Bakın RTÜK neden ikinci kez Kızıl Goncalar'a ceza kesmiş

18 Aralık’ta yayın hayatına başlayan ve konusu ile çokça ses getiren, gündemden düşmeyen dizi Kızıl Goncalar 6112 sayılı Yasa olan “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz “ hükmünün ihlal edildiğinden dolayı iki kez yayın durdurma yasağı cezası almıştı.
Bakın RTÜK neden ikinci kez Kızıl Goncalar'a ceza kesmiş

Dizide bolca seküler ve muhafazakar insanların arasındaki farklardan ve kimliklerine vurgu yapılıyor. Ama dizide dikkat çeken ise dini tarikatlar ve dini cemaatlerin olması.

RTÜK’ÜN GEREKÇE GÖSTERDİĞİ SAHNEDE NE OLUYOR PEKİ?

Bir tarikat çatısında olan ana karakter Meryem, muhafazakâr bir iş yerinde çalıştığını görüyoruz. Daha sonra ise yaptığı böreğin üzerini yağlarken iş arkadaşı Meryem’e böreğin tekrardan üstünün yağlanması gerektiğini söylüyor. Bunun üzerine Meryem’e tereyağı dışında başka bir yağ kullandıklarını gösteriyor. Bunun üzerine Meryem o yağın, nasıl bir yağ olduğunu bilmediğini dile getiriyor.

bakin-rtuk-neden-ikinci-kez-kizil-goncalara-ceza-kesmis.jpg

Sonrasında ise Meryem, iş yerindeki şefine tereyağının bittiğini söylüyor. Şefi ise kaç tepsi börek yaptığını soruyor. Meryem’de 5 tepsi yaptığını söylüyor, bunun üzerine şefi Meryem’e onlara verdikleri yağla 20 tepsi börek yapıldığını söylüyor. Meryem şefine o yağın nasıl bir yağ olduğunu bilmediğini ifade ediyor.

bakin-rtuk-neden-ikinci-kez-kizil-goncalara-ceza-kesmis-001.jpg

SANA VERİLEN YAĞA GÖRE YAPMALISIN

Şefi, Meryem’in oranın patronu olan İdris Efendi ile konuşmasını istiyor. İdris Efendi aşırı dindar bir şekilde karakterize edilmiş bir figür. Meryem İdris Efendiye tereyağı istediğini söylüyor. Bunun üzerine İdris Efendi ise sana verilen yağa göre yapmalısın diyor. Meryem cevap olarak “ben o yağı bilmiyorum” diyor. İdris Efendi “öğretirler” şeklinde cevap veriyor.

bakin-rtuk-neden-ikinci-kez-kizil-goncalara-ceza-kesmis-002.jpg

Meryem, İdris Efendiye “tamam yaparım” diyor ama kutuların üzerinde yazan, has tereyağı yazısını değiştirirseniz diyor. Söylediklerine sinirlenen İdris Efendi ise Meryem’e “kadın başınla bize iş mi öğretiyorsun” şeklinde Meryem’e cevap veriyor. Sahnenin sonunda ise Meryem’ işten çıkartıyor.

ceza-2.jpg

Etiketler :