Bedesten’de kurban hareketliliği düşük

Konya Tarihi Bedesten Çarşısında Kurban Bayramı öncesi hareketliliği yaşansa da bu durum alışverişe yansımıyor. Çarşı esnafı bu durumu pandemi sürecinden dolayı yaşanan ekonomik sıkıntıya ve insanların virüsten dolayı tedirgin olmalarıyla alışveriş yapmamalarına bağlıyor.
Bedesten’de kurban hareketliliği düşük

Konya Tarihi Bedesten Çarşısı kalabalık olmasına rağmen insanlar alışveriş yapmıyor.  Bayram hareketliliğinin Ramazan ayında daha çok yaşadıklarını söyleyen Konya Bedesten Esnafı, Kurban Bayramı’nın genellikle sakin geçtiğini dile getirdi. Giyimi arka plana atan vatandaşların ise daha çok bıçak bileyicilerine talep gösterdiği gözlemlendi.

konya-bedesten-3.jpg

‘ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ AZALDI’

İnsanların talep etmesinden dolayı ayakkabıda ürün çeşitliliğinin azaldığının bilgisini veren Bedesten Ayakkabı Esnafı Furkan Talat Doğdu, “Normalde şu anda piyasanın çok hareketli olması gerekmektedir. Bayrama son üç gün kaldı ama hiç hareketlilik yok çok durgun geçiyor. Tabi elhamdülillah yine Ramazan’a göre biraz daha satışlarımız iyi durumda. Koronavirüsten dolayı talep olmayınca ayakkabıda ürün çeşitliliği de biraz azaldı. Sipariş veriyoruz gelmiyor. Ama inşallah bayram sonunda biraz daha hareketli olur. Müşterilerimiz de tereddüt ediyor. Bu sene kurbanların fiyatlarının biraz yüksek olduğunu söyleniyor. Bu nedenle insanlar kurbana para verdikleri için giyime bir bütçe ayırmıyorlar. Ayakkabı sektöründe sıkıntılarımız var. Bu süreci atlatmayı bekliyoruz. Sipariş veriyoruz siparişlerimiz bile gelmiyor. Haliyle sıkıntılar yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

1-furkan-talat-dogulu.jpg

‘KORONADAN DOLAYI SATIŞLAR AZALDI’

Koronavirüsten ve internet üzerinden alışverişin artmasından dolayı çarşılardaki satışı azalttığını dile getiren Bedesten Ayakkabı Esnaflarından Furkan Arı, “Geçen sene ve ondan önceki senelerde satışlarımız çok iyiydi. Hem Koronavirüs muhabbetinden dolayı hem bu internet satışlarının artmasından dolayı artık çarşılarda çok fazla etkili satış olmuyor. Normalde bizim hareketliliğimiz arife gününden bir iki gün önceden başlardı. Şu an sadece normal Cumartesi- Pazar hareketliliği bile yok. Zaten her yer bomboş. Piyasadan dolayı fiyatlarımızda artış yaşandı. Bundan bir iki sene önce 100 liraya sattığımız bir ayakkabıyı şimdi 200 liraya satıyoruz ve en aşağı kâr oranları tutularak bu fiyatlarda satılıyor. Müşterilerimiz de ona rağmen bu durumdan çok memnun değiller. Satışlar düşük olduğu için biz de çok memnun değiliz” şeklinde konuştu.

konya-bedesten-2.jpg

‘KURBAN’IN VERDİĞİ BİR EKONOMİK ZORLUK VAR’

İnsanların kurban kesmelerinden dolayı genellikle giyim alışverişine bütçelerinin kalmadığını belirten Bedesten Giyim Esnafı Mahmut Mısır, “Ben 25 yıldır bu işi yapıyorum. Bizim mağazamız erkek giyim üzerine faaliyet gösteriyor. A’dan Z’ye her grubumuz var. Damatlıktan takım elbiseye tutun da spor kıyafetine kadar bütün ürünleri gönderiyoruz. İşleri soracak olursanız da şu anda sakin bir bayram hareketi yok. Yalnız bu ay düğün sezonunun açılmasıyla damatlık ve takım elbisede bir hareketlilik var. Bayramda hareketlilik olmamasını pandemi sürecine bağlıyoruz. Vatandaşların ekonomik durumlar sarsıldı. Bir de insanlar virüsten dolayı kıyafet almaya tedirgin oluyorlar. Bunun gibi birçok etkeni var. Kurban bayramı genellikle sakin geçer. Çünkü kurbanın verdiği bir ekonomik zorluk var. Aynı zamanda tatil sezonu olması nedeniyle de insanlar alışveriş yapmıyor. Biz Ramazan Bayram’ında çok güzel iş yapardık. Ama bu pandemi sürecinde yasak da olduğu için hiç iş yapamadık. Çok kötü bir sezon geçirdik. Normalde zaten kurbanda işler çok hareketli olmaz. Son iki gün biraz hareket olur ama zaten bizim hedefimiz düğün kalemidir” diye aktardı.

4-mahmut-misir.jpg

‘BEKLEDİĞİMİZ KAZANCI ELDE EDİYORUZ’

Kurban Bayramı öncesi çok fazla hareketliliğin olmadığını ama yine de bekledikleri kazancı sağladıklarını ifade eden Bedesten Giyim Esnafı Hüseyin Kula, Sektörde 23 yıldır hizmet vermekteyim. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı gibi yoğun geçmiyor ama çok şükür beklediğimiz kazancı ede ediyoruz. Ramazan Bayramından sonra düğün sezonu başladı. 2 aydır bir yoğunluğumuz var. Muhtemelen bayram sonu da aynı yoğunluk olacağını ümit ediyoruz. İnşallah olacak. Bedesten eski bir çarşı. Konya’nın düğüncüleri mutlaka Bedestene uğrar. Bayram sonu öyle bir beklentimiz var. Hareketlilik önceki yıllara göre az. Konya her geçen gün büyüyor. Mağazalaşma çoğalıyor. Doğal olarak da buradaki pasta dilimi bölünüyor. İşler önceki yıllara göre düşüyor. Tabi biraz da pandeminin etkisi var. Piyasalar önceki yıllara göre değil” ifadelerine yer verdi.

2-huseyin-kula.jpg

‘RAMAZAN VE KURBAN FARK ETMİYOR’

Şekerin Ramazan ve Kurban Bayramı fark etmeksizin her zaman tercin edildiğini dile getiren Şekerlemeci Yasin Çetinkaya, “Yoğunluğumuz başladı ancak daha tam anlamıyla bir hareket yaşamıyoruz. Her çeşit şekerlerimiz mevcuttur. Yoğunluğun son iki gün daha çok artmasını bekliyoruz. Geçen seneye göre şeker fiyatlarımızda çok bir artış yok ama yine de insanlar şeker fiyatlarını pahalı buluyor. Biz vatandaşa elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

3-yasin-cetinkaya.jpg

konya-bedesten-4.jpg

konya-bedesten-1.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ