Ayağa 40 yıl sonra yeniden kalktı

Özbekistan'da çocukken ağaçtan düşerek bacakları kırılan ve yürüyemeyen İnoyatkhan Kasımova, Konya'da geçirdiği operasyon sayesinde 40 yıl aradan sonra ilk adımını atmanın mutluluğunu yaşadı- Kasımova:- "Yıllarca ilaçlarla ağrılarımı dindirmeye çalıştım.
Ayağa 40 yıl sonra yeniden kalktı

KONYA (AA) - SAVAŞ GÜLER - Özbekistan'da çocukken ağaçtan düşerek bacakları kırılan ve 40 yıl boyunca yürüyemeyen 59 yaşındaki kadın, Konya'da geçirdiği operasyonla yeniden yürümeye başlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Geçirdiği başarılı ameliyatın ardından kendisini yeniden ayağa kaldıran Türk doktorlara teşekkür eden İnoyatkhan Kasımova, ülkesine dönüp ailesine kavuşacağı günü heyecanla bekliyor.

Kasımova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, henüz 15 yaşındayken oyun oynadığı sırada ağaçtan düştüğünü ve Fergana şehrinde tedavi altına alındığını söyledi.

Uzun süre hastanede tedavi gördüğünü, bu tedavi sürecinin 4 yıl sürdüğünü belirten Kasımova, "Doktorlar göğsüme kadar alçıya aldı. Alçılar çıkarıldıktan bir süre sonra bacak kemiklerimde eğilmeler başladı. Hastaneye gidip tekrar ameliyat oldum fakat düzelmedi. Zamanla yürüme yetimi tamamen kaybettim." dedi.

Kasımova, geçen yıl ağrılarının daha da arttığını, tedavi olmak için Taşkent'e geldiğinde yakınlarının Türkiye'de ameliyat olabilmesi için yardımcı olduklarını ifade etti.

Yeniden sağlığına kavuşma hayaliyle Konya'ya geldiğini anlatan Kasımova, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ameliyat öncesi biraz endişeliydim. Doktorumuz sağ olsun bana moral verdi. Ameliyatım başarılı geçti. Hastalığım süresince iyi-kötü bir hayat yaşadım çünkü buna mecburdum. Kaza sonrası yatalak olacağım hiç aklıma gelmezdi. Yıllarca ilaçlarla ağrılarımı dindirmeye çalıştım. Yaşadığım ilçede böyle teknolojik aletler, sağlık imkanları olmadığı için hayatım boyunca yatalak kalacağımı sanıyordum. Burada yeniden doğmuş gibiyim."

Kasımova, bir an önce ülkesine dönerek çocuklarıyla ilgilenmek istediğini dile getirdi.

- "Yatalak olarak hayatına devam edeceğini söylemişler"

Operasyonu gerçekleştiren Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Arazi de Kasımova'nın kaza sonrası ülkesinde geçirdiği operasyonlara rağmen sağlığına kavuşamadığını aktardı.

Hastanın bacaklarındaki sağlık sorunları nedeniyle 40 yıldır yürüyemediğine dikkati çeken Arazi, "Diz eklemlerinde kireçlenme ve ciddi bozukluk oluşmuştu. Bu tip durumlarda cerrahi müdahale sıkıntılı olabiliyor. Zaten kendisine Özbekistan'daki doktorlar böyle bir ameliyat olması durumunda yürüyemeyeceğini ve yatalak olarak hayatına devam edeceğini söylemişler." diye konuştu.

Arazi, hastanın önce diz eklemlerinde oluşan eğriliği bir kaç operasyonla düzelttiklerini, daha sonra eklemdeki yoğun kireçlenmeyi giderdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hastamız ameliyattan 4 gün sonra neredeyse desteksiz olarak yürüyebilecek hale geldi. Daha önce ayağa kalktığında dizi çok ciddi şekilde yana kayıyordu. Bunu operasyonla düzeltmiş olduk. Şimdi gayet düz bir şekilde yere basabiliyor. Kendisi de şu an bunun rahatlığını hissedebiliyor. Dil olarak anlaşamasak da memnuniyetini görebiliyoruz. Kendisi şu an gayet rahat. Taburcu edip Özbekistan'a göndermeyi planlıyoruz."

Kaynak: