Bina tamamlama sigortası zorunlu olsun!

Kentsel dönüşümde sorun yaşamak isteyemeyen ev sahipleri anlaşma çerçevesinde müteahhitten Bina Tamamlama Sigortası talep edebiliyor. Ancak tamamlama sigortasının zorunlu olmaması mağduriyetlerin yaşanmasına neden oluyor.
Bina tamamlama sigortası zorunlu olsun!

Kentsel dönüşümde sorun yaşamak isteyemeyen ev sahipleri anlaşma çerçevesinde müteahhitten Bina Tamamlama Sigortası talep edebiliyor. Ancak tamamlama sigortasının zorunlu olmaması mağduriyetlerin yaşanmasına neden oluyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Süleyman Kamil Akın, “Konut tamamlama sigortası zorunlu hale gelmeli, kentsel dönüşüm alanlarında yüzde 10 olan teminat miktarı, kentsel dönüşüm olmayan alanlarda dönüşümün hızlanması için yüzde 40’a çıkarılmalı” dedi.

bina-tamamlama-sigortasi-zorunlu-olsun-1.jpg

Kentsel dönüşüm projesinin herhangi bir nedenle tamamlanamaması durumunda sigorta şirketi projeye devam edecek ya da projeden ev almış kişilerin ödediği tutarı geri veriyor. Bina Tamamlama Sigortası’nda kentsel dönüşüm projesinde ev sahibi olanlar ücret ödemiyor. Ev sahiplerine güvence vermek isteyen şirket ya da müteahhit belirli bir prim karşılığında Bina Tamamlama Sigortası’nı yaptırıyor.

suleyman-kamil-akin-2bina-tamamlama-sigortasi-zorunlu-olsun.jpg

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE GÜVENCE TALEP EDİN

Kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitten mutlaka güvence talep edilmesi gerekiyor. Bankadan teminat senedi, bina tamamlama sigortası, bankaya bloke para gibi taleplerde bulunulması gerekiyor. Ülkemizde binaların tamamlanamaması nedeniyle artan mağduriyetleri önlemek için 27 Kasım 2014’te yürürlüğe giren Bina Tamamlama Sigortası, geçen sürede yeterli ilgiyi görmemişe benziyor. Uzmanlar, topraktan yani maket üzerinden daire alınırken önce sigortanın sorulması gerektiğini öneriyor. Tüketicinin en üst seviyede mağduriyetine yol açan bina ve projelerin yarım kalması ya da hiç başlanmaması riskine karşı inşaat firmaları için Bina Tamamlama Sigortası (BTS) yaptırması ya da diğer teminatlardan en az birinin verilmesinin zorunlu hale gelmesi gerekiyor.

bina-tamamlama-sigortasi-zorunlu-olsun-2.jpg

BEŞ YILDIR VAR AMA YAPTIRAN AZ!

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Süleyman Kamil Akın, BTS'nin beş yıldır yürürlükte olmasına rağmen gerekli ilgiyi görmediğini söyledi.  Bina tamamlama sigortasının dünyada uygulanan bir sistem olduğunu ifade eden Akın, “İnşaat tamamlama sigortasının mutlaka her yapıda zorunlu hale gelmesi gerekmektedir. Örneğin bir yerde konut inşaatına başladığınızda alan müşteriye inşaatın biteceğine dair garanti veriyorsunuz. Bunun mutlaka faaliyete geçmesi gerekmektedir. 6300 sayılı kanunla yapılan riskli yapıların olduğu yerlerde yüzde 10 teminat zorunluluğu var. Ya da bu tamamlama sigortasını koyuyorsunuz. Bana göre tamamlama sigortasının ticari tüm yapılarda artık zorunlu hale gelmesi gerekir” ifadelerine yer verdi.

bina-tamamlama-sigortasi-zorunlu-olsun-3.jpg

DÖNÜŞÜM NASIL HIZLANIR?

Kentsel dönüşümün hızlanması için öneride bulunan Akın, “Kentsel dönüşüm alanlarında yüzde 10 teminat istediğimizde kentsel dönüşüm alanı olmayan boş arsalardaki toplam maliyetin yüzde 25’ini bloke etmemiz gerekiyor. Böylece dönüşümü hızlandırmış oluruz. Birine yüzde 10 birine yüzde 25 verdiğimiz zaman yüzde 10 verdiğimi tercih ederim. Hatta bunu yüzde 30 40’a kadar çıkarabilirsiniz. Yani boş parselleri imar etmektense dolmuş riskli yapıların bulunduğu parselleri daha hızlı dönüştürmek amacıyla ekstra katkı bile sağlanabilir. Tamamlama sigortasının bir kısmı kentsel dönüşüm fonundan karşılanabilir. İnşaat tamamlama sigortası oradaki maliyetin engellenmesine de neden oluyor. Eğer siz arsa sahibiylesin biz de sizin yapınızı teslim etmiyorsak siz mağdur oluyorsunuz. Tamamlama sigortası olduğunda ben size teslim etmek zorundayım. Bu sefer sektöre de ayrı bir düzen geliyor” diye aktardı.

bina-tamamlama-sigortasi-zorunlu-olsun-4.jpg

‘KONYA’DA DA TAMAMLANMAMIŞ İNŞAATLAR VAR’

Konya’nın da bazı yerlerinde tamamlanmamış inşaatların olduğuna dikkat çeken Akın, “ Bu inşaatların tamamlanması için  inşaat tamamla sigortasının zorunlu hale gelmesi şart. Eğer öyle olursa bütün maliyetler ortadan kalkar. Konut tamamlama sigortası zorunlu hale gelmeli, kentsel dönüşüm alanlarında yüzde 10 olan teminat miktarı, kentsel dönüşüm olmayan alanlarda dönüşümün hızlanması için yüzde 40’a çıkarılmalı. Böyle olunca riskli yapı stokundan biran önce kurtulmuş olacağız. Müteahhit yüzde 40 teminatı oraya vereceğine hızlı bir şekilde elindeki yapıyı hızlı bir şekilde bitirmek isteyecek. Yani hem sigortayı  yaptırmış olacağız hem de teminat almış olacağız. Çifte zorunluluk haline gelecek. Yapan yapmayan belli olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ