Bakan Koca: Normalleşme sürecinde kılavuzumuz riskin devam ettiği gerçeğidir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Normalleşme sürecinde kılavuzumuz riskin devam ettiği gerçeğidir, son vakayı en kısa zamanda görmek tedbirlere uyumla mümkündür." dedi.
Bakan Koca: Normalleşme sürecinde kılavuzumuz riskin devam ettiği gerçeğidir

Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"Teşekkürlerim tam bir zaferle sona ermiş bir mücadelenin teşekkürü değildir"

Devletimiz salgınla mücadelenin kahramanlarına gerekli bütün imkanları sağlamıştır. Son derece önemli bir nokta var, sizlere teşekkürlerim tam bir zaferle sona ermiş bir mücadelenin teşekkürü değildir. Birbirimize güç veren teşekkürlerdir.

"Dışarıda tedbirler tam uyumla sürdürülmelidir"

Bugüne kadar sokağa kısıtlı şekilde çıkabilen 65 yaş üstü büyüklerimiz artık 10.00-20.00 saatleri arası dışarı çıkabiliyorlar. Kısıtlamaların ortadan kalkması tehlikenin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Bu dönem içinde bu yaş grubunda hastalığa yakalanma oranı yüzde 50 oranında azalmıştır. Dışarıda tedbirler tam uyumla sürdürülmelidir.

"Sizden istirhamım evde geçen günleri riske atmamanız"

18 yaş altı ile ilgili kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Kısıtlar yayılıma ve kayıplara engel oldu. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bunu hak edilmiş bir teşekkür olarak görürler. Bugünlerin örnek genci bence maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir. Bir ağabeyiniz olarak aklım sizde olacak. Büyüklerimiz sizlere serbestlik gelmiş olması riskin olmadığı anlamına gelmiyor. Sizden istirhamım evde geçen günleri riske atmamanız.

Koronavirüse karşı henüz etkili bir ilaç ve aşı bulunamamıştır.

Normalleşme sürecinde kılavuzumuz riskin devam ettiği gerçeğidir, son vakayı en kısa zamanda görmek tedbirlere uyumla mümkündür.

"İyileşen vaka sayımız 2 bin 241"

Bugünkü toplam vaka sayımız 922 yani düne göre bir düşüş olduğunu söyleyebilirim. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 17, iyileşen vaka sayımız 2 bin 241, toplam test sayımız 36 bin 521, yoğun bakımda tedavisi devam eden hasta sayımız 631, cihaza bağlı olan hasta sayımız ise düne göre bir düşüş içinde 280.

Avrupa'dan farklı olarak yurt dışından gelen tüm vatandaşları sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. Ülkelerin salgın durumunu da göze alarak hangi takvimle bu seferlerin, uçuşların izinlerinin verilebileceğini belirledik. Ülkelerle ilgili bir risk olduğunu tespit ettiğimizde bunu tekrar değerlendireceğiz.

"Ankara'da son 2-3 gün bir yükseliş söz konusuydu"

Yeni tanı konan hasta sayısı, yeni iyileşen hasta sayımızın yüzde 40'ı kadar. Yaş ortalaması yeni vakalarda 36, vefatlarda 71.

Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da giderek kısmi artışın olduğunu söyleyebiliriz. Ankara'da son 2-3 gün bir yükseliş söz konusuydu. Bugünden itibaren Ankara da düşüşe geçmiş oldu.