Avrupa Birliği'nden Kovid-19 ve aşı uyarısı

Avrupa Birliği'nin (AB) ilgili kurumları, sonbahar ve kış aylarında solunum yollarını hedef alan Kovid-19, grip ve Respiratuar Sinsityal Virüsün (RSV) birlikte görüleceği uyarısında bulunarak aşılanmayı tavsiye etti.
Avrupa Birliği'nden Kovid-19 ve aşı uyarısı

AB'nin Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Avrupa İlaç Kurumu (EMA), sonbahar-kış döneminin başlaması nedeniyle ortak basın toplantısı düzenledi.

ÜÇ VİRÜS BİRLİKTE GÖRÜLECEĞİ AÇIKLANDI

ECDC Direktörü Andrea Ammon, gelecek aylarda Covid-19, grip ve RSV olmak üzere solunum yollarını hedef alan üç virüsün birlikte görüleceğini belirtti.

Ammon, her üç virüse de uyarlanmış aşıların piyasada mevcut ve uygulanması için doğru zamanın "şimdi" olduğunu vurguladı.

İKİ AŞI İÇİN ONAY VERİLDİ

EMA Direktörü Emer Cooke de 60 yaş üstü, yenidoğan ve çocuklar için iki yeni mRNA içerikli Kovid-19 aşısına onay verildiğini ifade ederek, "İyi haber şu ki; Avrupa vatandaşlarını korumak için etkili aşılar ve tedaviler mevcut olduğundan, geçmiş yıllara göre çok daha hazırlıklıyız." diye konuştu.

Cooke, Covid-19 ve grip aşılarının birlikte uygulanmasının mümkün olduğuna dikkati çekti.

EMA, bu ay içerisinde Covid-19'un yeni varyantlarıyla uyumlu, Pfizer/BioNTech'in Cominarte ve Moderna'nın Spikevax aşılarını tavsiye etmişti. AB Komisyonu da Cominarte'nin kullanımına onay vermişti.

EMA'nın aşılarla ilgili kararları tavsiye niteliği taşıyor. Aşıların AB içinde kullanımına AB Komisyonu onay veriyor. EMA'nın Covid-19 aşılarıyla ilgili tavsiyeleri genellikle AB Komisyonu tarafından kısa sürede onaylanıyor.

Etiketler :