Bakan Soylu'dan açıklamalar... Terörle mücadeleye ilişkin son durum

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesi çalışmaları ve terörle mücadeleyle son durumu CNN Türk canlı yayınında 'Hafta Sonu' programında Hakan Çelik'e anlatıyor. Seçimle ilgili tahmini ne, hangi çalışmalar yapılıyor? Deprem bölgesinde seçim güvenliğiyle ilgili hangi adımlar atılıyor? Terörle mücadeleye ilişkin sıcak gelişmeler neler? Uyuşturucu ile mücadele alanında hangi aşamaya gelindi?
Bakan Soylu'dan açıklamalar... Terörle mücadeleye ilişkin son durum

Sadece 2023 yılında 31 terör olayının engellendiğini açıklayan Bakan Soylu terörle mücadeledeki son durumu da paylaştı.

'Üretimi Çin'e enerjisi Rusya'ya güvenliği ABD'ye bağlı. Böyle bir Avrupa olur mu?' diyen Soylu, 'Türkiye'nin bugünkü durumuna 'tam bağımsızlık' deniyor.' ifadelerini kullandı.

Soylu, depremlerde can kaybı sayısının 50 bin 783'e yükseldiğini belirterek vefat edenlerin 7 bin 302'sinin göçmen olduğunu açıkladı. Bakan Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle;

SEÇİM BÜROLARINA PROVOKATİF SALDIRILAR

Seçimde olaylar olur. Bu muhtar seçimlerinde de olur, genel seçimlerde de olur. 2018 seçimlerinde 311 olay olmuş. Seçime 22 gün kaldı. Şu ana kadar 69 olay oldu.

Tabi biz bunların hiçbirisinin olmaması için çaba sarf ediyoruz. Gayret ediyoruz, tedbirler alıyoruz. ama Birçok insan seçim zamanında aksiyon ortaya koyuyor. İyi niyetler var, kötü niyetler var, kendini tutamayanlar var. Bu olaylarla ilgili bahsettiğimiz; tabi İstanbul İYİ Parti İl Başkanlığı'na biz kendilerinin silahlı saldırı olarak nitelendirdikleri ama orada bir başka olaydan kaynaklanan bir sonuç olduğu daha sonra tespit edilen ve bu konuda da hem olayın faillerinin hem olayla ilgili tüm kişilerin yaptığı değerlendirmeler, tüm bulgularla, balistik bulgularla elde edilen sonuçta orada esas gözetilen hedefin İYİ Parti olmadığı ve başka bir nokta olduğu belli oldu. Kesin. Orada deliller var. Hukuk deliller üzerinde yürür.

Delillerin tek bir tarafı yok. Polisi var, hakimi var, savcısı var, adli tıpı var. Bütün bunlarda netleşmiş bir olay sonucu ortaya konulmuş.

Aynı zamanda siyaset sorumluluk ister. Eğer siz sorumsuz davranırsanız... Yani arabanıza atlar ve olayla ilgili değerlendirmeniz olmadan hem tansiyonu yükseltecek açıklamalarda bulunup hem de hedef gözeterek açıklamalarda bulunursanız bu özellikle birçoktarafın olduğu seçimde herkesi ilgilendiren, herkesi de öyle veya böyle itham eden sonuçlarla karşı karşıya bırakır.

Milyonlarca insan koruma almadan geziyor zaten. Orada meseleyi abartarak, meseleyi kendi açısından abartarak başka bir tarafa taşımak isteyen ve onun sonunda da hem sayın Cumhurbaşkanımıza hedef gözeten hem bunun bir siyasi nedenle yapıldığını ifade eden ve burada da tüm toplumu germeye çalışan bir süreç yaşandı. Böylece tansiyon çok doğal olarak İYİ Parti başkanının sorumluluktan uzak açıklamaları sebebiyle başka bir hale taşındı.

BAHÇELİEVLER'DE AK PARTİ BÜROLARINA SALDIRI GİRİŞİMİ

Biz bunları seçim olayları olarak değerlendiririz. Bunu siyaset yükseltmez.Bahçelievler'deki saldırı sonrası sağ duyulu açıklama yapıldı. Kan davasına dönüştürücü açıklamalar olursa olay yükselir. Dünyanın her yerinde böyle olaylar oluyor. Dün akşamki olay son dönemlerdeki karşı karşıya kaldığımız organize suç örgütlerinin yaptığı olaylardan. Buna benzer bir olay olarak görüyorum. Kasklı olur, elinde silah olursa birileri tarafından yaptırılmış olay olabilir. Meselenin her türlü boyutuna bakmak lazım. Hem İstanbul Emniyeti, hem savcılık işin peşinde.

2021 ve 2022'de faili meçhul yoktur. Bütün cinayetler çözülmüştür. Polis ve jandarma teşkilatının geldiği nokta üst düzeydedir.

"TANSİYON ÇOK YÜKSEK SEVİYEDE İLERLEMİYORDU"

Deprem sonrası seçim sürecine girdiğimiz için tansiyon çok yüksek seviyede ilerlemiyordu. Ta ki İYİ Parti'ye isabet eden mermi olayına kadar. Tansiyonun belli bir seviyede ilerleyeceğini düşünüyoruz. Güvenlik birimlerimiz 8 bölgeye gittiler ve seçimler öncesi, seçim günü ve seçim sonrası için 3 ayrı tedbir alınacak. Gerekli tüm tedbirleri alan bir süreci yürütüyoruz. Seçimin huzurunu alt üst edecek birkaç asayiş olay dışında olayla karşılaşmış değiliz.

Türkiye huzur ve güven açısından tarihinin en güzel günlerini yaşıyor. Allah bozmasın. Türkiye'nin huzur ve güveninde gözü olan var mı? Var. Bir de şunu düşünün. Biz ateş topu üzerinde bir coğrafyadayız. Irak ve Suriye... Meksika sınırı yüzünden ABD'nin girdiği sıkıntıyı hepimiz herhalde biliyoruz. Avrupa'nın neredeyse o büyük büyük yöneticilerinin bir araya gelip 'Biz kaçak göçmen meselesinde nasıl bir tabloyla karşılacağız' endişesinin yaşadıklarını ve sürekli olarak toplanıp dağıldıklarını hepimiz biliyoruz herhalde. ABD veya Avrupa'da bir okul baskınında veya başka bir toplumsal olayın cereyan etme, nelerle karşı karşıya kaldığını biliyoruz.

Avrupa'nın bizim gibi komşuları yok. Otoritesi olmayan komşuları yok. Irak var, Suriye var. Yıllarca İran'a ambargo var. Libya'da ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Libya bizim komşumuz, deniz komşumuz. Yemen'de neler olduğunu biliyoruz. Bunlar bizim etki coğrafyamız.

"TÜRKİYE BUNLARA TAKILIP KALMAMIŞ"

Buna rağmen Türkiye, Avrupa'da ve yine buna rağmen Türkiye dünyada gerek turizm cazibesi açısından gerek yatırım açısından gerekse bütün bunlara nazaran ihracatın büyümesi açısından ama gerekte Türkiye kendi istikameti açısından önemli adımlar atıyor. Türkiye bunlara takılıp kalmamış. Türkiye, gezi olaylarını yaşamış takılıp kalmamış.

Türkiye 2012'de Gezi olaylarından sonra yatırımların kesilmesi için bir dizi olaylarla karşı karşıya kaldı. Bir de dünyanın elinde olmayan salgın eklendi. Dünyanın en büyük göç dalgası ile karşı karşıya kaldık. Bunun her türlü maliyeti var. Amerika, yanı başımızda terör devleti kurmak istiyor. Bu terör devletini kurduğu andan itibaren maliyeti var. Önlem alıyoruz. Buna karşı 4 büyük operasyon yaptık.

"BİR AMERİKALI OLSAM BU HALE ÜZÜLÜRÜM"

Amerika kalkmadan bu risk kalkmaz. Afganistan'ı ne hale getirdi. Bir Amerikalı olsam bu hale üzülürüm. İnsanlar uçakların tekerlerinden sarktı. Irak'ın kendisini toparlaması, Suriye'nin kendisini toparlaması kolay bir olay değil. Kalıcı maliyetler var. Bu kolay bir iş değil. Amerika uzun zamandan beri terör devletini kurmak istiyor.

"86 TANE DAĞLARDA TERÖRİST KALMIŞ"

40 yılı aşkındır Türkiye mücadelesini veriyor. 86 tane dağlarda terörist kalmış. Türkiye bunun mücadelesini veremeyecek mi...

"ŞIRNAK BİR PETROL ŞEHRİ HALİNE GELİYOR"

Dün Hakkari'deydim, orada Kato Marinos bölgesi terör örgütünün lojistik bölgesiydi. Biz Kato'ya operasyon yaptığımızda yüzlerce terörist vardı. Oranın lojistik kaynağı aktarımını engelledik. Hem lojistik hem insan kaynağı aktarımını kestik. Şu anda orası bizim çinko ithalatımızı gerektirmeyecek madene sahip. Şırnak bir petrol şehri haline geliyor. Bizlere denetmediler, yaptırmadılar.

6 milyon insanı terör koridoru olarak nitelenen bölgede barındırıyoruz. Orada bu insanların tutulmadığını düşünün. Ya bu insanlar öldürülecek, hapse konacak ya da Türkiye'ye gelecekler. Türkiye ekonomisini buna rağmen ayakta tuttu. Türkiye kafa karışıklığı yaşasa 6-8 Ekim olaylarından sonra başka şeyler olabilirdi. 450 yatırımcı Diyarbakır organize sanayi sitelerinde sıra bekliyor yatırım için.

"TÜRKİYE, O TERÖR DEVLETİNİ KURDURMAZ"

Sadece 2023'te 31 terör olayı engellendi. PKK, fark etmeksizin Kürt'üne de Arap'ına da eylemlerini yaptırabiliyor. Onlarca olayı yakalıyoruz. Fransa, Amerika ve Avrupa'nın başka ülkeleri burada eğitim veriyorlar. Avrupa, PYD'yi destekliyor. 'Biz onları terör örgütü olarak görmüyoruz' diyorlar. Yüzlerce TIR'lık yardım yaptılar. Türkiye, tek bir vatandaşı da kalsa bu devleti kurdurmaz. Bunun bugünün işi olduğunu düşünürsek yanılırız. Siz bu hattı kaybederseniz Türkiye'nin bölünmesi başlar. İki büyük destek var, biri fiili destek biri örtülü destek. En büyük desteği Amerika ve Fransa veriyor.

Biz Amerika'ya karşı bir bağışıklık sağladık. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı'nı öldürmeye çalıştılar. Uçağının nereden gittiğini açığa çıkardılar. Garip Fransa'nın nerede bir bağışıklığı olacak. Avrupa Birliği iki başkan vekilinden biri, güzel bir söz söyledi. 'Kral Çıplak' dedi. 'Biz ticaretimizi Çin'e, enerjimizi Rusya'ya güvenliğimizi ABD'ye bağladık' dedi. Türkiye'nin bugünkü durumuna 'tam bağımsızlık' deniyor. Siz enerjinizi bağımsızlaştırırsanız, havalimanınızı yaparsanız, köprülerinizi yaparsanız bu tam bağımsızlık yolunda attığınız adımlardır. Kanada bize ambargo koymuştu. Amerika bize ambargo koydu. Türkiye'yi kısıtlamaya çalıştılar.

Erdoğan gitsin, Cumhur ittifakı gitsin diyenler buna karar verecekler. Bunlar birbirlerinin maskelerini çaldılar. Aşı vermediler. Bir kendimize bakalım bir de onlara bakalım. Biz bugün Afrika'da varız. Hem enerji yataklarını hem insanları sömürmüşler.

LİDERLERE YÖNELİK İLAVE TEDBİR VAR MI?

Bu konuda biliyorsunuz 1-2 tane beyanat oldu. Bu beyanatlarla ilgili biz ilk beyanatı yapanı emniyete çağırdık. Bu kişiyi de tanırım ben. Geçmişten kim, ne olduğunu bilirim.

- 'Söyle bakalım. Önemli bir şey söylüyorsun. Türkiye'nin seçim dönemine ve güvenlik dönemine ait.'
* 'Ben sağdan, soldan duydum'
- 'Kimden duydun?'
* 'Kahvedeki konuşmalardan duydum'

"BU ANA MUHALEFETİN YÖNLERDİĞİ BİR KİŞİ"

Böyle bir şey söz konusu değil. Bu ana muhalefet partisinin yönlendirdiği bir kişi. Eski Ülkü Ocakları kimliğini kullanarak bunun üzerinden kendine siyasal bir pozisyon elde etmek veya başka bir pozisyon, -maddi bir pozisyon bunu bilmiyorum- sadece ve sadece siyasetin sorumluluğunu taşıması lazım alandan çok uzak olduğubu değerlendirdiğimiz bir bildirim bunlar, beyanatlar. Aynısını yapıyorlar mı başka yerde? Daha önce olmadı mı bunlar?

Kılıçdaroğlu çıkıp 'Beni dinliyorlar' dedi mi, demedi mi? 'Benim bütün arkadaşlarımı dinliyorlar' dedi mi demedi mi? Türkiye'yi şuraya getirmek istiyorlar. Milletimize söylemek isterim. Aynen Irak gibi, aynen Suriye gibi Türkiye devletini otoritesiz hale getirmek istiyorlar.

Türkiye'yi şuraya getirmek istiyorlar. Milletimize söylemek isterim. Aynen Irak gibi, aynen Suriye gibi Türkiye devletini otoritesiz hale getirmek istiyorlar.

Bende başka bir şey söylüyorum. Etrafımızdaki bütün ateş çemberine rağmen, içerisinde bulunduğumuz bütün süreçlere rağmen, terör örgütlerine rağmen Türkiye, DHKP/C ile uğraşıyor, TKML ile uğraşıyor, PKK/PYD ile uğraşıyor, Türkiye 2022'de tarihinin en büyük DEAŞ operasyonlarını yaptı. Türkiye bütün etrafındaki bu ateş çemberine rağmen biz burada Türkiye'nin güvenliğini en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. Ama birileri de Türkiye'ye yine hatırlarsınız, Kılıçdaroğlu Türkiye'ye 'Güvensiz ülke' dedi. Madem güvensiz ülke 50 milyon turist Türkiye'ye nasıl geldi?

"LAVRIO MESELESİNİ İZLİYORUZ, TAKİBİMDE"

Yunanistan özellikle gerilen ilişkileri düzeltmek istiyor. Bakanları geldi, hep beraber konuştuk. Sayın cumhurbaşkanımız onlara farklı bir jestdaha yaptı. Onların istediği bir jestti. Biz ilişkilerin gerilmesini istemeyiz. Ama onlar da okyanus ötesinin politikalarına geliyorlar. Ama biz onlara açık ve net konuşuyoruz. Şeffaf konuşuyoruz. Türkiye dış politikasında önemli bir noktaya geldi. Karnından konuşan Türkiye yok artık. Yunanistan ile ilgili ilişkilerini de bir noktaya taşımak istiyor. Dışişleri Bakanı'mız da olumlu politikalar izliyor. Türkiye sağ duyulu politika izliyor. Lavrio meselesini izliyoruz. Benim de takibimde.

İSVEÇ, TÜRKİYE'NİN BEKLEDİĞİ ADIMLARI ATIYOR MU?

O heyetin içinde bizim arkadaşlarımız da var. Terör meselesi olduğu için. Henüz o aşamaya gelinmiş değil. Beklediğimiz alanlarda atılmış adım yok.

DEPREMDE CAN KAYBI 50 BİN 783'E YÜKSELDİ

Başından itibaren adalet bakanlığımız, savcılıklarımız, nüfus genel müdürlüklerimiz, köylerde hayatını kaybedip de ilçenin savcısından ölüm raporu almadan defnedilenler var. Burada göçmen olup vefat eden 7 bin 302 kişi var. Toplamda vefat sayısı 50 bin 783. Hepsi Türkiye vatandaşı değil. Kayıp müracaatı 297 şu anda.

DEPREM BÖLGESİNDE SEÇİM GÜVENLİĞİ

YSK ve Adalet Bakanlığı ile takip ediyoruz. YSK bizden seçimin güvenliğini talep eder. Oy kullanma öncesi hazırlıkların yapılmasını ister. Okulun dış güvenliğinin alınması istenir. Biz bunu sağlarız. Oy torbalarının sandık başkanları tarafından getirilmesinde güvenlik önlemlerinin alınması istenir. Biz bunların hepsini sağlarız. Bu benim İçişleri Bakanı olarak 6. seçimim. PKK, insanlara baskıyla oy kullandırttı. El altından son 3-4 gece önce gidip siyasi baskı yaparlar. 'Seni biliyoruz' diye baskı yaparlar. Bütün güvenlik radarlarını açmış durumdayız.

Etiketler :