Biden: Razmatramo nove sankcije protiv pučista u Mijanmaru

Biden je u obraćanju novinarima po povratku iz Delawarea, gdje je boravio tokom vikenda, poručio da rade na novim sankcijama protiv pučista u Mijanmaru
Biden: Razmatramo nove sankcije protiv pučista u Mijanmaru

Američki predsjednik Joe Biden ubistva demonstranata u Mijanmaru nazvao je "vrlo zastrašujućim i šokantnim", javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je u obraćanju novinarima po povratku iz Delawarea, gdje je boravio tokom vikenda, poručio da rade na novim sankcijama protiv pučista u Mijanmaru.

Podsjetio je da je posljednjih dana u napadima mijanmarske policije i vojske na demonstrante ubijen veliki broj ljudi.

"To je vrlo zastrašujuće i šokantno. Ubijen je velik broj ljudi. To je potpuno nepotrebna situacija", kazao je Biden.

Na pitanje da li je zabrinut zbog sve snažnije saradnje između Kine i Irana, Biden je kazao da su zabrinuti zbog ovog partnerstva već dugi niz godina.

U subotu, 27. marta, u napadu mijanmarske policije i vojske na demonstrante, koji su protestovali protiv puča, ubijeno je 114 osoba.

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U nasilnim intervencijama vojske tokom protesta ubijene su stotine ljudi, a više od 1.000 je privedeno.