Bakan Kurum'dan Konya'da dev açılışlar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya’da toplu açılış ve temel atma programına katıldı. Bakan Kurum Konya projelerinin önemine değinerek "Büyük hayallerimiz var. Konya’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız" dedi.
Bakan Kurum'dan Konya'da dev açılışlar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplu temel atma töreni Konya’ya geldi. 

Bakan Kurum, “Tarihe vefa, geçmişe saygı” sloganıyla Mevlana Meydanı’nın ihyası projesi kapsamında Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen temel atma töreninde Yeni  Mevlana Çarşısı ile Yeni Altın Çarşı dönüşüm projelerini başlattı. 

whatsapp-image-2021-01-15-at-12-09-56.jpeg

Bakan Kurum’un konuşmasının satır başları şu şekilde: 
 

Sizleri, Konya’mızı, Konya’mızın tüm ilçelerindeki, mahallelerindeki, köylerindeki aziz hemşerilerimi sevgiyle, saygıyla, hürmetle ve muhabbetle selamlıyorum.

Sizlere; Cumhurbaşkanımız, liderimiz Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını, sevgilerini, muhabbetlerini iletiyorum. Sözlerimin hemen başında; geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Milli Görüş davasının en kıymetli isimlerinden, Ali Güneri ağabeyimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Konya’mızın, tüm dava arkadaşlarımızın başı sağ olsun diyorum. Ali Güneri ağabeyimiz; Milli Görüş Hareketinin başladığı ilk günden beri rahmetli Necmettin Erbakan Hocamızın yanındaydı, yol arkadaşıydı.

Erbakan Hocamız da; sarsılmaz milli duruşuyla; ülkemizin yetiştirdiği, en kıymetli liderlerden biriydi. Ben tekrardan Necmettin Erbakan Hocamıza ve onun en büyük yol arkadaşlarından olan Ali Güneri ağabeyimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Sizleri, her iki büyüğümüzün ruhları için Fatiha okumaya davet ediyorum.

"Dünyada örnek gösterilecek projeleri hep birlikte başlatıyoruz"

Bugün, hamdolsun, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, AK Parti iktidarlarıyla geçen 18 yıl boyunca ülkemize çağ atlatan vizyon projelere, yenilerini eklemek için bir aradayız.

Her kavuşmamızda, her kucaklaşmamızda olduğu gibi; yine Cenab-ı Allah’a sonsuz şükürler ediyoruz.

Çünkü bugün yine; Peygamber efendimize sunulan belde, Selçuklunun başkenti, Osmanlının göz bebeği, Cumhuriyetimizin gözde şehri; memleketimizde, baba ocağımızda, Konya’mızdayız.

Sultan Alâeddin’in diyarında, gönüller sultanı Mevlana’nın, Sadrettin Konevi’nin, Şemsi Tebrizi’nin rahlesindeyiz.

Her sokağında, her taşında, her duvarında; vefanın, ilmin, ihlas ve aşkın izleri bulunan beldede; Tahir Büyükkörükçü hocamızın, Hacı Veyiszade Mustafa Efendi hazretlerinin, Ali Ulvi Kurucu hocamızın dizlerinin dibindeyiz, gözlerinin önündeyiz. Bu Konya! Kadim Konya! Güzel Konya! Öyle bir şehir ki; ülkesini seven, çalışkan, davası için her türlü fedakârlığa hazır, hasbi ve harbi insanların memleketidir.

Ne mutlu bize ki; bu kadar ulvi zenginliklere sahip bir şehrin evlatlarıyız, ne mutlu bize ki bu aziz şehre hizmet ediyoruz.

Bu taşı toprağı aziz kılınmış şehri; başta çevre ve şehircilik olmak üzere; ticaretten sanayi ve tarıma, eğitimden sağlık, ulaşım ve kültüre kadar her alanda daha zengin, daha müreffeh bir noktaya taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz.

2020’nin Haziran ayında ilkini Konya’dan başlattığımız “2023’e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye” programıyla; Konya yatırımlarımızı, müjdelerimizi sizlerle, yine bu salonda paylaşmıştık. Hamdolsun, o gün sizlere verdiğimiz sözleri bugün tutuyoruz. Projelerimizin temellerini atıyor, açılışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Sadece Konya’da değil, Türkiye’de değil, dünyada örnek gösterilecek projeleri hep birlikte başlatıyoruz. Hep birlikte bir kez daha “Ya Allah! Bismillah!” diyoruz.

"Altın Çarşı'nın dönüşümünü de en kısa sürede tamamlayacağız"

Dedelerimiz; “Gez dünyayı, gör Konya’yı” demişler. Konya’da da ziyaret edilecek en güzel mekânların başında elbette; Hz. Mevlana Türbesi ve meydanı geliyor.

İşte birazdan; Selçuklunun tezyinatı ile Osmanlının cumbalarını, Cumhuriyetimizin modern dokunuşlarıyla mezcedecek, Yeni Mevlana Meydanı’mızın, Mevlana Çarşımızın, Altın Çarşımızın temellerini büyük bir heyecanla atıyoruz. Hakikaten hepimizi, tüm Konya ve Mevlana âşıklarını heyecanlandıran bu tarih ve kültür projemizi 19.752 m²’lik büyük bir alanda gerçekleştiriyoruz.

Yeni Mevlana Çarşı’mızda yeni dükkânlarımızın yanında; süs havuzları, kesme kaya sokakları, harika kent mobilyaları, kapalı otoparkı ve yine medeniyetimizden izlerin hâkim olduğu peyzaj çalışmalarımıza başlıyoruz.

İnşallah buraya gelenler; sadece bir meydanı değil, bir tarihi kent merkezinin havasını, ruhunu teneffüs edecekler, 1000 yıllık bir tarih ve medeniyet birikimine şahitlik edecekler.

Tabi Mevlana Çarşısı’nın temellerini atarken, 12.715 m² alanda Altın Çarşı dönüşüm projesine de, eş zamanlı olarak başlıyoruz. Bu projemizde de; inşallah, yeni işyerleri yapacağız, çevre düzenlemelerimiz olacak, peyzaj projelerimiz olacak. Hak sahibi kardeşlerimizle sözleşmelerimizi imzaladık. İnşallah Altın Çarşı’nın da dönüşümünü en kısa sürede tamamlayıp Konyalı hemşerilerimizin hizmetine sunacağız.

"Medeniyet vadisini Konya’mıza kazandırıyoruz"

Mevlana Çarşımız 30 yıl boyunca, hepimizin, tüm Konyalıların hatıralarıyla, anılarıyla doldu taştı. Helal kazançla, esnaf sohbetleriyle, 7’den 70’e tüm Konyalılar için özel bir anlamı olan, hepimizin, bizzat benim de hatıralarımın olduğu özel bir mekândı.

Fakat çarşımız; bugün Konya’mızı, Mevlana Türbesi’ni ziyaret eden milyonlarca misafirimizin ihtiyaçlarına cevap veremez hale gelmiştir.

Bunun için, Büyükşehir Belediyemizle, esnafımızla birlikte çarşı kültürünü, ahilik davasını yaşatacak, tarih kokacak bir şehircilik projesi hazırladık. Eski Üzüm Pazarı yıllarından, Mevlana Çarşısı olduğu dönemlere kadar on binlerce Konyalının en güzel hatıralarına ev sahipliği yapan bu mekânda, şimdi inşallah yeni hatıralar birikecek.

Biliyorsunuz; Bakanlık olarak, “Tarihe vefa, geçmişe saygı” sloganıyla; bugün tam 44 ilimizde; 79 tarihi meydanımızı yeniden ihya ediyoruz.

Bu ihya projelerimizin en kıymetli olanı, 60 bin m² alanda yürüttüğümüz Yeni Mevlana Meydan Projemizdir. Bu projeyi tamamladığımızda; Hz. Mevlana’yı ziyarete gelen her bir misafirimiz büyük bir meydandan başlayarak adeta bir tarih ve kültür yolculuğuna çıkacak. Önce Mevlana Meydanı önünde yapacağımız Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’da alışverişini yapacak olan misafirlerimiz; sonra içerisinde şehir müzesinin, bedestenlerin, kervansaray mimarisiyle yapılacak otellerin, Konya mutfağının eşsiz lezzetlerinin olacağı gurme sokağına gidecekler.

Ardından Aziziye ve Kapu Camilerini ziyaret edecek, Bedesten Çarşısı’na uğrayacak. Akabinde Şükran Mahallesi’nin yeni haline şahitlik edecek Konya aşıkları, yeni çehresiyle Alaattin Tepesi’nde biraz vakit geçirdikten sonra, eski fuar alanında, Kültür Park’ta çayını yudumlayacak.

Buradan yürüyerek Anıt Meydanı’na gidecek, orada yer alan Millet Bahçemize de uğrayarak dinlenecekler. Tüm bu projeler tamamlandığında, tamamen yürüyerek, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı hissedebileceğimiz bir kültür, tarih ve medeniyet vadisini Konya’mıza kazandırıyoruz.

"Vefanın ve vuslatın simgesi Mevlana Meydanı olacaktır"

Ağaçları, binbir renkli çiçekleri, geniş yeşil alanlarıyla Mevlana Meydanı ve çevresi yeni çehresine kavuştuğunda; İngiltere’de sanatın ve kültürün simgesi Trafalgar Meydanı; Almanya’da özgürlüğün simgesi Berlin Meydanı; Semerkant’ta ilmin ve sanatın simgesi Registan Meydanı; Saraybosna için Tarihi Başçarşı Meydanı neyse; Türkiye için de, dünya için de sevginin, hoşgörünün, vefanın ve vuslatın simgesi Mevlana Meydanı olacaktır.

Yeni Mevlana Meydanımız, Konya’mız, ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için hayırlı uğurlu olsun.

Bitmedi. Devam ediyoruz. Konyalıların heyecanla beklediği bir projenin daha çalışmalarını başlatıyoruz. Üniversiteye hazırlandığımız yıllarda Konyaspor’un maçlarını izlediğimiz; arkadaşlarımızla basketbol, futbol maçları yaptığımız eski stadyumun bulunduğu alana yapacağımız millet bahçemizi bugün ilk fidanlarıyla buluşturuyoruz.

Millet bahçemizi; çocuklarımız için tenis kortu, basketbol sahası, satranç grubu, oyun alanlarıyla; yine gençlerimizin kitap okuyacakları millet kıraathanesiyle; göleti, Türk-İslam Bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla Konya’mıza, Konyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz.

Yatırım bedeli 44.5 milyon lira olan bu millet bahçemizi; 108 bin m²’lik devasa bir alanda yapıyoruz.

Projemizi inşallah bu yılın Ağustos ayında tamamlayıp sizlerin, Konyalı hemşerilerimizin, gençlerimizin hizmetine sunacağız. Yine bu millet bahçemizde, selâtin camileri gibi kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan çok güzel bir camimizi de Konyalı kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. 23 metre kubbe çapıyla, 59 metre yüksekliğindeki 4 minaresiyle, açık avlusuyla birlikte 14.400 kardeşimizin aynı anda saf tutacağı camimizin de temellerini bugün atıyoruz. Yeni millet bahçemiz, yeni camimiz, Konya için hayırlı uğurlu olsun.

"Alâeddin Tepesinde 2. etabı başlatıyoruz"

Bitmedi! Biliyorsunuz; Anadolu Selçuklu Devletinin yönetim merkezi olan Alâeddin Tepesinin etrafında bulunan tüm binaların cephelerini ve çevre düzenlemelerini Konya’mızın tarihi dokusuna uygun olarak yeniliyoruz. İlk etapta 60 bağımsız bölümün çalışmalarını tamamladık.

Şimdi bugün de, inşallah, hep birlikte, Alâeddin Tepesinde 2. etabında bulunan 40 binanın daha cephelerini yenilemeye başlıyoruz. Her iki etap için İller Bankamız kanalıyla toplam 46 milyon liralık desteğimizi sağladık. İnşallah bu yıl Haziran ayında tüm yenileme çalışmalarımızı tamamlayacağız, Konya’mızın geleceğine, Konyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz.

Ahilerimizin; her sabah dükkânlarını açarken, aralarına yeni bir esnaf katılırken yaptıkları o dualarında dedikleri gibi; Rabbim, cümlemizi darlıktan, bereketsizlikten, muhafaza eylesin. Gönlü zengin gözü tok olabilmeyi, israf etmemeyi ve cömert olmayı, hayırda yarışmayı, veren el olmayı nasip eylesin!

Ben ceddimizin, erenlerin, sadıkların bu 1000 yıllık dualarıyla; emeklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay kardeşime hassaten teşekkür ediyorum.

Esnafımıza, sahip olacakları yeni dükkânlar şimdiden hayırlı olsun diyor, o günlere eriştiklerinde bol kazançlar diliyor, şimdiden Konya için Pazar ola diyorum.

Konyalılar; “Garşıdan er gelmeli, yanağına ter gelmeli” derler. Yani er dediğin çalışacak, ter dökecek ve hep gayretli olacak. Biz de işte Konyalıların sözünü ettiği o erlerden olmak için, karşıdan mutlulukla gelmek için, Konya’mız için, hemşerilerimiz için ter döküyoruz.

"Konya’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız"

Büyük hayallerimiz var. Konya’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız. Çünkü bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor. Bu şehir bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Partimize, davamıza, hep en büyük vefayı gösterdi, en büyük desteği verdi.

Her seçimde rekor üstüne rekorlar kırdı. Sizler gereğini yaptınız. Şimdi sıra bizde. Sizlere söz veriyoruz. Her an şu caminin köşesinden Sultan Alâeddin ordusuyla bizleri selamlayacak; şu meydandan Hz. Mevlana talebeleriyle çıkıverecek; yukarı caddeden Hacı Veyiszade Mustafa Efendi ve Şems Hazretleri gelecekmiş gibi hissediyoruz.

Onların gezdiği, dolaştığı, ruh kattığı bu sokakların, bu çarşıların, bu aziz şehrin imarı ve ihyasını bir şeref biliyoruz.

Konya’nın tüm sokaklarına ve caddelerine sinmiş Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konya’mızı, marka şehir haline getireceğiz.

Bir taraftan TOKİ eliyle başlattığımız 50 bin ve 100 bin sosyal konut projeleri kapsamında; Konya’mızda 6.472 konutumuzu yatay mimari esaslı, mahalle kültürünü yaşatan bir anlayışla inşa ediyoruz.

Bir taraftan Sahibata Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için çalışmalarımızı başlatmışken; diğer taraftan Karatay’da Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitemizde 2.690 sanayi birimi, 134 ticari alanı inşa ediyoruz.

Yine bir yandan Konya’da başlattığımız 2 milyon 216 bin m² büyüklüğündeki 13 millet bahçesi projemizi sürdürürken; öte yandan İller Bankamızla; Konya’nın altyapı ihtiyaçlarına dair yatırım değeri 1.6 milyar lira olan 38 projemizi de büyük oranda tamamladık. Bugüne kadar 2023’ün, 2053’ün, 2071’in Konya’sı için el ele, gönül gönüle, canla başla çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz.

Ben bir kez daha, bir kul olarak; bizi bu şehre, bu maneviyata; hasbelkader hizmet ettirdiği için Rabbime sonsuz şükrediyorum. Sözlerime son verirken; Konyalıların yüzlerce yıldır esnafımıza bir nasihat olarak söylediği gibi; “Şu yeni dükkânların kapıları, hak kapısı olsun” diyorum.

Şu açacağımız bahçeler, kalplerimizi buluştursun diyorum. Şu köşe bucak yenilediğimiz Alâeddin Tepesinden çıkan yollar,  aramızda yeni gönül köprüleri kursun diyorum. Tüm bu projelerimizle, verilecek hizmetler, milletimizin rızasını, gönlünü, kalbini kazansın diyorum.

Ben bütün projelerimizi, ortak akılla, birlik ve beraberlik içerisinde hayata geçirdiğimiz; genel başkan yardımcımıza, valimize, milletvekillerimize, büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarımıza, Konyalı hemşerilerimize can-ı gönülden teşekkür ediyorum.

Bu temennilerle; bir kez daha Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı Dönüşüm Projesi’nin, yeni millet bahçemizin, cephe yenileme projelerimizin; bu aziz şehirde, bu ruh, bu yürek, bu iman şehrinde yaşayan herkes için, dünyadaki tüm Konya sevdalıları için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Sağ olun var olun.