Bahtiyar Vahapzade ölümünün 10. yılında anıldı

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, şair Bahtiyar Vahapzade'nin vefatının 10. yılı münasebetiyle panel düzenlendi.Bakü Yunus Emre Enstitüsü,...
Bahtiyar Vahapzade ölümünün 10. yılında anıldı

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, şair Bahtiyar Vahapzade'nin vefatının 10. yılı münasebetiyle panel düzenlendi.

Bakü Yunus Emre Enstitüsü, TİKA Bakü Koordinatörlüğü ve Azerbaycan Yazarlar Birliğinin (AYB) ortaklaşa düzenlediği panele AYB Başkanı Anar Rzayev, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi (AMİA) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir, TİKA Bakü Koordinatörü Teoman Tiryaki, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Panelde, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Adıgüzel "Bahtiyar Vahapzade'nin Şiirinde Millet, Vatan ve Dil" konulu sunum yaptı.

Vahapzade'nin sadece Azerbaycan'ın değil tüm Türk dünyasının şairi olduğunu vurgulayan Adıgüzel, onun, bütün ömrünü Türk milleti ve Azerbaycan'ın bağımsızlığına adadığını belirtti.

Sovyetler döneminde hiç kimsenin söylemeye cesaret edemediği düşüncelerin Vahapzade tarafından dile getirildiğini anımsatan Adıgüzel, "Vahapzade, bütünüyle halkından beslenen eserler ortaya koymuş, gücünü halktan almıştır. O edebiyatta dik duruşun sembolüdür. Her şiirinde mutlaka vatan, millet, bayrak, devlet ve Türklük konularına değinmiştir." şeklinde konuştu.

Panelde, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Türkyılmaz "Millete Yol Gösteren Şair: Bahtiyar Vahapzade", AMİA Edebiyat Enstitüsü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Esmira Fuad "Bahtiyar Vahapzade Yaratıcılığında Türkçülük", Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Pervin Nuraliyeva da "Bahtiyar Vahapzade ve Şekil" başlıklı sunumlar yaptı.

- "Vahapzade milletin gönlünden geçenlerin tercümanı oldu"

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir Vahapzade'nin eserlerinin Azerbaycan sınırlarını aştığını, bütün Türk dünyasını dolaştığını söyledi.

Özdemir, "Böylesine büyük bir şaire Türk dünyasının sırtını dönmesi mümkün değil. Biz de bu düşünceyle büyük şairi bir kere daha anmak için böyle program düzenledik. Ona karşı borcumuzu bir nebze olsun ödemiş olacağız. Çünkü o hayatı boyunca kültürümüze, Türk dünyasına hizmet etti, milletimizin gönlünden geçenlerin tercümanı oldu." dedi.

TİKA Bakü Koordinatörü Tiryaki de Azerbaycan ve Türkiye sevdalısı Vahapzade'yi rahmet ve minnetle andıklarını kaydetti.

Anma etkinliği kapsamında akşam Reşit Behbudov Mahnı Tiyatrosu'nda şiir ve müzik programı düzenlenecek.



Kaynak: