Batı Afrika'daki Ebola salgını

Batı Afrika'daki Ebola salgınıyla mücadele için geçen yıl vadedilen 2,9 milyar doların yaklaşık yüzde 40'ının virüsten etkilenen bölgelere ulaştığı belirlendi.

ABD'deki New York Üniversitesi'nden kamu sağlığı uzmanı Karen Grepin ve ekibinin BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi'nin (OCHA) verilerine dayanarak yaptığı araştırma, salgından etkilenen ülkelerin bugüne dek 1,09 milyar dolar yardım aldığını gösterdi. 

Araştırma, Gine'nin 23 Mart 2014'te Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) salgının hızla yayıldığı bilgisini verdiğini ancak uluslararası yardım çağrısının yapılması için ağustosa kadar beklendiğini ve bundan sonra 71 milyon dolar toplandığını ortaya koydu.

BM'nin 2014 eylül ortasında salgınla mücadele için 1 milyar dolar gerektiği tahmininde bulunduğu, bu tarihten 2 ay sonra 1,5 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunun açıklandığı belirtildi. 

Araştırmada ayrıca siyasi  ve tarihi ilişkilerin de yardımların miktarında etkili olduğu ortaya çıktı. ABD ile daha sıkı ilişkileri bulunan Liberya'nın Sierra Leone'den daha fazla yardım aldığı ifade edilen araştırmada, Gine'ye daha çok Fransızca konuşan ülkelerin, Sierra Leone'ye ise İngiltere'nin yardımda bulunduğu kaydedildi.   

Grepin, vadedilen yardımların toplanmasındaki gecikmenin virüsün daha da yayılmasına, dolayısıyla para ihtiyacının artmasına yol açmış olabileceğini vurguladı. Uzman, liderlerin salgınla mücadele için gerekli maddi yardım tahmininde yanıldığı değerlendirmesinde bulundu. 

Batı Afrika ülkeleri Gine, Liberya ve Sierra Leone'de bir yılı aşkın sürede Ebola salgınında 9 bine yakın kişi öldü. 

DSÖ'nün son verilerine göre, salgın sene başından itibaren oldukça azaldı. 

Araştırmanın sonuçları, İngiliz Tıp Dergisi'nde (BMJ) yayımlandı.

 

Bakmadan Geçme