Biden nazvao pucnjavu u osnovnoj školi u Texasu "još jednim masakrom"

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da se ovakve vrste masovnih pucnjava rijetko dešavaju drugdje u svijetu iako, kako je kazao, i u njima ima osoba s mentalnim problemima ili onih "koji su izgubljeni"
Biden nazvao pucnjavu u osnovnoj školi u Texasu "još jednim masakrom"

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je smrtonosnu masovnu pucnjavu u teksaškoj osnovnoj školi "još jednim masakrom" u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) te je poručio kako je vrijeme da se djeluje protiv budućeg pokolja, javlja Anadolu Agency (AA).

"Nadao sam se, kada sam postao predsjednik, da neću morati ovo ponovo da radim. Još jedan masakr. Uvalde, Texas. Osnovna škola. Lijepi, nevini, učenici drugog, trećeg, četvrtog razreda. Izgubiti dijete je kao da vam se otkine komad duše. U grudima vam je šupljina. Osjećate se kao da ste uvučeni u to", rekao je Biden kasno u utorak u emotivnom obraćanju u Bijeloj kući nakon povratka iz Azije.

Američki predsjednik je kazao da se ovakve vrste masovnih pucnjava rijetko dešavaju drugdje u svijetu iako, kako je naveo, i u njima ima osoba s mentalnim problemima ili onih "koji su izgubljeni".

"Ali ove vrste masovnih pucnjava se nikada ne dešavaju u takvoj razmjeri kao što se dešavaju u Americi. Zašto? Zašto smo voljni da živimo sa pokoljem? Zašto dopuštamo da se ovo dešava", upitao se Biden.

Najmanje 18 učenika i tri odrasle osobe ubijeno je u osnovnoj školi u američkoj državi Texas nakon što je 18-godišnji naoružani napadač otvorio vatru.

Pucnjava se dogodila u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, oko 133 kilometra zapadno od San Antonija.

Ubica je identifikovan kao Salvador Romas iz Uvaldea, a policija ga je upucala i ubila iz vatrenog oružja.