BiH: Situacija sa koronavirusom u Kantonu Sarajevo bolja, ali nema opuštanja

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović rekao je da je broj oporavljenih i dalje veći od broja zaraženih
BiH: Situacija sa koronavirusom u Kantonu Sarajevo bolja, ali nema opuštanja

Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović rekao je danas da su u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo (Bosna i Hercegovina) obrađena 703 uzorka, od kojih je novozaraženih 212, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovi uzorci su prikupljeni u periodu od 26. do 29. novembra. Broj oporavljenih je i dalje veći od broja zaraženih. U protekla 24 sata to je 327. Znači, za nešto više od 100 je veći broj oporavljenih u odnosu na broj zaraženih. Nažalost, u protekla 24 sata imali smo četiri smrtna slučaja”, kazao je Beganović na online konferenciji za medije.

Istakao je da broj hospitaliziranih pacijenata trenutno iznosi 314, od kojih 224 na izolatoriju Podhrastovi, a 90 u Općoj bolnici.

“Na respiratorima u Kliničkom centru, uključujući sve klinike, nalazi se sedam pacijenata. U protekla 24 sata otpušteno je deset pacijenata sa bolničkog liječenja. U KS-u je do danas registrovano 19.795 potvrđenih slučajeva koronavirusa, od toga 15.624 oporavljenih, a trenutno aktivnih slučajeva je 3.916. Broj je pao ispod četiri hiljade i lagano se smanjuje. Nažalost, do sada u KS-u imamo registrovanih 255 smrtnih slučajeva“, naglasio je Beganović.

Podsjetio je kako su oni i ranije poslali ohrabrujuće poruke, dodajući da je epidemija u silaznoj putanji.

“Međutim, bez obzira na to, nema prostora za opuštanje, moramo biti oprezni i držati mjere. Samo podsjećam da smo mi 8. novembra imali blizu 900 novozaraženih, sedmična incidenca na 100.000 stanovnika. Bio je vrhunac tog 8. novembra, a danas je taj broj nešto manje od 500 novozaraženih na 100.000. Međutim, mi se ne smijemo opustiti i zato apelujem: situacija je bolja, dosta je pod kontrolom, idemo ka smirivanju ali i dalje nema prostora za neko veliko opuštanje“, kazao je Beganović.