AVM'lerde faaliyet gösteren üyelerimiz kira bedellerini ödemekte zorlanıyor. Küçük metrekareli markaların ciroya göre kira oranları giderek yükseliyor. Kiranın ciroya oranının yüzde 20’ye dayanması kabul edilebilir değil. Böyle devam ederse AVM'lerde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli birçok firma faaliyetini devam ettiremeyecek, AVM'leri işletenler de bu durumdan etkilenecek. Biz kimsenin zor durumda kalmasını istemiyoruz. O nedenle orta yolun bulunmasını diliyoruz."

Demirtaş, kendisine ait bir gayrimenkulde ülkenin önde gelen gruplarından birinin kiracı olduğunu, kira sözleşmesinin yenilenmesi görüşmeleri sırasında "TÜFE oranının yarısı kadar artış yapılmasını" istediklerini ve kendisinin de bunu kabul ettiğini anlattı. Demirtaş, "Türkiye'nin en büyük gruplarından birinin bunu talep etmesi piyasada yaşanan zorluğu gösteriyor." dedi.

Toplantıda, cadde mağazacılığındaki gerileme ve e-ticaretin olumsuz etkileri de ele alındı.


Kaynak: