BiH: Na koronavirus u RS-u pozitivno još 14 osoba

Do sada je u RS-u preminulo 97 osoba od 1.320 potvrđenih slučajeva
BiH: Na koronavirus u RS-u pozitivno još 14 osoba

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 466 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 14 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS saopštilo je da je riječ o pet muškarca i devet žena. Dvije osoba muškog pola su mlađe životne dobi i tri osobe su srednje životne dobi. Pet osoba ženskog pola je srednje i četiri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, četiri osobe su iz Nevesinja, tri iz Banjaluke, po dvije osobe su iz Gacka i Modriče, i po jedna osoba je iz Mrkonjić-Grada, Srpca i Teslića.

"Dvije osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno pet osoba je navelo kontakt sa pozitivnim licem, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu", navodi se u saopštenju.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.320 slučajeva virusa korona, a oporavilo se 658 osoba.

"Prema podacima pristiglim iz zdravstvenih ustanova u Institut za javno zdravstvo RS do sada je preminulo 97 osoba sa pozitivnim testom na virus korona", navodi se u saopštenju i dodaje da je testirano ukupno 22.919 osoba.

U UKC RS ukupno se liječi 75 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 26 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenta.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 17 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 26 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuta su 52 pacijenta sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 pacijenata, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru 19 pacijenata, u Bolnici u Gradišci pet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalaze se 133 osobe, 19 osoba u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe u domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

"U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 5.030 osoba, a nadzor je završen kod 29.295 osoba", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.