Bayramda bunları yapan Konyalılara, uzmandan uyarı geldi!

Ramazan ayında oruca alışmış vücudu bayram döneminde yormamak gerektiğini söyleyen Diyetisyen Altunsoy, nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında önemli bilgiler verdi.
Bayramda bunları yapan Konyalılara, uzmandan uyarı geldi!

Bir ay süren Ramazan ayında insan vücudu oruçla birlikte dinleniyor. Bayramın gelmesiyle ise normal beslenme düzeniyle devam ediliyor. Fakat bu dönemde çok fazla tatlı ve hamur işi tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Pandomim Aile&Psikolojik Danışma Merkezi Diyetisyeni Hatice Altunsoy, gazetemize özel açıklamalarda bulunarak önemli önerilerde bulundu.

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-13-35-50-482fc461.jpg
Hatice Altunsoy

‘SORUNLARA YOL AÇABİLİR’

Oruç sonrasında mideye çok fazla yüklenmenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Altunsoy, “Ramazan ayının bitmesiyle beraber oruç dönemi de bitiyor. Bu süreçten sonra vücuda yükleme yapmamak gerekiyor. Oruç döneminden çıkmış bir vücudu çok fazla öğünle besleyerek yorarsak eğer sindirim sistemi problemleri yaşayabiliriz. Bu yüzden olabildiğince hafif besinlerle Ramazan ayını sürdürerek yavaş yavaş üzerine eklememiz gerekiyor. Çok sık beslenilirse eğer mide şişkinliği, hazımsızlık, kabızlık veya bağırsak problemleri yaşanabilir.” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-13-35-50-951bfade.jpg

‘BOL SU TÜKETİLMELİ’

Su tüketiminin arttırılması gerektiğini vurgulayan Altunsoy, “İlk olarak su tüketimini arttırmamız gerekiyor. 2 ana öğün, artı bir ara öğünle beraber mideyi yavaş yavaş oruç döneminden çıkarmak gerekiyor. Tatlı ve hamur işi ürünlerine yüklenmek yerine 2-3 günde bir tüketilebilir. Biraz daha sebzeye yönelip, mide ve bağırsakları rahatlatabiliriz.” şeklinde konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-13-35-51-539ebd3d-001.jpg

‘HAFİF BESLENİLMELİ’

Bayram döneminde hafif beslenilmesi gerektiğini belirten Altunsoy, “Sabah iyi bir kahvaltı yapılmalı. Börek ve tatlılardan birer porsiyon tüketilebilir ama bol su tüketilerek mide ve bağırsaklar rahatlatılmalı. Akşam da protein veya sebze grubundan besinler tüketerek olduğunca hafif beslenmek gerekiyor. Burada en önemlisi su tüketimi. Çünkü su tüketimi mideyi rahatlatır.” diye aktardı.

whatsapp-gorsel-2024-04-08-saat-13-35-51-5b38fd72.jpg

‘SİSTEMİ BOZUYOR’

Çok fazla tatlı ve hamur işi tüketiminin vücut sistemini bozduğunu ifade eden Altunsoy, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Bu süreçte sürekli çikolata ya da çok fazla tatlı tüketimi bağırsaklardaki çalışmayı bozabilir. Bu yüzden bir tane tatlı, bir tane börek tüketilmeli. Birden fazla tüketildiği zaman, oruçtan çıkan mide ve bağırsak sistemi ciddi anlamda bozluyor. Hatta bayram döneminde çok fazla bağırsak hastalıkları ve reflü problemleriyle karşılaşıyoruz.”

 Muhabir
Etiketler :