Barajlara can suyu

KOSKİ Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre; son bir aydır yağan yağmur ve kar dolayısıyla yer altı ve yüzeysel su rezervinde gözle görülür bir yükseliş gerçekleşti. Son günlerde yağan kar ise barajlara adeta ilaç oldu.
Barajlara can suyu

Son dönemde yağan kar yağışları barajlardaki doluluk oranlarının artmasını sağladı. Kuraklığın yoğun olarak hissedildiği Konya’da, barajlardaki doluluk oranlarının artması yüz güldürdü. Konya’nın su ihtiyacını önemli ölçüde karşılayan Konya Altınapa Baraj Gölü'nün doluluk oranı yüzde 23’ye ulaşarak 7 milyon 329 bin metreküp olurken Bağbaşı Barajı'nın doluluk oranı ise yüzde 26’ya ulaşarak 52 milyon 33 bin metreküp su oldu.

altinapa.jpg

SON YAĞIŞLAR ADETA İLAÇ OLACAK

KOSKİ’den alınan verilerin, son yağışlardan önceki rakamlar olduğunu göz önünde tutunca; son kar yağışlarının da eklenmesiyle barajlardaki doluluk oranlarının çok daha yukarı seviyelere çıkacağı tahmin ediliyor. Konya’nın bu yağış rejiminin devam etmesi halinde geçen yıla kıyasla daha rahat bir sene geçireceği umut ediliyor.

altinapa1.jpg

‘YILDA 150 MİLYON METREKÜP SU TÜKETİLİYOR’

KOSKİ Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre Konya’da aylık olarak 12 milyon 500 bin metreküp su tüketiliyor. Bunu yıla vurduğumuz zaman Konya’da yılda 150 milyon metreküp su sarfiyatı var.  www.koski.gov.tr adresinde günlük olarak verilen baraj doluluk oranlarına bakıldığında konjonktürel dalgalanmalar olsa da içme suyu amaçlı su çekilimi, su yüksekliğini çok fazla etkilemiyor. KOSKİ Genel Müdürlüğü, mevcut su kaynaklarını korurken, yeni su temini gerçekleştirme ve fiziki kayıp kaçakları önleme faaliyetlerini de aralıksız sürdürüyor.

bagbasi.jpg

‘BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ’

KOSKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklayama göre şu ifadelere yer verildi: “Tarımsal sulamada hala ilkel yöntemler kullanılmakta, modern sulama teknikleri hayata geçirilmemektedir. KOSKİ Genel Müdürlüğü olarak bizler vatandaşlarımızı modern sulama tekniklerine teşvik ediyor, bu konuda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Gerekli her türlü desteği veriyoruz. Su tasarruf bilinci çok küçük yaşlarda kazandırılması gerekiyor. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızdan başlayarak su tasarrufunun nasıl yapılacağı hakkında gerekli enformasyonun yapılması gerekiyor. İdaremiz, bu konuda gerek çocuk yayınları yaparak, kısa filmlerle, broşür, açık hava reklamları, cover ve insertlerle vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam etmektedir. Sadece biz insanlar değil; aynı dünyayı paylaştığımız diğer canlılar için de su hayati bir önem taşımaktadır. Aklınıza gelebilecek her şeyde su var. Suyun olmadığı bir hayat düşünülemez.”

bagbasibaraji.jpg

ARITILMIŞ ATIK SUYUN YEŞİL ALANDA KULLANIMI DAHA EKONOMİK

KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından 2007-2011 yılları için hazırlanan Stratejik Planda “200 bin metreküp gün kapasiteli Konya Atıksu Arıtma Tesisinden elde edilen arıtılmış suyun tarımsal sulama veya rekreasyon amaçlı kullanılması” bir hedef olarak belirlendi.  Tesiste elde edilen arıtılmış suların kentsel yeşil alan sulamasında veya kent içindeki drenaj amaçlı açılmış kanallara beslenerek rekreasyon ve tarımsal sulama amaçlı kullanılması olmak üzere 2 alternatif çalışma için 2008 yılında bir fizibilite çalışması yapıldığı bilgisine ulaşıldı. Fizibilite çalışması ile her iki alternatifin de uygulanabilir olduğu ancak arıtılmış suların kentsel yeşil alan sulamasında kullanımının ekonomik olarak daha uygun bir çözüm olduğu belirlendi.

İLERİ TARIM TEKNOLOJİLERİ KULLANILIYOR

Edinilen bilgiye göre KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından Konya Atıksu Arıtma Tesisi çıkış sularının, ilk kademede 1 milyon 59 bin 500 metre karelik kentsel yeşil alanda kullanımı amacıyla proje hazırlandığı söylendi. Projenin içeriğinde; sulama suyunun elde edilmesi için daha ileri arıtım teknolojisi olan ileri filtrasyon ve dezenfeksiyon tesisi, depolar, pompa istasyonları ve mor şebekeden oluşması yer alıyor.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ