Aynı ürün, farklı fiyat

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatları düşüşe geçti. Fakat zincir marketlerin manav reyonları ile pazar tezgâhları arasındaki fiyat farkı büyük oluyor. Her zaman pazarların daha uygun fiyatlı ürün satışı yaptığını belirten Petek, “Pazarlar marketlere nazaran her zaman için daha ucuzdur. Ürün ve fiyat çeşitliliği fazladır. Vatandaşlarımız taze, kaliteli, ucuz ve sağlıklı ürün yemek istiyorsa yerel pazarlarımızı tercih etmelerini tavsiye ediyorum.” dedi.
Aynı ürün, farklı fiyat

Hava sıcaklıkları ile birlikte ürünlerin fiyatı düşse de sebze, meyve fiyatlarında pazarlar ve marketler arasındaki fark büyük oluyor. Pazar ve marketler arasındaki fiyat farkından, ürün kalitesinden ve çeşitliliğinden bahseden Konya Pazarcılar Odası Başkanı Murat Petek, pazarların her zaman daha kaliteli ve uygun fiyatlı olduğunun vurgusunu yaparak, şekilde konuştu; “Pazarlar marketlere nazaran her zaman için daha ucuzdur. Bizim esnaflarımız aza tamah eden esnaflardır. Pazarlarımızda günlük taze ürünler gelir. Çeşit daha fazla olur. Örneğin marketlerde 2 çeşit domates bulunabilirken ve fiyat farklılığı yokken, pazarlarda birçok çeşit domates farklı fiyatlardan bulunabilir. Ucuz da pahalı da domates var. Her bütçeye, her fiyata ürün bulunur.”

murat-petek.jpg

‘TAZE, KALİTELİ, UCUZ VE SAĞLIKLI’

Sebze ve meyve alışverişinde pazarların tercih edilmesini öneren Petek, “Pazarların cazip olmasının en önemli sebeplerinden biri de ürünlerin her zaman taze olmasıdır. Sabah gelen ürünler akşama kalmıyor. Esnaflarımız, aldıkları ürünleri gün içerisinde bitirmeleri gerekiyor. Bitirmeleri gerektiği için de gerekirse ürünün maliyetine de satış yapabiliyorlar. Ama marketlerde böyle bir şey söz konusu değil. Marketler, aldığı ürünü bir hafta boyunca satabiliyor. Bu yüzden fiyat değiştirme olayları da kolay kolay olmuyor. Sebze meyve alışverişlerinde daha çok pazarlar tercih edilmeli. Müşterilerin ürünleri kendi seçme durumları da artık yok. Bu konuda müşterilerden eleştiriler de alıyoruz ama pandemi dönemi bize bunların zaten yanlış olduğunu öğretti. Sağlık açısından zaten doğru olmayan bir şeydi.”

pazar-1.jpg

‘HAVALARIN ISINMASIYLA FİYATLAR DÜŞÜYOR’

Soğuk havadan etkilenen meyvelerin havaların ısınmasıyla düşüşe geçtiğini dile getiren Petek, “Son dönemde yaşanan hava şartlarından dolayı meyveler biraz etkilenmişti. Bu yıl meyvelerde sorun yaşanabilir. Çünkü hava ısısı eksilere kadar düşmüştü. Soğuktan etkilenen meyvelerin fiyatında da bir artış yaşanmıştı. Ama çok yüksek bir fiyat artışına sebep olmadı. Tabi ki bundan sonrası da önemli. Sebzelerimizde soğuktan dolayı herhangi bir sorun yaşanmadı. Çünkü o soğuk zamanlarda henüz ekimi gerçekleşmemişti. Patateste çok büyük bir fiyat artışı yoktu. Ama soğanda bir nebze artış olmuştu. Yeni sezon ürünleri gelmeye başladığı için fiyatlar da düşüşe geçmeye başladı. Soğanda her yıl böyle bir durum yaşanıyor zaten. Havalar ısınmaya başladığı için düşüşe geçiyor.” şeklinde aktardı.

pazar-2.jpg

‘HER FİYATTA ÜRÜN VAR’

Farklı fiyatlarda her bütçeye göre ürünler olduğunu belirten Petek, “Her yıl kış ve yaz fiyatları arasında değişiklik yaşanıyor. Yaz dönemine girdiğimiz içinde fiyatlarımız düşüşe geçemeye başladı. Domates 8-27 lira, biber 7-25 lira, marul 3-5 lira, patlıcan 5-10 lira arasında çeşidine göre fiyatları değişkenlik gösteriyor. Tüm Konya halkını pazarlarımıza davet ediyorum. Vatandaşlarımız taze, kaliteli, ucuz ve sağlıklı ürün yemek istiyorsa yerel pazarlarımızı tercih etmelerini tavsiye ediyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

pazar-3.jpg

 Muhabir
Etiketler :