AYDER mazlumların sesi oluyor

AYDER; yeryüzünde fakir bırakılmış, yerinden yurdundan edilmiş, yer altı ve yer üstü zenginlikleri sömürülmüş, mazlum insanlara ulaşmayı ve bunlara din, dil, ırk, ayrımı gözetmeden insani yardımda bulunmayı amaçlıyor.
AYDER mazlumların sesi oluyor

2005 yılında kurulan Anadolu İnsani Yardım Derneği (AYDER) savaş bölgelerindeki mazlumların ve ihtiyaç sahibi insanların yanında olmaya devam ediyor. Pandemi sürecinde dahi projelerine ara vermeden devam eden AYDER, Kurban Bayramında 24 ülkeye kurban bağışlarını ulaştırmak için çalışmalarına başladı. Birinci faaliyet alanlarının savaş bölgeleri olduğunu açıklayan AYDER Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Erdim, “Son 20 yıla baktığımız zaman 30’un üzerinde savaş vardır. Bu savaşlar hep bizim İslam coğrafyalarında olmuştur. Örneğin Fransızlar gelmişler Cezayir’i işgal etmişler. Cezayir’de kadınlarımızı öldürmüşler, çocuklarımızı yetim bırakmışlar, ihtiyarlarımızı sürgün etmişler, yer altı yer üstü zenginliklerimizi sömürmüşler. Mesela Rusların Çeçenistan’ı işgali, ya da Siyonist İsrail’in Filistin’i işgali örneklerini de unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı.”

ayder-yardimlari-4.jpg

‘ÜÇ FALİYET ALANIMIZ VARDIR’

Birinci faaliyet alanlarının savaş bölgeleri olduğunun altını çizen Başkan İhsan Erdim, “Savaşla birlikte haliyle yetimlerimiz, dullarımız ve biçare mazlumlar bizim coğrafyalardadır. Savaşın getirdiği yoksulluklar da en büyük meselelerimizden. Ondan dolayı birinci faaliyet alanımız savaş ve savaşın etkilediği bölgelerdir. İkinci faaliyet alanlarımız, fakirliğe kuraklığa ve batılıların misyonerlik çalışmalarına karşı mücadele verdiğimiz özellikle Afrika coğrafyası, biraz da balkan coğrafyası mücadele alanlarımızdan bir başkası. Doğal afetlerin yaşandığı bölgelerimiz de üçüncü faaliyet alanlarımızdır. Faaliyetlerimiz de pergelin bir ayağı Konya’mız, bir ayağı da tüm ecdat coğrafyasıdır. Toplam 36 ülkede çalışmalarımız var. Bunların birincisi kalıcı çalışmalardır. Yani ete kemiğe bürünmüş, yapılanmış, suya kuyusundan tutun da medrese, mescit, okullar, yetimhaneler, aşeviler gibi.   Bir kısım çalışmalarımız da dönemseldir. Ramazan, kurban ve doğal felaketlerden dolayı sağlık, gıda ve giyim malzemeleri gibi çalımalardır. Bizim en çok faaliyet alanımızın savaş bölgeleri olmasının nedeni coğrafya olarak Ortadoğu’nun göbeğinde olmamız ve Mescidi Aksaya olan coğrafi yakınlığımızdır” şeklinde konuştu.

ayder-yardimlari-2.jpg

‘SURİYE ASRIN SAVAŞIDIR’

Suriye’deki savaşın 10 yılı aşkındır sürdüğünü aktaran Erdim, “Hem Avrupa, hem Ortadoğu hem de Asya coğrafyasındayız. Dolayısıyla bahsettiğim 30’un üzerindeki savaşın merkez coğrafyası Türkiye’dir. Bunlardan biride Suriye savaşıdır. Suriye’de asrın savaşı sürmektedir. Bu savaş korkunç sonuçlarla birlikte devam etmektedir. Biz iki haftada bir mutlaka oraya gitmekteyiz. Bizim hem İdlib’de hem de Afrin bölgesinde çadır kentlerimiz vardır. Bu çadır kentleri kurduk ki İdlib bombardımanından dolayı insanlar Türkiye sınırına güvenli bölgelere göç ettiler. Bu çadır kentleri nasıl kalıcı konutlara döndüreceğimize dair projelerimiz var. AYDER’e ait Afrin bölgesinde 52 dönüm yerimiz vardır. Bu çadır kentimizi kalıcı konut haline döndürmeye çalıyoruz. Şu anda Suriye’de ilgilendiğimiz binlerce ailemiz var ve onların bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Ailelerin çoğu savaşta kocalarını ve babalarını kaybetmiş yetim ve dul ailelerdir. Bunlar için biz ayda iki tır gönderiyoruz. Bunlardan biri un tırı, biri gıda tırı olmak üzere iki tır göndermek zorundayız. Oradaki fırınlarla anlaşarak onların günlük ekmek ihtiyacını da karşılıyoruz.  Suriye’nin parası bir gecede değer kaybetti. Müthiş bir hayat pahalılığı var” diye konuştu.

ayder-yardimlari-1.jpg

‘KONYALILARIN KARDEŞ AİLESİ OLUYOR’

AYDER’in gerçekleştirdiği “kardeş ailem” projesiyle Konyalı vatandaşların kendilerine savaş bölgesinden aile edindiklerinin bilgisini veren Erdim, şunları aktardı: “Çalışmamızı 36 ülkede yürütüyoruz. Savaşlar bizim coğrafyada olduğu için 5 çeşit aile belirledik ve bunların üzerinden bir çalışma yürütelim dedik. Bu aileleri, Konya’daki ailelerimize kardeş ilan ettik. Konyalı vatandaşlarımıza dedik ki senin bir kardeş ailen olsun. Ayda belli bir miktarı bu ailene gönder, namerde muhtaç olmasınlar. Fotoğraflarını ve diğer bilgilerini veriyoruz. Oradan mektuplar geliyor. Buradan mektuplar gidiyor. İki aile arasında bir kaynaşma oluyor.  Bu beş çeşit ailelerimizden biri şehit alilerimiz, gazilerimiz, yaralı ailelerimiz, mısır zindanlarında, İsrail zindanlarındaki, Rus zindanlarındaki esirlerimizin aileleridir. Bu tür ailelerimizi Konyalı vatandaşlarımıza dosya halinde takdim ediyoruz. Birini seçiyorlar. 1 yıl boyunca yardımlarını sürdürüyorlar.”

ayder-yardimlari-32.jpg

‘RAMAZAN’DA YARDIMLARIMIZ DEVAM ETTİ’

Ramazan ayında da yardımlarını devam ettirdiklerini ifade eden Erdim, “Pandemi sürecinde Konya’da en az bin aileye ulaşacağımıza dair söz verdik. Elhamdülillah bu hedefimizi yakaladık. Ramazan’da bunu gerçekleştirdik. En az 5 bin gıda kolisi de yurt dışında dağıtalım dedik. Bunu ikiye katladık ve toplam 10 bin gıdayı biz yurt dışına dağıttık. Hala başvurularımızı alıyoruz. Bizim büromuz hem bağış kabul hem de müracaat yerimizdir. Yani maddi durumu sıkıntılı olan insanlar buraya kendini kaydettiriyor ve bizim ekibimiz de adreslerinde teftişe gidiyor. Gerçek muhtaçlar ise belli periyodlarla maddi destek veriyoruz. Desteklerimizin içinde gıda paketleri, kira yardımı, faturalar, sağlık giderleri var. Konya’da ağırlıklı olarak göçmenlere yardım ediyoruz. Ramazan’da 20 küsur ülkede yardım çalışmamız oldu” şeklinde aktardı.

ayder-yardimlari-17.jpg

‘ÇALIŞMALARIMIZIN FİLİNZENDİĞİ ALAN KURBANDIR’

Kalıcı ve dönemsel olmak üzere iki tür çalışmalarının olduğundan bahseden Erdim, “Kurban dönemsel çalışmalarımızın içerisindedir ama aslında çalışmalarımızın filizlendiği alan kurbandır. Coğrafyamızdaki geri kalmışlık, kölelik ruhu ortadan nasıl kalkar? Bizim insanımız kendine ve değerlerine tekrardan nasıl güvenir? Bunu öğretmek adına biz yardım çalışmalarında bulunuyoruz. Mesela bir ülkeye kurban yardımı için gittiğimizde o ülkede başka hangi problemler ve sıkıntılar varsa tespit ediyoruz. Daha sonra o bölgede neler yapabiliriz onunla ilgili projelerimiz de yine kurban ve Ramazan bayramında belli oluyor. Kurban’da, Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere 24 ülkeye yardım götüreceğiz. Bu kurbanda 4 çeşit fiyatımız var. Afrika bölgesi 590 TL, Gazze 1900 TL, Türkiye, Balkanlar, Kafkas Coğrafyası 1100 TL’dir. Bağışçılarımız kurban bağışladığı zaman kendilerine bir mesaj gönderiyoruz. Ardından kurbanın kesildiği gün, “ibadetiniz gerçekleştirilmiştir, kurbanınız kesilmiştir, Allah kabul etsin” diye bir mesaj daha gönderiyoruz. Ardından bağışçılarımıza kurbanlarımızın kesilirken çekilen videolarını gönderiyoruz” ifadelerini kullandı. Sundukları bütün projelere Konyalı vatandaşların sessiz kalmadığını belirten Erdim, “Biz yardımlarımızı alırken de, dağıtırken de makbuz karşılığı yapıyoruz. Biz her şeyi şeffaf bir şekilde yapmak için çaba gösteriyoruz. Konyalı vatandaşlarımız vefakar ve ahirete inanarak mazluma yardım gönderen hayır ehli insanlar. Bu toplum ahiret toplumudur. Bir insan ahirete inanıyorsa dünyada karşılıksız yardım eder. Konya halkında bu şuur çok fazla var. Sunduğumuz bütün projelerin karşılığını Konya’dan aldık. İnşallah yaptıkları yardımlar dünyalarına ve ahiretlerine bereket olarak dönecek. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

•SÜMEYRA KENESARI /YENİ HABER GAZETESİ

ayder-yardimlari-16.jpg

ayder-yardimlari-24.jpg

ayder-yardimlari-3.jpg

ayder-yardimlari-9.jpg

ayder-yardimlari-13.jpg

ayder-yardimlari-18.jpg

ayder-yardimlari-21.jpg

ayder-yardimlari-22.jpg

ayder-yardimlari-29.jpg

ayder-yardimlari-34.jpg

ayder-yardimlari-37.jpg