Bayramın özü teslimiyettir

Müslüman âlemi için büyük önemli taşıyan Kurban Bayramı, yarından itibaren 4 gün boyunca idrak edilecek. Maddi durumu yerinde olan yetişkin her Müslümanın kurban kesmekle yükümlü olduğu bu bayramda da İslam alemi kardeşlik ve paylaşmanın coşkusunu yaşayacak. Bu coşkunun derinden yaşandığı Konya’da da bayram hareketliliği sürüyor. Kurban Bayramı’nın 9 gün tatil ilan edilmesi nedeniyle insanların birçoğu tatil için alışveriş yaparken, Tarihi Bedesten Çarşısı’nda ise bayram yoğunluğu yaşanıyor.
Bayramın özü teslimiyettir

BEDESTEN’DE BAYRAM HAREKETLİLİĞİ YOĞUN

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Tarihi Bedesten Çarşısı’nda hareketlilik yaşanıyor. Kurban Bayramı’nın 9 gün olması nedeniyle insanların birçoğu tatil için alışveriş yapıyor. Geçen Ramazan Bayramına göre fiyatların artış gösterdiğini söyleyen esnaf, tatilin uzun olması nedeniyle insanların daha çok tatil alışverişi yaptıklarını belirttiler.

semih-atceken.JPG

‘BAYRAM İÇİN DEĞİL TATİL İÇİN ALIŞVERİŞ YAPILIYOR’

Önceki bayramlar ile şimdiki bayramlar arasında farklılıklar olduğunu söyleyen Bedesten Çarşısı esnafı Semih Atçeken, “Atçeken Kundura’da 4 yıldır çalışıyorum. 4 yıldır bayramlara şahit oluyorum. Önceki bayramlarla şimdiki bayramlar arasında çok fark var. Gelen müşterilerin hepsi tatil için alışveriş yapıyor. Bayram için alışveriş yapan müşterilerimiz çok nadir. Eski bayramların tadı kalmadı. Önceden gece saat bir de iki de eve giderdik, şimdi saat 8-9 arasında eve gidiyoruz. İş sakin, çarşı sakin ama yine de elhamdülillah. Bu durgunluğu maaşlara bağlıyorum. Maaşlar yetmiyor. Kazançlar yüksek ama giderler çok. Çarşıda otopark sıkıntısı da olduğu için halk buraya gelmek istemiyor. Genellikle AVM’ler tercih ediliyor. Bu otopark sıkıntısının da çözülmesini istiyoruz. Ayakkabı fiyatlarında geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde yüz fark var. Fiyatlar yükseldi. Ama kazanç olarak geçen yıl daha çok kazanıyorduk. Şimdi kazançlarımız düştü. İnsanların öncelikleri değişti. İlk olarak gıda, daha sonra kıyafet ve en son ayakkabı tercih ediliyor.” dedi. 

mehmet-erdogdu.JPG

ALIŞVERİŞ ALTERNATİFLERİ ÇOĞALDI’

Alışveriş alternatiflerinin çoğaldığını ifade eden Bedesten Çarşısı esnaflarından Mehmet Erdoğdu, “1969’dan beri bedestende esnaflık yapıyorum. Yazın da, kışın da, iyi günde, kötü günde hep buradayız. Esnaf çoğaldı. İnsanlarımızın alım gücü arttı. Alışveriş yapmak için alternatifler çoğaldı. Eskiden insanlarımız nakit parayla veya ‘şimdi alıyorum daha sonra ödeyeceğim’ şeklinde ödemeleri vardı. Şimdi AVM’ler, kredi kartları çıktı. Alışverişler güzel, yerinde. Milletin alım gücü de var. Bizim satamadığımız mal, ucuz olan mallar. Ucuz olan mallar satılmıyor, pahalı olan malların tekrarını bile yapıyoruz. Eskiden fakir fakir gibi yaşıyor, zengin zengin gibi yaşıyordu. Şimdi fakir de zengin gibi yaşamanın özlemi içerisinde ve öyle de yaşıyorlar. Zenginin yaşam biçimiyle, fakirin yaşam biçimi arasında çok fark yok. O da kafelere, restoranlara gidiyor o da. İnsanımızın ekonomik krizdeyiz demesi bana inandırıcı gelmiyor. Millet gayet keyfini yaşıyor. Eskiden ailelerde sadece erkek çalışıyordu. Şimdi aile bireyleri içerisinde hem erkek hem de kadın çalışıyor. Bununda sebebi daha lüks yaşamak için. Olanla kanaat edip yaşama biçimi yok. İnsanlarda ‘daha fazla nasıl lüks yaşaya bilirim’in özlemi var.” sözlerine yer verdi.

konya-bedesten-carsisi-2.JPG

‘UCUZ KIYAFETLERİ SATAMIYORUZ’

Ucuz ürünlerin satılmadığının altını çizen Mehmet Erdoğdu, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Kıyafetlerin şu an ucuzunu satamıyoruz. 75 liraya erkek gömleği var. O gömlek satılmıyor veya çok az satılıyor. Ama 150-200 liralık gömlek bitiyor ve tekrarını yapıyoruz. 60 liraya penye satıyoruz, o duruyor. Ama 130-180 lira arasındaki ürünlerin tekrarını yapıyoruz. Ki bedesten, çok lüks, çok zengin insanlara hitap etmiyor. Orta kesim veya onun alt kesimlerine hitap ediyor. Ama onlar bile böylesini alıyorlar. Bayrama da şu an talep var. Ama Kurban Bayramı olduğu ve Ramazan Bayramı ile arası çok yakın olduğu için, esnaf olarak benim beklentim Ramazan yoğunluğu gibi satışın olmaması. Buradaki esnaf zaten Kurban Bayramının, Ramazan Bayramı gibi yoğun olmasını beklemez.”

hasan-huseyin-buyukgovez.JPG

‘KURBAN BAYRAMI MASRAF BAYRAMI OLDUĞU İÇİN DURGUN GEÇİYOR’

Kurban Bayramı’nın Ramazan Bayramı gibi olmadığını ifade eden Güvez Refah Kundura Sahibi Hasan Hüseyin Büyükgövez, “ Bayram Hareketliliğimiz henüz tam anlamıyla başlamadı. Kurban Bayramında bu sene fiyatlar yüksek olduğu için biraz daha durgun geçiyor. Cuma günü tatil başlıyor, insanların çoğu çalıştığı için henüz tam anlamıyla bir hareketliliğimiz yok. Cuma günü daha çok bir hareketlilik bekliyoruz. Önceki bayramlara göre daha faz talep var. Fiyatların aşırı yükselmesinden dolayı insanlar ister istemez alışveriş yapamıyorlar, istediklerini alamıyorlar. Havaların ısınmasıyla birlikte ayakkabı sektöründe daha çok terlik tercih ediliyor. İnsanlar neyi ucuza mal edebilirimin hesabını yapıyorlar. Çünkü hakikaten fiyatlar çok yükseldi. İster istemez alışverişi de etkiliyor. Bu da bayramın durgun geçmesine neden oluyor. Ramazan Bayramından farklı olarak Kurban Bayramı masraf bayramı olduğu için insanlar biraz daha kurbana ağırlık verdikleri için alışveriş ikinci plana atılıyor. İnsanlar yazlık ayakkabı alırken tabanın yumuşak olmasına, konforlu olmasına dikkat etsinler. Ama maalesef ki insanlar şu anda maliyetine bakıyorlar ama benim tavsiyem yaz günü ayağı serin tutacak, koku yapmayacak özellikle bir ayakkabıya bakmalarını tavsiye ederim” şeklinde konuştu.

cafer-catlioglu.JPG

‘TATİL ALIŞVERİŞİ YAPIYORLAR’

Bedesten’de kurban bayramı değil tatil bayramı yoğunluğu yaşadıklarını ifade eden Çatlıoğlu Baharat Sahibi Cafer Çatlıoğlu, “Tarihi Bedesten Çarşısı’nda 22 yıldır esnafım. Burada her türlü ürünü bulunduruyoruz. Hem düğün malzemeleri hem de cenaze malzemeleri oluyor. Baharatlarımız, şekerlerimiz, çikolatalarımız, kahvelerimiz var. İnsanlar bayram alışverişinden daha çok tatil alışverişi yapıyor. Hayat pahalı olmasına rağmen insanlar tatillerinden, alışverişlerinden geri kalmıyor. Şu anda bir bayram hareketliliği yaşıyoruz. Fiyatlarımız arttı ancak maaşlar da yükseldi. Bunu görmezden gelemeyiz. Memleketimiz şu anda iyi durumda. Ben eskiden yağ kuyruğunda bekliyordum ama şu anda yok diye bir şey yok. Bayrama son gün kala yoğunluk bekliyoruz. İnsanlar mecbur ihtiyaçları neyse onu alıyorlar” ifadelerine yer verdi.

•BÜŞRA ERKUŞ / SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

konya-bedesten-carsisi-1.JPG

konya-bedesten-carsisi-3.JPG

konya-bedesten-carsisi-4.JPG

konya-bedesten-carsisi-6.JPG

konya-bedesten-carsisi-7.JPG

konya-bedesten-carsisi-8.JPG

konya-bedesten-carsisi-9.JPG

konya-bedesten-carsisi-10.JPG

 

Etiketler :