Başarının adresi: Bilgehaneler

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin en yeni Bilgehanelerinden birisi olan Sultan Alaaddin Bilgehanesi, vatandaşlar tarafından çok beğenildi. Yoğun ilgi gören Sultan Alaaddin Bilgehanesi; tam donanımlı, gelişime açık, kendini yönetebilen, içinde bulunduğu toplumun ihtiyaçlarına duyarlı, bulunduğu çağa örnek ve önder olabilecek başarılı ve erdemli bir nesil yetiştirmek misyonu ile çalışmalarını sürdürüyor.
Başarının adresi: Bilgehaneler

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine milli-manevi eğitimler, ders destek programları, atölye ve etkinlikler düzenlediği Bilgehanelerde eğitimler dolu dolu devam ediyor. Konyalıların yoğun ilgi gösterdiği Bilgehanelerin başında gelen Sultan Alaaddin Bilgehanesi, bu kapsamda öğrencilerin ilk tercihi oluyor. Öğrencilerin ücretsiz bir şekilde hem akademik hem de manevi eğitim aldığını belirten Bilgehaneler Koordinatörü Mevlüthan Uğurtan, “Bilgehaneler, Konya Büyükşehir Belediyemizin Gençlik Şube Müdürlüğüne bağlı bir yapıdır. Merkezde 11 tane, ilçelerde de 6 adet bulunuyor. 10-14 yaş aralığındaki öğrencilerimize hem akademik hem de manevi gelişim anlamında rehberlik eden, onların ayağına kadar hizmet götüren, tamamen ücretsiz, atölyeleriyle öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sunan bir yapıdır. Tüm bilgehanelerimizde dersliklerimiz, atölye çalışmalarımız var. Her bilgehanenin bulunduğu bölgeye göre hitap edecek şekilde bir çalışma tarzı var. Hepsinde mutlaka dersliklerin dışında atölyesi, spor salonu, psikolojik danışman mutlaka oluyor. Bu anlamda çocukların çok yönlü gelişmesine katkı sunuyor.” bilgilerini aktardı.

mevluthan-ugurtan.JPG

‘TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR’

Bilgehanelere çok fazla talebin olduğundan bahseden Uğurtan, “Bir mahalleye yeni bir bilgehane açıldığı zaman ciddi anlamda kuyruk oluşuyor. Talep patlaması yaşanıyor. Her gittiğimiz mahallede böyle oluyor. Kapasitenin iki katı kadar talep alıyoruz. İnsanlarda inanılmaz bir güven var. Konya Büyükşehir Belediyesine, başkanımız Uğur İbrahim Altay’a insanlar çok güveniyor. Bu güven bilgehanelerimizi açar açmaz kayıta yansıyor. Birçok mahalleden bilgehane açılmasına yönelik talepler alıyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Hem kapasitenin üzerinde hizmet veriyoruz hem de yeni mahallelerde açılmasına da talep görüyoruz. Yapım aşamasında olan birçok bilgehanemiz var. Bunların sayısı da artmaya devam edecek. Her ilçede olması hedefleniyor.” açıklamalarında bulundu.

basarinin-adresi-bilgehaneler-6.JPG

‘MEZUN ÖĞRENCİLER BURAYI UNUTMUYOR’

Bilgehanelerin mezun olan öğrenciler üzerinde güzel bir iz bıraktığını söyleyen Uğurtan, “Buradan mezun olan öğrenciler, burayı unutmuyor. Güzel bir iz bırakıyor. 8. Sınıflar bizim son sınıflarımız. Mezun olan öğrencilerimiz, ‘biz ne yapacağız?’ diye soruyorlar. Bilgehanenin devamını da istiyorlar. Böyle bir fırsatta var. Lise öğrencilerimiz için de Lise Medeniyet Akademisi var. Eğitim bitmiyor, uzun yıllar devam ediyor. Aidiyet duygusu kazanan öğrenciler buradan kopmak istemiyor. Burayı tüm öğrencilerimize tavsiye ediyorum. Ben de dahil olmak üzere çalışan arkadaşlarımızın da çocukları burada. Çok memnunuz. Çevremize de her zaman tavsiyede bulunuyoruz. Çünkü belediyenin imkanlarının çocuklara kadar ulaştırılması çok güzel bir şey. Herkesin erişebileceği bir seviyede. Kimseye farklı bir ayrıcalık tanımıyoruz. İnternet üzerinden kayıtlar herkese açık. Herkese hizmet götürmek istiyoruz. Bu konuda da başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Başarılı olmasak zaten talep görmeyiz.” dedi.

basarinin-adresi-bilgehaneler-14.JPG

‘HAFIZLIK PROGRAMLARIMIZ VAR’

Uğurtan, hafızlık programlarını da anlatarak sözlerine şu şekilde son verdi; “Hafızlık hazırlığı programımız var. Şu an bu programımızda 300 öğrencimiz öğrenim görüyor. İmam Hatip Ortaokullarında hafızlık sınıfları oluşturuldu ve sınavla alınıyor. Sınavla öğrenci alınan okullar için öğrenci yetiştiriyoruz. Yaklaşık 6 ay sürüyor. Hafızlığa eğilimi olan, bu alanda kendini geliştirmek isteyen çocuklarımıza bu fırsatı sunuyoruz. Hem akademik hem de Kur’an dersleri veriyoruz. Bu yıl 118 öğrenciden 108 öğrenciye bu sınavları kazandırdık. Bu seneki başarımızı geçen seneye göre ikiye katladık. Uğur Başkanımız, bu yıl da bu öğrencilerimize bisiklet hediye etti.”

esra-unal.JPG

‘ÇOCUKLARIN KENDİLERİNİ GELİŞTİRECEĞİ ALANLAR ÇOK FAZLA’

Sultan Alaaddin Bilgehanesi hakkında bilgi veren İdarecilerden Esra Ünal, “Bilgehaneler, çocuklarımızın eğitim almalarına, kendilerini tanımalarına, geliştirmelerine fayda sağlarken; okul dışındaki zararlı ortamlardan uzak kalmayı sağlamak amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş eğitim merkezleridir. Sultan Alaaddin Bilgehanesi de bu anlamda önemli bir vazifeyi yerine getiriyor. Burada şu an 9 sınıfımız mevcut. Sınıflarımızın her birinde 24’er öğrencimiz var. Sabahları erkekler, öğleden sonra da kızlar geliyor. 216 öğrenciyi aynı anda eğitime alabiliyoruz. Bilgehanemizde 20 eğitmenimiz çocuklarımızla ilgileniyor. Yaz müfredatımızda ağırlıklı olarak Kur’an eğitimimiz var. Kur’an eğitiminin yanı sıra, hafızlık, okul dersleri, okçuluk, seramik, ebru, robotik kodlama, tekvando eğitimlerimiz de var. Çocukların kendilerini geliştireceği alanlar çok fazla. Bunların yanında sosyal aktivitelerimiz de var. Yüzme, at binme, gezilerimiz, halı saha turnuvalarımız ve kamplarımız oluyor” sözlerine yer verdi.

basarinin-adresi-bilgehaneler-2.JPG

‘ÇOCUKLARIMIZI EKRANDAN UZAK TUTUYORUZ’

En büyük avantajlarının çocukları televizyon, tablet ve telefon ekranlarından uzak tutmak olduğunu vurgulayan Ünal, “Şu anda çağımızın en büyük sorunu ekran. En büyük avantajımız, çocuklarımızı ekrandan uzak tutuyoruz. Veliler çocuklarını gönül rahatlığı ile buraya teslim ediyorlar. Çocuğumuzun yeteneği varsa burada onu ortaya çıkarma fırsatı yakalıyor. Derece yapan çocuklarımız da oldu. Bu bizi çok mutlu ediyor. Robotik kodlamaya gerçekten ilgisi varsa yarışmalara katılabiliyor. Müziğe ilgisi varsa müziğe yönleniyor. Ve bunların hepsi belediyenin ücretsiz yaptığı eğitimler sayesinde oluyor. Velilerden de çok güzel geri dönüşler alıyoruz. 24 kişilik sınıflara 100 kişi başvuruyor. Talep çok yoğun. Başka yere tonlarca para ödeyerek alınan hizmet, burada ücretsiz bir şekilde veriliyor. Haftaya Beyşehir Kampımız olacak. Veliler gelip ücretini soruyorlar. Ama bu kamplarımız bile tamamen ücretsiz. Kamplarda, turnuvalar, okçuluk seansları, sokak oyunları, ateş başı sohbetleri etkinliklerimiz oluyor.” dedi.

basarinin-adresi-bilgehaneler-1.JPG

‘AİLELER GÖZÜ KAPALI GÜVENİYORLAR’

Velilerin kendilerine gözü kapalı güvendiğinin altını çizen Ünal, “Bazı velilerimizin işi oluyor. Öğrenciyi dersi dışında getiriyor ve istediği süre boyunca başka derslere katılıyor. Çocuğu burada güvende derslerini alırken velisi de işlerini hallediyor ve istediği zaman almaya geliyor. Bu güvenin sağlanması benim için en büyük onur ve gurudur. Gözü kapalı güveniyorlar. İyi ki bilgehaneler var diyorum. Keşke bizim zamanımızda da olsaydı. Çok büyük fırsat. Hiçbir ayrımcılık olmadan çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Bazen ağlayan çocuklarımız oluyor. PDR bölümümüze yönlendiriyoruz. Hocamız çok güzel bir şekilde ilgileniyor. Şu an LGS tercihleri için yardımcı da oluyoruz. Sadece buranın öğrencisi değil kayıtlı olmayan öğrencilerde gelebiliyor. Yardım istiyor ve bizde her açıdan ilgileniyoruz.” ifadelerinde bulundu.

basarinin-adresi-bilgehaneler-10.JPG

‘HER TÜRLÜ DESTEK VERİLİYOR’

Bilgehanelerde öğrenciye her türlü desteğin verildiğinden bahseden Ünal, “Verilen eğitimden, tanınan imkandan çok memnunum. Belediyemizden Allah razı olsun. İyi ki böyle fırsatlar, imkanlar var. Çocukları kötü ortamdan uzak tutacak, ders desteği sağlayacak, ahlaki değerler eğitimi verecek bir alan var. Her türlü destek veriliyor. Çocuklar Bilgehanelerde sanatı da müziği de sporu da bulabilir. Çocuk kendini keşfedebilir. Çünkü burada zorlama, dayatma, kızma, not sistemi yok. Buradan mezun olan öğrencilerimiz hala geliyorlar. Burayı aile gibi görüyorlar. Anne, baba gibi davrandığımızı söylüyorlar. Bilgehaneler seviliyor, talep görüyor bu yüzden ayakta duruyor ve çoğalmaya devam ediyor” dedi.

seyda-gul-goktas.JPG

‘HER ZAMAN MUTLULUKLA GELİYORUM’

Derslerine her zaman severek geldiğini belirten bilgehane öğrencilerinden Şeyda Gül Göktaş, “9 yaşındayım. Buraya Kur’an-ı Kerim ve matematik dersleri için geliyorum. Kur’an derslerimizde, Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek için çalışmalar yapıyoruz. Matematik derslerimizde toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi temel konuları işliyoruz. Buraya her zaman mutlulukla geliyorum. Arkadaşlarımı, öğretmenlerimi ve derslerimi çok seviyorum. Diğer arkadaşlarımın da buraya gelmesini çok isterim.” sözlerine yer verdi.

fatma-nur-tektas.JPG

‘DERSLERİ ÇOK VERİMLİ BULUYORUM’

Derslerin verimli geçtiğini vurgulayan Fatma Nur Tektaş, “13 yaşındayım. Buraya eğitimimin daha düzenli ve daha güzel olması için geliyorum. Kur’an öğreniyorum, okul derslerimi daha iyi pekiştirme fırsatı yakalıyorum. Genel olarak Kur’an bilgimi daha fazla geliştirmek için çalışıyorum. Aynı zamanda yeteneklerimi de geliştiriyorum. Okçuluk dersleri alıyorum. Seramik derslerimiz oluyor. Buradaki dersleri çok verimli buluyorum ve herkesin gelmesini öneriyorum. Bilgehaneler gerçekten çok iyi bir yapı. Herkesi bu kuruma davet ediyorum. Konya Büyükşehir Belediyemize ve Başkanımıza bizlere böyle bir katkıda bulundukları, bu fırsatı sundukları için teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

havva-nur-baykan.JPG

‘HER YÖNDEN KENDİMİ GELİŞTİRİYORUM’

Bilgehanede her yönden kendini geliştirdiğinin altını çizen Havva Nur Baykan, “12 yaşındayım. Daha önce de buraya geldim. Bu yıl da buradayım. Kodlama derslerine katılıyorum. Etkinlikleri, dersleri, öğretmenlerimi çok seviyorum. Aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’i akışkan bir şekilde okumak istediğim için geliyorum. Diğer arkadaşlarıma da burayı önerdim ve davet ettim. Bir tanesi kontenjanda yer kalmadığı için gelemedi. Seramik derslerimizde de el yeteneklerimi geliştiriyorum. Her yönden kendimi geliştiriyorum.” bilgilerini aktardı.

elif-aybuke-uysal.JPG

‘ÇOK VERİMLİ GÜNLER GEÇİRİYORUZ’

Verimli günler geçirdiklerini söyleyen Elif Aybüke Uysal ise, “9 yaşındayım. Buraya hafızlık öğrenmek ve etkinliklere katılım sağlamak için geliyorum. Güzel etkinlikler düzenleniyor. Kamp etkinliklerimiz oluyor. Buraya gelmeyi çok seviyorum. Herkese buraya gelmelerini, derslere, etkinliklere katılmalarını öneriyorum. Çok verimli günler geçiriyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. 

•BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

basarinin-adresi-bilgehaneler-12.JPG

basarinin-adresi-bilgehaneler-4.JPG

basarinin-adresi-bilgehaneler-9.JPG