Bedesten Çarşısı'nda bayram hareketliliği düşük

Konya’nın Tarihi Bedesten Çarşısı’nda insan kalabalığı artsa da, esnaf beklediği satışı yakalayamadığından dertli.Vatandaşlar ise bayramda dışarıya çıkamayacaklarından dolayı en azından çocuklarının bayramı yaşaması için alışveriş yaptıklarını dile getiriyor.
Bedesten Çarşısı'nda bayram hareketliliği düşük

Bayram öncesi yoğun bir mesai içine giren birçok sektör bulunuyor. Bu sektörlerin başında giyim, ayakkabı, tatlıcı ve şeker, lokum satan işletmeler geliyor. Bayram öncesi yoğunluk yaşanan bu işletmelerde uzun bir süredir koronavirüs salgınından dolayı hareketsiz günler yaşanıyordu. Alınan son karar ile birlikte Konya’nın Tarihi Bedesten Çarşısı’nda insan kalabalığı artsa da, esnaf beklediği satışı yakalamadığından dertli.Vatandaşlar ise bayramda dışarıya çıkamayacaklarından dolayı en azından çocuklarının bayramı yaşaması için alışveriş yaptıklarını dile getiriyor.

konya-bayram-yogunlugu-2.jpg

DAHA ÇOK ÇOCUKLARA YÖNELİK SATIŞ YAPIYORUZ’

Çarşamba ve Cuma günleri çocuklara sokağa çıkma yasağı olmamasının satışları olumlu etkileyeceğini ifade eden Özçatal Kundura Sahibi Mustafa Özçatal, ”Beklentimizin altında gerçekleşen bir hareketlilik var. Bildiğiniz gibi korona virüsten kaynaklanıyor. Yine de bugünümüze bin şükür olsun diyoruz. İnşallah her şey daha iyi olacak. Git gide azalan hasta ve ölüm vakaları var. Bayramdan sonra daha iyi olacağını düşünüyorum. Ramazan bayramında daha çok çocuklara ayakkabı alınır. En çok tercih edilen ürünler ise terlik ve spor ayakkabısı oluyor. Daha önceki senelerle mukayese ederseniz herkes tatile gittiği için terlik ve spor ayakkabıyı ağırlıkta çocuklara veriyoruz. Özellikle Çarşamba ve Cuma günü çocuklara sokağa çıkma yasağının olmaması işimizi biraz daha olumlu yönde etkileyecek. Bayramda tatil olması negatif bir durum ama herkes çocuklarının gönlünü yapmak için bir şeyler alacaktır. Nihayetinde herkes bayramdan sonra normal hayata döneceği için ayakkabı ihtiyacı olacak. O zaman da karşılayacaklar diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

mustafa-ozcatal.jpg

‘GEÇEN SENE SIKINTIMIZ YOKTU’

Geçen sene bayram öncesi satışlarda bir sıkıntı olmadığını bu yıl virüsten dolayı İşlerinin hayli yavaşladığını kaydeden Esnaf Bekir Uzun, “Bayramda sokağa çıkma yasağı olduğundan dolayı çok fazla bir hareketlilik yok. Çünkü insanlar bayram yapmayacaklar. Sadece çocuklarının mutlu olmaları için ufak tefek alışveriş yapıyorlar. Bir de artık insanların maddi durumu da etkilendi. Devlet zor durumda olan insanlara bin lira destek verdi ama o parayı da çoğunlukla gıdaya harcadılar. Yaklaşık 3 aydır iş yapmıyoruz. Dükkan kiralarımız duruyor, elemanımızın maaşını çıkaramadık. İki gün çalıştık, dört gün yattık. Geçen yıllardaki hareketliliğimiz çok iyiydi. Sıkıntımız yoktu ama bu sene korona yüzünden hepimiz mağdur durumdayız. Çeklerimizi, senetlerimizi ödeyemedik” dedi.

bekir-uzun.jpg

‘BUGÜN İTİBARIYLA YOĞUNLUK BAŞLAYABİLİR’        

Beklentilerinin altında bir hareketlilik yaşandığının ama şuan dertlerinin para kazanmak değil de bulundukları noktada durabilmek olduğunun altını çizen Satış Temsilcisi Sinan Buyurşen, “Zaten sokağa çıkma yasağı olduğu için bayram gibi değil. Çok fazla satış yapamıyoruz. Akşam iftardan sonra da açığız ancak yine satış yapacağımızı düşünmüyorum. Çarşı kalabalık görünüyor ama insanlarda para olmayınca alışveriş yapmıyor. Bayramda herkes evde olacağı için son iki gün yoğunluk bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

sinan-buyursen.jpg

‘ÖNCELİK GIDAYA KAYDI’

Koronavirüsten dolayı insanların önceliklerinin değiştiğini vurgulayan Mağaza İşletme Sahibi Ahmet Gül, “İşlerimiz durgun, istediğimiz hareketlilik yok. Geçen seneleri tabi ki özlüyoruz ama sağlık olsun diyoruz. Geçen haftalarda bir hareketlilik oldu ama bayramda sokağa çıkma kısıtlaması gelince herkes çekildi. Fiyatlarımız normal şuanda. Bir de artık insanların öncelikleri değişti. İnsanlar şu süreçte kıyafet derdinde değil de daha çok gıda derdindeler. Bayramı evde geçirecekleri için giyime çok fazla önem vermiyorlar” şeklinde konuştu.

ahmet-gul.jpg

‘BİZE DEĞİL ÇOCUKLARA BAYRAM’

Bedestene çocuklarına bayramlık kıyafet almak için çıktığını dile getiren vatandaş Ayşegül Yaprakçı,”Ufak tefek çocuklara bayram alışverişi yapayım diye çıktım bugün. Bu bayram, bayram gibi olmayacak ama herkesin mikrop kapmasındansa evde oturmak daha iyi. Ben sadece çocuklar sevinsinler ve bayramlık kıyafetlerini evde bari giysinler diye çıktım. Sonuçta bize değil ama çocuklara bayram. Bayramda ailemizle birlikte evde oturacağız. Bayramı telefonla kutlayacağız. Büyüklerimizi arayacağız. Ben alışverişe yeni başladım bence fiyatlar gayet uygun. Herhangi bir zam yapılmadığını gördüm. Ama bedestenin eski hareketliliği yok” diye aktardı.

aysegul-yaprakci.jpg

‘BAYRAM ÖNCESİ EKSİKLERİMİZİ TAMAMLADIK’

Bayramda vakit geçirebilecekleri şeyler aldıklarını ifade eden vatandaş Halit Özdemir, “Bedestene evin ufak tefek ihtiyaçlarını almak için geldim Bayram öncesi eksiklerimizi tamamlayalım dedik. Eski bayramlar gibi olmayacağı için evde vakit geçirebileceğimiz bir şeyler aldık. Mesela eşime dikiş ipliği aldım. Evde bir şeyler dikerek zaman geçirecek. Biz bayramda evde olacağımız için giyim değil de gıda ağırlıklı alışverişimizi yapıyoruz. Giyimde bir artış yok ama gıda ürünlerinde marketlerde artış olduğunu görüyoruz. Virüsün bir an önce bitmesini arzu ediyorum. Eski günlere dönmemiz çok iyi olur. Artık eve bağlandık. Sanki hapis hayatı yaşıyor gibiyiz. Virüs yeter ki geçsin biz evde olmaya razıyız. Vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığının söylediği kurallara uyarlarsa bir an önce atlatırız diye umuyoruz” ifadelerini kullandı.

halit-ozdemir.jpg

‘FİYATLAR NORMAL’

Korona virüsünden dolayı fiyatların yüksek olabileceğini ancak şuanda Bedestende fiyatların normal olduğuna değinen vatandaş Emine Şerbetçi, “Bu bayramda sokağa çıkma yasağı var ama yine de çocuklarımız sevinsinler, bayramın tadını bir nebzede olsa çıkarabilsinler diye bedestene alışverişe geldik. Çocuklarıma tişört, pantolon, ayakkabı aldık. Fiyatlar normal bir pahalılık söz konusu değil. Ben virüsten dolayı pahalı olur diye düşünmüştüm ama kıyafetler ucuzmuş. Bu yıl bayram olmadığı için başka şeyler almayı düşünmüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

konya-bayram-yogunlugu-4.jpg

konya-bayram-yogunlugu-1.jpg

konya-bayram-yogunlugu-3.jpg