Beyşehir'de "tarhana" asırlardır sofraları süslüyor

KONYA (AA) - Konya'da kış sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan "tarhana" yapımı, asırlardır süregelen bir gelenek olarak devam ediyor.Yaz mevsiminin...
Beyşehir'de "tarhana" asırlardır sofraları süslüyor

KONYA (AA) - Konya'da kış sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan "tarhana" yapımı, asırlardır süregelen bir gelenek olarak devam ediyor.

Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla Beyşehir ilçesinde aileler, evlerinin önünde imece usulüyle tarhana imal ediyor.

Uzun bir mesainin ardından hazırlanan tarhanalar kış sofralarını süslüyor. Tarhananın çorbasını yapan aileler, genelde soba üzerinde ya da yağda kızartarak ceviz, badem, fıstık gibi ürünlerle çerez olarak tüketiyor.

Yöre halkı tarhanaları güneşli, sıcak ve havaların yağışlı olmadığı günler bekliyor. Ailelerin zorlu mesaisi Eylül ayının ortalarına kadar devam ediyor.

Yuvarlak şekil verilen tarhanalar çitlerin üzerine serildikten sonra kurumaya bırakılıyor. Aileler, güneş altında kurutulan tarhanaların başında nöbet tutarak kuşların zarar vermesine engel oluyor. Tarhanalar daha sonra sofralarda tüketilmek üzere toplanıyor.

Tarhana yapımında ailesine yardım eden Sebahattin Keleş, tarhananın kış mevsiminin vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Kaynak: