Bayram Ali Arpa: Frene basmaya niyetimiz yok

Ekonomide çarkların dönmeye başladığını ifade eden Bayram Ali Arpa, “İşlerimizin açıldığı, ekonomide çarkların dönmeye başladığı bu dönemi titizlikle atlatamazsak yeniden eskiye dönüşümüz kaçınılmaz. O yüzden her birimizin kurallarına uymamız gerekiyor. Hızımızı almışken, frene basmaya niyetimiz yok” dedi.
Bayram Ali Arpa: Frene basmaya niyetimiz yok

Koronavirüs nedeniyle düğünlerin ertelenmesi birçok sektörü etkilemişti. Kısıtlamaların kalkmasıyla başlayan normalleşme süreci, başta mobilya ve beyaz eşya sektörü olmak üzere pek çok alanda işlerin hareketlenmesine neden oldu.

dogpa-1.jpg

Düğün salonlarının 1 Temmuz’da açılıyor olması düğün yapacak çiftleri harekete geçirdi. Hal böyle olunca birçok sektör canlandı. Bunların başında da mobilya sektörü geliyor. Pandemi sürecinde iş yapamadıklarını belirten Doğpa Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Ali Arpa, “Normalde 1 aydan fazla sürede yapabileceğimiz ciroyu, normalleşmenin başlamasıyla 1 haftada yaptık” dedi.

dogpa-3.jpg

‘DEVLET, BABALIĞINI GÖSTERDİ’

Koronavirüs sürecinde devletin verdiği desteklere dikkat çeken Arpa, “Pandemi sürecinde sadece mobilyacılar değil bütün sektörler ciddi yara aldı. Hani devenin hörgücü vardır ya, suyu bittikçe oradan karşılar. İşte bu dönemde hörgücü dolu olan sektörler de tıpkı deve gibi oradan harcadı. Yani birikimlerini eritti. Her sektörde olduğu gibi mobilyacılarda da büyük sıkıntılar oldu. Düğünlerin ertelenmesi, bize oldukça olumsuz etki yaptı. Mart, Nisan, Mayıs aylarında çalışamadık ve hörgüçten harcadık. Buna karşın, iş olmamasına rağmen personellerimizi mağdur etmedik. 20 tane çalışanımız var, bir tanesini bile işten çıkarmadık. Çok şükür ki ücretlerini de hiç eksiltmeden ödeyebildik. Tabi devletimizin üzerine düşeni yapması da bize büyük moral verdi. Devletin, bankaları aracılığıyla vatandaşına verdiği desteği, böyle bir dönemde oğlu babasına, babası da oğluna vermezdi. Devlet bu konuda babalığını da, atalığını da, reisliğini de gösterdi. Çalışanlar için uygulanan kısa çalışma ödeneğinden, 20 personelimizin 14’ü faydalandı. Devletimiz destek vermese bile biz personelimizi mağdur etmezdik ama bu destek tatlının üzerine dondurma gibi bir şey oldu” şeklinde konuştu.

bayram-ali-arpa-dogpa-mobilya.jpg

‘TİCARETTE HEYECAN BAŞLADI’

Taksitli satış imkanlarının olmasına rağmen, müşterilerinin nakit ödemeyi bu aralar daha fazla tercih ettiğini söyleyen Arpa, şöyle konuştu: “Biz genellikle çok taksit veren bir firmayız. Bu dönemde uzun taksit isteyen de yok. En fazla yarısını verip yarısını da 10 ay içinde kapatayım diyen müşteri portresi var. Müşterilerimiz ihtiyaç kredisi mi aldı, düğün kredisi mi aldı, birtakım desteklerden mi yararlandı bilmiyorum ama paraları var. Müşterilerimizin yüzde 80’lik bir bölümü taksit düşünmüyor. Ticarette şuanda bir heyecan var.”

dogpa-4.jpg

‘PANDEMİ SÜRECİ DURGUN GEÇTİ’

Normalleşme süreci öncesi satış yapamadıklarını ifade eden Arpa, “Pandemi döneminde yaprak kımıldamadı. Pandemi dönemi öncesi kış ayı olduğu için yine bir hareketlilik yoktu. Sezon Mart’ta açılıyor. Satışlarımız Mart ayında canlanır diye beklerken başımıza bu çıktı. Nisan ayından itibaren başlayan düğün sezonu için mobilya alımları 1 ay öncesinden başlar normalde. Dolayısıyla Koronavirüs nedeniyle sezonun ilk 3 ayını iyi geçiremedik. Fakat normalleşme başlayınca işlerimiz de çok hızlı açıldı. 1 Haziran itibarıyla, 1 aylık ciromuzu 1 hafta içerisinde yaptık. Bunda, ertelenen düğünlerin çok etkisi var. İnsanlar bir an önce hazırlıklarını tamamlayıp düğünlerini yapmak istiyorlar. Geçtiğimiz hafta yaptığımız ciro bundan kaynaklanıyor” dedi.

dogpa-5.jpg

‘VATANDAŞIN ÖNCELİĞİ KALİTE’

Vatandaşın ürün alırken kaliteye büyük önem verdiğini söyleyen Arpa, “İnsanların kalite anlayışı ve tercih sebebi değişti. Konfora ve kaliteye önem veriliyor. Biz de ürünlerimizde kaliteye önem veriyoruz. Biraz daha orta kesim ve orta kesimin bir tık üzerinde müşteri profiline hitap ediyoruz. Ürünlerimizi genellikle düğün paketi şeklinde satıyoruz. Düğün paketlerimiz 15 bin liradan başlıyor, 40 bin liraya kadar çıkıyor. Düğün yapacak çiftler genellikle ürünlerini 4-5 ay öncesinden alıyorlar. Mobilya siparişi verip, Koronavirüs sürecine girince ürünlerini almayıp burada bekleten müşterilerimiz oldu. Borcunun hepsini ödeyip hala ürününü almayan müşterilerimiz de var. Müşterilerimiz 15-20 gün öncesinden haber verdikleri takdirde biz her türlü vaadimizi, istenilen kalitede teslim etmek durumundayız. Ki sadece Konya değil Konya dışında da ciddi müşterilerimiz var” ifadelerine yer verdi.

dogpa-6.jpg

‘FRENE BASMAYA NİYETİMİZ YOK’

Bu süreçte birçok firmanın fiyatları artırmasına rağmen kendilerinin zam yapmadıklarını kaydeden Arpa, “Mobilyacılık sektöründe de bu dönemi fırsat bilip zam yapanlar oldu. Biz yılbaşındaki fiyatlarımızla devam ediyoruz. Herhangi bir zam yapmayı da düşünmüyoruz. Elimizde satış imkanı varken zam yaparsak frene basmış oluruz. Hızımızı almışken yol almamız gerek” dedi.

dogpa-7.jpg

‘ÖNLEMLERİMİZi ALDIK’

Mağazalarında Koronavirüs’e karşı önlemlerini eksiksiz bir şekilde aldıklarını ifade eden Arpa, “Bu süreç içerisinde gelen müşterilerimize mutlaka maske ve eldiven veriyoruz. Mağazamızı sürekli temiz tutuyor, dezenfekte ediyoruz. Müşterilerimizi maske takmaları konusunda yönlendiriyor, dezenfektan kullanmalarını sağlıyoruz. Bütün önlemlerimizi alıyoruz” diye belirtti.

dogpa-8.jpg

“DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLMAYALIM”

Son günlerde Koronavirüs vakalarında yeniden bir artış gözlemlendiğini belirten Arpa, “Geçtiğimiz hafta itibarıyla normalleşmeye başlayan hayata uyum sağlamıştık. Ama son günlerde günlük vakaların sayısındaki artış dikkat çekmeye başladı. Özellikle Konyamızın da bu artışın kaydedildiği illerden biri olduğu söyleniyor. Tam da her şey rayına oturmaya başlamışken yeniden sıkıntılı bir sürece girmek hepimizi üzer. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak adına çok dikkatli olmamız gerekiyor. İşlerimizin açıldığı, ekonomide çarkların dönmeye başladığı bu dönemi titizlikle atlatamazsak yeniden eskiye dönüşümüz kaçınılmaz. O yüzden her birimizin maske, temizlik ve sosyal mesafe kurallarına uymamız gerekiyor. Bu sıkıntılı sürecin üstesinden hep birlikte geleceğiz” ifadelerini kullandı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ