Beyaz eşyacılar müşteri bekliyor

Koronavirüs nedeniyle beyaz eşya satışlarında yüzde 14, ihracatında ise yüzde 52 oranında düşüş yaşandı. Devlet tarafından sağlanan ekonomik desteklerin ardından sektörde hareketlenme başlasa da sektör temsilcileri, pandemi sürecinde oluşan ekonomik açığı kapatma telaşında.
Beyaz eşyacılar müşteri bekliyor

Tüm dünyayı olumsuz etkileyen koronavirüs ile mücadele konusunda başarılı bir sınav veren Türkiye, şimdi de yaşanan maddi zorlukları gidermek adına adımlar atıyor. Beyaz eşya ve mobilya destek kredisi sektörlerde canlılık oluşturma beklentisini de beraberinde getiriyor. Pandemi sürecinde satışlarda düşüş yaşandığını kaydeden Salih Ticaret Firma Yetkilisi Murat Başarılı, “Pandemi sürecinde insanlar kendilerini geriye çekti. Sokağa çıkma yasağı olması da bizim işlerimize yansıdı. Devlet destek verdi ama bizim için yetersiz kaldı. Bizim müşteri potansiyelimiz çok geniş olmasına rağmen işlerimiz çok azaldı” ifadelerini kullandı.

beyaz-esyacilar-1.JPG

‘BEYAZ EŞYAYA ZAM YAPMADIK’

Yaşadıkları sıkıntıları fiyatlara yansıtmadıklarını ve bu noktada kampanyalar dahi düzenlediklerini aktaran Başarılı, “Biz bu süreci fırsat bilip fiyatlara herhangi bir zam yapmadık. Hatta yeri geldi zararına satışlar yaptık. Biz müşteriyi kaçırmamak adına, özel kampanyalar yapıp, indirimler yapıp satış yapmaya çalıştık. Elimizdeki çamaşır makinelerimizi, derin dondurucularımızı, düğün yapacaklara çeyiz paketlerimizi uygun fiyata satıyoruz. Firmaların yaptığı zamlar olsa da biz yansıtmıyoruz. Elimizden geldiği kadar müşteriyi korumak adına en taban fiyat neyse onu veriyoruz” şeklinde konuştu.

beyaz-esyacilar-3.JPG

‘ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ’

Bu süreçte ellerinden gelen gayreti gösterdiklerinin altını çizen Başarılı, “Kendi sabit müşterilerimiz olmasa işin içinden çıkamayacak duruma geliyoruz. Düğün sezonun açılacak olmasının da şu anda bize çok fazla bir yansıması yok. Bizim sabit müşterilerimiz var ama yabancı müşterilerimize de hizmet vermek istiyoruz. Elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz ama bu virüs dalgası girdiğinden bu yana herkeste bir korku var. Herkes ihtiyacına göre alışveriş yapıyor. Beyaz eşya sektörü en gerilerden geliyor. Satışlarımız ciddi anlamda düştü. Geçen sene bu zamanlar bizim çok hareketli olduğumuz zamanlardı. Ama şimdi bu hareketlilik yok. Yine de şükür diyoruz yapacak bir şey yok. Bu beladan bir şekilde kurtulacağız” diye aktardı.

beyaz-esyacilar-5.JPG

‘UMUDUMUZ VAR’

Destek kredileri ve düğünlerle birlikte satışlarda bir hareketlilik yaşanacağına dair umutlarının olduğunu belirten Başarılı, “Biz her zaman hareketlilik bekliyoruz. Şu an altıncı ay içerisindeyiz ve bu ay bizim için en güzel aylardan bir tanesidir. Yıllar öncesine baktığımız zaman bu ayda nefes alacağımız zamanı bulamıyorduk. Bacaklarımız ağrıyordu, artık oturmak istiyorduk ama oturamıyorduk. Şu an yılı yarılamışız. 11 ve 12’inci ay zaten ölü bir zamandır. Bizim satış yapabileceğimiz 4 aylık bir zaman dilimi var. O 4 ayda 1 yılın giderini nasıl karşılayacağız diye düşünüyoruz. Bu zamanlar derin dondurucuların satılacağı, düğüncülerin gelip bizden alışveriş yapacağı, tüketicilerimizin eksiklerini gidereceği bir zaman ama hala bekliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

beyaz-esyacilar-6.JPG

beyaz-esyacilar-7.JPG

beyaz-esyacilar-8.JPG

beyaz-esyacilar-9.JPG