Bakan Pekcan’ın açıklaması esnafı umutlandırdı! Esnafa destek yolda

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz günlerde esnafın yüreğine su dökecek olan açıklamayı yaptı. Pekcan, salgın nedeniyle zor günler yaşayan esnafa destek olmak amacıyla yeni müjdeler hazırladıklarını açıkladı.
Bakan Pekcan’ın açıklaması esnafı umutlandırdı! Esnafa destek yolda

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, yeni destek paketinde, kantinlerden kira alınmaması, tüm esnafı kapsayacak şekilde pandemi süresince nakdi destek verilmesi gibi konular üzerinde bir çalışma yaptıklarını belirtti. KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, 20 Kasım itibariyle başlatılan pandemi kısıtlamaları sonrası esnaf ve sanatkarın zor günler yaşadığını, bu konuda gerekli çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, “Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın, esnafımıza destek olmak amacıyla yeni müjdeler hazırladıklarını açıklaması bizleri umutlandırdı” dedi.

muharrem-karabacak-005.jpg

ESNAFA DESTEK YOLDA!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Pekcan, “Bir fon oluşturulup kapalı kalan esnafa destek verilmesi planlanıyor. İkincisi Milli Eğitime bağlı okullardaki kantinler de kapalı, en azından devletin okullarında kira alınmaması, çalışanların sigortasının devam etmesi düşünülüyor. Üçüncüsü tüm esnafı kapsayacak şekilde pandemi süresince nakdi destek verilmesi üzerinde duruluyor. Herhalde bu bütçeden olacak. Kira, elektrik, su, doğal gaz ödemelerine hibe işletmenin hacmine, işçi sayısına, tam kapalı, yarı kapalı durumuna göre destek miktarının belirlenmesi düşünülüyor. Sektörel ayrım yapılmak suretiyle elektrik, su, vergi, sigorta borçlarına destek olunacak. İstihdam durumuna göre destek miktarı artacak. Hem AB projesinden hem de yine diğer sektörlerden havuz oluşturulması düşünülüyor” ifadelerini kullandı.

esnafa-destek-yolda-3.jpg

‘ESNAF ZOR DURUMDA’

Gazetemiz Yeni Haber’e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, esnafın beklentilerini Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’ya, Milletvekillerine,  Esnaf ve Sanatkârlara, Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan’a ve bürokratlara ilettiklerini söyledi. Karabacak şunları da aktardı: “Kısıtlamaya giren esnaflarımızla birlikte maalesef Mart ayından itibaren okullara endeksli olan meslek dallarımızla iştigal eden okul servislerimiz, kantinlerimiz, kırtasiyelerimiz, kahvehane işletmecisi esnaflarımız, kıraathanelerimiz, internet cafe ve düğün salonlarımız,  hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe gibi işletmelerimiz zorlu bir süreç yaşadılar ve maalesef salgın nedeniyle yaşamaya devam ediyorlar.”

esnafa-destek-yolda-4.jpg

ESNAF PAKETİNDE NELER OLMALI?

Esnaf paketinde acil olması gereken şeylere değinin Karabacak, “Esnaf paketinde olması elzem olan aylık nakdi yardımla birlikte hibe desteği, günü gelen tüm kredi ve ödemelerin ötelenmesi, kira yardımı yapılması, mücbir sebepten dolayı Esnafımızın Bağ-Kur primlerinin devletimiz tarafından karşılanması, vergi muafiyetinin getirilmesi, enerji maliyetlerinin karşılanması, servis taşımacılığı Nace kodunda bulunan araçlara MTV muafiyeti gibi konuları içeren dosyamızı Hükümet yetkililerimize ilettik. Yapmış olduğumuz girişimlere kayıtsız kalmayan Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, ‘Koronavirüs tedbirleriyle zor duruma düşen esnafımıza yönelik yeni bir çalışma başlattıklarının yakın zamanda duyurusunu yapacağız. Biz de esnafların mağdur olduğunun farkındayız. Kamu kaynakları dışında global firmalarla iletişime geçtik. Ne gibi destekler verebiliriz, üzerinde çalışıyoruz. Yeni destek paketinde, kantinlerden kira alınmaması, tüm esnafı kapsayacak şekilde pandemi süresince nakdi destek verilmesi gibi konular üzerinde bir çalışma yapıyoruz’ açıklamasında bulunmuştur” diye konuştu. Karabacak, “Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Bakanımıza ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekilimiz Sayın Leyla Şahin Usta’ya, Milletvekillerimize ve Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifçilik Genel Müdürümüz Sayın Necmettin Erkan’a teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ