Bakım geciktikçe masraf artıyor

Oto bakım servislerinde kış mesaisi başladı. Havaların soğumasıyla birlikte servislerinin yolunu tutan vatandaşlar, araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmaya başladılar. Tamir Bakım Servisi Mekanik Ustası Şeref Yeşilbudak, vatandaşlara geç kalmayın önerisinde bulundu.
Bakım geciktikçe masraf artıyor

Araç sahipleri, kışlık bakımlarını yaptırmak için oto bakım servislerinde yoğunluk oluşturdu. Ahtapoto Tamir Bakım Servisi Mekanik Ustası Şeref Yeşilbudak, vatandaşlara geç kalmayın önerisinde bulundu.

arac-bakimi-5.jpg

Yaklaşık olarak 37 yıldır oto tamir işleri yaptığını söyleyen Yeşilbudak, “Şu anda araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmak için araç sahipleri gelmeye başladılar. Yoğunluk havalar daha çok soğuyunca başlıyor. Aslında şimdiden yapılsa daha iyi olur. Kışlık bakımda aracın antifrizi, cam silecekleri, yağı, fren balataları ve genel kontrolleri yapılıyor. Araçlarda kışlık bakım zorunludur. Antifriz zaten koyulmazsa donduğu zaman komple motor rektifiyesine kadar gider. Büyük hasarlar verir. Araçlara yazları su koyuyorlar ve sonrasında antifriz koymayı unuttukları zaman donuyor ve genleşip motor bloğunu bile çatlatıyor. Bunun için antifriz ve cam suyunun önemi çok büyük.” ifadelerine yer verdi.

seref-yesilbudak.jpg

‘BEKLEDİKÇE MASRAF ARTIYOR’

Araç bakımının ertelenmesinin masrafı da arttırdığını söyleyen Yeşilbudak, “Kışlık araç bakımını sona bırakmamak her zaman daha mantıklıdır. Çünkü bir arızayı küçükken çözmek daha iyi. Masraf daha az olur. Bekledikçe masraf artar. Örneğin ödenecek rakam 100 lira iken bin liraya kadar çıkabilir. Şu anda geç bile kalıyorlar. Son zamanlara doğru yoğunluk arttığı için antifriz veya parça fiyatları yükselebiliyor. Kışlık bakım fiyatları ise arabaya göre değişiyor. Ama ortalama 800-1500 lira arasıdır. Arabanın her şeyine bakıyoruz. Farklı eksikler varsa söylüyoruz ve istek dahilinde onları da yapıyoruz. Servis olarak sadece aracın bakımıyla değil, her şeyiyle ilgileniyoruz. İş yerimizin sanayi içerisinde değil merkezde olması da ulaşılabilirlik açısından kolay. Özellikle kadınların rahatlıkla gelip, bekleme solanlarında vakit geçirebilecekleri alanlar var.” şeklinde konuştu.

arac-bakimi-2.jpg

‘UCUZ DİYE ALINIYOR BÜYÜK MASRAFLAR ÇIKARIYOR’

Sahte antifrizlerin araca büyük zarar verdiğini vurgulayan Yeşilbudak, “Günümüzde sahte, ucuz antifrizler satılıyor. Üzerinde -50 derece yazanlar oluyor. Ama gerçekte -50 derece olmuyorlar. Suyla o antifrizin hiçbir farkı yok. Ucuz diye alınıyor ama donup araca zarar verince de büyük masraflar çıkarıyor. İçerindeki karışımlar araca uygun olmuyor. Asit oranı fazla olduğu için alüminyum parçalarda aşınmaya sebep oluyor. Zaten iyi ve kötü arasında çok büyük fiyat farkları olmuyor. Bilindik markalardan alınması gerekiyor. Ama bu noktada en iyi yapılması gereken şey yetkili servislere gidip onların söylediği şekilde yapılmasıdır. Şu anda bakkal önlerinde bile antifriz satılıyor. Onlara güvenmeyin.” dedi.

arac-bakimi-3.jpg

‘YAĞ BAKIMI YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR’

Düzenli yağ bakımı ile yakıt tasarrufu sağlanabileceğinin altını çizen Yeşilbudak, “Araç sahiplerine uyarım bakımlarını takip etmeleridir. Bu sadece kışlık bakım olarak düşünülmemeli. Örneğin yağ bakımının önemi her zaman büyüktür. Çünkü yağ bakımı yakıt tüketimini doğrudan etkiliyor. Benzin, mazot zaten günümüzde sürekli artış gösteriyor.

arac-bakimi-4.jpg

Yağ bakımı yapılırsa ciddi manada yakıttan tasarruf ederler. Bakımsız araçlar her zaman daha çok yakıt tüketirler. Geçen gün yağ pompası arızalı bir aracımız geldi. Zamanında bakımları yaptırılmadığı için büyük hasar görmüş. Bin lira masrafla kurtulabilecekken şu anda 45-50 bin lira gibi bir rakama çıkmış durumda. Zamanında bakım yapılmasını bu yüzden istiyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :