Avrupa'dan Facebook'a rekor ceza! Böylesi ilk kez oluyor

Facebook'un sahibi Meta, Avrupa Birliği tarafından 1,2 milyar Euro'luk (1,3 milyar dolar) rekor bir mahremiyet cezasına çarptırıldı. Avrupa, düzenleyicilerin kişisel bilgileri korumada başarısız olduğunu söylemesinin ardından, teknoloji devine kullanıcı verilerini ABD'ye göndermeyi durdurması için son tarih verdi.
Avrupa'dan Facebook'a rekor ceza! Böylesi ilk kez oluyor

İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından açıklanan bir karara göre, sosyal ağ devi Meta'nın ABD'ye devam eden veri aktarımları, "temel hak ve özgürlüklerine yönelik riskleri" ele almadığı gerekçesiyle cezaya çarptırıldı.

Avrupa Birliği ABD'li şirkete 1,2 milyar euro ceza kesti. Miktar, daha önce Amazon.com'a dağıtılan 746 milyon Euro'luk AB mahremiyet cezasını gölgede bıraktı.

Para cezasına ek olarak, Meta'ya "gelecekte ABD'ye kişisel veri aktarımını askıya alması" için beş ay verilirken "aktarılan kişisel AB verilerinin ABD'de depolanması da dahil olmak üzere yasa dışı işlenmesi” istendi.

NE OLMUŞTU?

Meta için bir veri aktarımı yasağı yaygın olarak bekleniyordu. Karar, Facebook ve diğer binlerce şirketin yasal bir boşluğa düştüğünü gören uzun soluklu bir süreçte son gelişme oldu.

2020'de AB'nin üst mahkemesi, transatlantik veri akışlarını düzenleyen bir AB-ABD anlaşmasını, vatandaşların verilerinin ABD sunucularına ulaştıktan sonra güvenli olmayacağı korkusuyla iptal etmişti.AB düzenleyicileri Aralık ayında AB Adalet Divanı tarafından önceki “Gizlilik Kalkanı” paktının yerine geçecek teklifleri açıklamıştı.

Hamle, ABD ile aylarca süren ve Başkan Joe Biden'ın bir yürütme emri ve ABD'nin, AB vatandaşlarının verilerinin Atlantik üzerinden gönderildikten sonra güvende olmasını sağlama taahhüdünü veren müzakerelerin ardından geldi.

Meta para cezası, yaygın olarak dünyanın mahremiyet ölçütü olarak görülen AB'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliğinin beşinci yıldönümüne denk geliyor.

Mayıs 2018'den bu yana, 27 ülkeden oluşan AB'deki düzenleyiciler, en ciddi ihlaller için bir şirketin yıllık gelirinin yüzde 4'üne kadar para cezası verme yetkisine sahip. İrlandalı düzenleyici, Meta ve Apple gibi ülkede bir AB üssü bulunan en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının baş gizlilik düzenleyicisi haline geldi.

Etiketler :