Bakan Pakdemirli’den Konya’ya müjdeler!

Konya Tarım ve Orman Sektörü değerlendirme toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Konya’nın toplam 24,2 milyar liralık tarımsal üretim değeri ile Türkiye’nin “tarım başkenti” olduğunu söyledi.
Bakan Pakdemirli’den Konya’ya müjdeler!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, video konferans aracılığıyla Konya’daki çiftçiler, üreticiler, yetiştiriciler ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Konyalı çiftçilerin yanında olduklarını belirten Bakan Murat Kurum, "Kararlı bir şekilde projelerimizi devam ettireceğiz. İhracatımızı, sanayimizi, ticaretimizi, altyapımızı, bu anlamda özellikle tarımsal kapasitemizi artıracak süreçleri de hep birlikte yürüteceğiz. Tarımsal üretim değerleriyle Konya’mız hem tarımın hem de tarıma dayalı sanayinin başkentidir. Şeker pancarı, mısır, buğday, elma, üzüm, kiraz, büyük ve küçükbaş hayvancılığıyla gerçekten fark yaratan bir merkezdir. Biz de hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak hem de Konya’nın bir evladı olarak 224 bin çiftçimizin yanındayız, destekçisiyiz. Bu anlamda Tarım Bakanlığımızla uyum içerisinde süreçlerimizi yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için kararlı şekilde projelerini devam ettirdiklerini belirten Kurum, 2 milyardan 25 milyar liraya çıkarılmış tarımsal üretim değerleriyle Konya'nın hem tarımın hem de tarıma dayalı sanayinin başkenti olduğunu söyledi. Konya'nın şeker pancarı, mısırı, buğdayı, elması, üzümü, kirazı, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığıyla fark yaratan bir merkez olduğunu dile getiren Kurum, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 224 bin çiftçimizin yanındayız, destekçisiyiz. Tarım Bakanlığımızla da uyum içerisinde süreçlerimizi yürütüyoruz." dedi.

"2 BİN 500 ÇİFTÇİYE 52 MİLYON METREKARE ARAZİ KİRALANDI"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile 2018 yılında Hazine'ye ait tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması sürecini hayata geçirdiklerini anımsatan Kurum, şunları kaydetti: "Bu çerçevede ecrimisil bedelin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama imkanını çiftçimize sunduk. O günden bugüne yaklaşık 50 bin çiftçimizle yaklaşık 571 milyon metrekare alan üzerindeki kira sözleşmelerini tamamladık. Konya'mızda 2 bin 500 çiftçimize yaklaşık 52 milyon metrekare araziyi kiraladık. Bu da Türkiye'deki arazinin yaklaşık yüzde 10'u demek. Bu anlamda tarım şehri Konya'mız için önemli bir adımı yine Tarım ve Orman Bakanlığımızla atmış olduk." Konya'da yaklaşık 7 bin çiftçiye 5 bin 500 taşınmazın satışını da tamamladıklarını söyleyen Kurum, "Girişimcilerimize tıbbi, aramotik ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi için 14 milyon metrekare araziyi kiraladık ve bu kiralamaların çok önemli bir oranı, yüzde 87'si kadın ve gençlerimizden oluşuyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında çiftçilerimizin nisan, mayıs ve hazirana ait taksitlerini Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları çerçevesinde 6 ay süreyle öteledik. 50 bin çiftçimizin elini rahatlatan bu imkanı sunmuş olduk." diye konuştu.

"KONYA, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN CİDDİ ORANDA ETKİLENİYOR"

 

İç Anadolu Bölgesi'nin eylem planını en kısa zamanda tamamlayacaklarını vurgulayan Kurum, Konya'nın iklim değişikliğinden ciddi oranda etkilendiğine dikkati çekti. Bakan Kurum, Meke Gölü'nün tamamen kuruma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Maalesef bölgede obruklar meydana geliyor. Yapılan araştırmalarda Konya ve Karaman bölgesinin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında yer aldığı belirlendi. Bilim adamları karaçam ve göknar ormanlarının korunması için de çalışmaların yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. İklim değişikliğiyle mücadele konusunda atılması gereken adımları atacağız." dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile birçok ortak projeyi yürüttüklerini anlatan Kurum, "Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın imzaladığı protokol çerçevesinde farklı illerdeki 25 sulama projesini hayata geçiriyoruz. Türkiye'nin geleceğine dair her türlü istişareyi, dayanışmayı ortaya koyuyoruz." şeklinde konuştu. Bakan Kurum, Konya'yı her alanda geleceğe taşıyacak projelere imza atmak için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

'KONYALILAR ÇALIŞKAN VE GİRİŞİMCİDİR'

Yaşanan küresel virüs salgını nedeniyle video konferans aracığıyla buluşmak zorunda olduklarını belirten Bakan Pakdemirli, salgının en kısa zamanda el birliği ile atlatılacağını ve ilk fırsatta yüz yüze buluşacaklarını söyledi. Konya’yı “medeniyetler beşiği, tarımın başkenti, hoşgörünün başşehri” olarak tanılayan Pakdemirli, Konyalıların çalışkan ve girişimci insanlar olduğunu dile getirdi. Bakan Pakdemirli, virüs salgını nedeniyle tarımın, üretmenin, kendi kendine yetmenin ne kadar stratejik olduğunun çok daha iyi anlaşıldığını belirterek, tarım sektörünün en az savunma sanayii kadar kritik bir sektör olduğunu söyledi. Konya’nın tarımsal açıdan stratejik bir şehir olduğunun altını çizen Pakdemirli, “Ülkemizde üretilen buğdayın yüzde 10’u, arpanın yüzde 14’ü, şeker pancarının yüzde 29’u, kuru fasulyenin yüzde 24’ü, patates, buğday ve arpa tohumluklarının yüzde 29’u, yağlık ayçiçeğinin yüzde 16’sı, süt üretiminin yüzde 6’sı, 2,7 milyar adet yumurta üretimi ile hem tahıl ambarımız hem de hayvansal protein depomuzdur” dedi.

20200408-2-41794080-53764417.jpg

CUMHRUBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MESAJ

Pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tarımsal konularla ilgili bilgi verdiğini anımsatan Pakdemirli, Sayın Cumhurbaşkanımız Konyalılara selamlarını ileterek, ‘Çiftçimiz, üreticimiz bir karış yer dahi boş bırakmadan eksinler biçsinler, biz çiftçimizin, üreticimizin arkasındayız’ dedi" ifadelerini kullandı. Türkiye’de gıda arz güvenliğinde bir sıkıntı olmadığını vurgulayan Pakdemirli, “Ülkemizde ilk Covid-19 vakası görülmeden önce bazı adımlar attık. Bunlardan en önemlisi, perakende zincirlerini ileride yaşanabilecek olası sıkıntılara hazır olmaları konusunda yönlendirmemizdi. Bu sayede marketlerimizin stokları iyi ve rafları dolu durumda, şu ana kadar da dünyanın pek çok ülkesinde yaşanan market manzaralarına ülkemizde rastlamadık” diye konuştu.

KONYA’YA 29 MİLYAR LİRA DESTEK

Konya’ya yaptıkları yatırımlardan da bahseden Pakdemirli, “Konya’ya son 17 yılda 29 milyar lira tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal kalkınma desteklerimiz kapsamında Konya’mıza bin 371 proje için toplam 508 milyon lira hibe desteği ödedik. Ödediğimiz hibeler ile yapılan yatırımlar neticesinde 12 bin 345 kişiye istihdam sağlandı. Genç çiftçilerimizin toplam 797 projesini yaklaşık 24 milyon lira ile destekledik. Konya’da 586 bin dekar mera ıslah çalışmasını tamamladık. Son 17 yılda 340 milyon lira yem bitkileri desteği ödedik. IPARD hibeleri kapsamında yer alan 42 il içinde en fazla hibe ödediğimiz 2. ilimiz. 15 mahallede, 112 bin dekar alanda 22,7 milyon lira maliyetle küçük ölçekli sulama işlerini yaptık. Ahır-ağıl yapımı projeleri kapsamında 135 proje için 15 milyon lira hibe ödemesi yaptık. Damızlık Erkek Materyal Alımı Projesi kapsamında 714 aileye 3 bin 2 adet koç verdik. Yine 2019 yılında balıklandırma çalışmaları kapsamında 69 göl ve gölete 306 bin adet yavru sazan balığı bıraktık. 2019 yılında doğal afetlerden zarar gören 12 bin 129 üreticimize 30 milyon lira dağıttık” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK SIRADA

Konya’nın 12 milyar liralık hayvansal üretim değeri ile Türkiye’de birinci, 12,2 milyar liralık bitkisel üretim değeri ile de ikinci sırada bulunduğunu kaydeden Pakdemirli, böylece Konya’nın toplam 24,2 milyar liralık tarımsal üretim değeri ile Türkiye’nin “tarım başkenti” olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli, son 17 yılda Konya’ya 20 baraj ve 29 gölet, 140 taşkın koruma tesisi yaptıklarını ve yaklaşık 800 bin dekar araziyi suyla buluşturduklarını belirterek, böylece buradaki çiftçilere yıllık 650 milyon lira zirai gelir artışı sağladıklarını dile getirdi.

1-20200408172444.jpg

2-20200408172445.jpg

3-20200408172445.jpg

4-754.jpg

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ