Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Bin Aydan Daha Hayırlı Gece

Bin Aydan Daha Hayırlı Gece

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle Kuranı Kerimin indiği ve çok mübarek bir gece olan Kadir gecesinden bahsedecegiz insaAllah Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır.

Rabbimiz bize yol gösterici olarak bir çok peygamber göndermiştir.Bunun yanında bize yazılı olarak dört kitap nazil etmiştir.Bunların sonuncusu olan ve bir daha yenisi gelmeyecek olan Kur’an-ı Kerim’i bizlere bildirmiştir.Kuran ı kerim bize bir rehberdir.Bu mübarek kitabın bize indirildiği geceye bizler “Kadir Gecesi” diyoruz.Rabbimiz ayeti kerimede bizlere şöyle bildiriyor Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.

1- Biz o (Kur’ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.Kur’an ı kerim o kadar mukaddes ve kıymetlidir ki Rabbimiz onun indiği geceyi bin aydan daha hayırlı olduğunu bizlere bildiriyor.Peki kıymetli kardeşlerim kadir gecesinde nasıl dua etmeliyiz?

Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)’e:

“- Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum.

Rasûlullah (sas):”- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” Diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tc. VI, 314).

Hazreti Muhammed (s.a.v) bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur:

-Kim ki, faziletine inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.Bu aylar bu günler çok kıymetli ve çok güzel aylardır kıymetli kardeşlerim.Bu aya hürmeten bir çok kardeşimiz namaza başlamış ve mukabele yapmıştır.Tabbim bizleri sadece bu ayda değil her gecesini kadir bilen her zaman Kur’an i kerime hürmet eden kullarından eylesin.

Ramazan ayının son on gecesini ve özellikle âlimlerin çoğunluğunun işaret ettiği 27. Geceyi, kulluk bilinci içinde ibadet ederek ve geçmişte yaptıkları hataları bir daha tekrarlamamaya kesin karar vererek geçirmeye özen gösterirler.Rabbim bizleri Kadir gecesine ulaşan ve onu hakkıyla yerine getiren samimi kullarından eylesin.Bizleri bu güzel aya ve gecelere tekrar tekrar ulaşmayı nasib etsin. Amin

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR