Bayraktar TB3 gelişmesi! Açıklama Konya’dan yapıldı

Bayraktar TB3’ün çok kısa bir zaman içinde TEİ tarafından üretilen motorla havalanacağını söyleyen TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) Genel Müdürü Pof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, “Yer testleri tamamlandı. İnşallah birkaç hafta içerisinde Bayraktar TB3 havalanacak. Aksungur ve ANKA’nın yanında Bayraktar TB3’te de TEİ’nin motorları kullanılıyor. Savunma sanayi alanında pek çok üründe yerli motorumuz kullanılıyor ya da kullanılmak üzere hazırlıklar tamamlanıyor” dedi.
Bayraktar TB3 gelişmesi! Açıklama Konya’dan yapıldı

Türkiye’nin göklerdeki gururu Bayraktar TB3 birkaç hafta içerisinde havalanacak. Kısa kanat uzunluğu ve kısa pistten kalkış yeteneği ile dünyanın ilk SİHA gemisi olma özelliğini taşıyan TCG Anadolu’dan da rahatlıkla kalkış yapacak olan Bayraktar TB3’ün yer testleri tamamlandı. TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) Genel Müdürü Pof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Konya’da verdiği konferansta; Bayraktar TB3’ün, TUSAŞ Motor Sanayii (TEİ) tarafından üretilen motorla çok kısa bir zaman içinde havalanacağını söyledi.

“6 YILDA REKOR BAŞARI”

Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru TS1400 hakkında bilgiler veren Akşit, “Bu motorun maksimum devri dünyada 38-39 bin devir aralığından. Biz TEİ olarak kendi ürettiğimiz motorda 43 bin devire kadar çıktık. Normalde motorun sürekli gücü 1400-1410 beygir, biz 1572 beygire kadar çıktık. Normalde bir helikopterin uçuşu 1 buçuk 2 saati geçmez. Helikopter uçak gibi kanat gücüyle değil de kas gücüyle havada kaldığı için yakıt çok çabuk biter, uzun süre havada kalamaz. Biz kendi motorumuzla 4 buçuk saate kadar test ettik. Bizden istenen, ithal motorun verdiği performansı sağlamamızdı. Hedeflenenin çok üstünde bir başarıya ulaştık ve bu başarıya sıfırdan başlayarak sadece 6 yılda ulaştık” dedi.

4-001.jpg

“KIZILELMA İÇİN 6 BİN LİBRE İTKE GÜCE SAHİP MOTOR ÜRETEBİLİYORUZ”

TEİ tarafından üretilen TF600 ve TF10000 serisi turbofan jet motorları hakkında bilgi veren Akşit, “Bu motorlar ciddi güçlü motorlar. Kızılelma ilk uçtuğunda 2700-2800 libre itke veren eski bir Ukrayna motoruyla uçtu. Daha sonra Selçuk Bayraktar Bey ile görüştük, dedik ki Kızılelma’nın motorunu biz yapalım. Kızılelma’nın taşıyabileceği ebatta ve aynı itke kuvvetine sahip üretebilir miyiz diye sordu, ölçüleri aldık ve çalışmaya başladık. Hesapladık, 6 bin libre itke verebiliyoruz aynı yerden. Biz 6 bin libreyi söyleyince Ukraynalılar daha yeni ürettikleri 5 bin 500 librelik motoru satmaya başladılar. Biz daha işe başlar başlamaz Baykar’a bir faydamız oldu” ifadelerini kullandı.

“YERLİ YOLCU UÇAĞINI RAHATLIKLA YAPABİLİRİZ”

TF10000 serisi turbofan jet motorunun çok güçlü bir motor olduğunu ve Kızılelma’yı kısa bir pistten kaldıracak kadar güçlü olduğu söyleyen Akşit, “ANKA 3’ü zaten kaldırıyor. Bazen bize, yolcu uçağı motoru yapıp yapamayacağımızı soruyorlar. Tabi ki yaparız. Ürettiğimiz bu motora fan takarsanız yolcu uçağı motoru olur, iki tanesi 100 kişilik bir yolcu uçağını rahatlıkla kaldırır. Peki niye yapmıyoruz? Birinci önceliğimiz o değil de ondan. Şu anda askeri alanlar ve ulusal güvenliğimiz öncelikli” diye konuştu.

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :