Binbir faydası var ve Konya’da yetişiyor! Her derde deva

Önemli tarım alanlarından biri olan Konya’da birçok ürün yetiştiriliyor. Türkiye genelinde Konya’da yetişen o kök sebze ise, binbir hastalığa şifa oluyor. İşte detaylar…
Binbir faydası var ve Konya’da yetişiyor! Her derde deva

Özellikle Konya'nın Ereğli bölgesinde yetiştirilen ve çoğu kez bölge ismiyle özdeşlemiş bir tarımsal ürün olan siyah havuç, insan sağlığına olan faydasından dolayı günümüzde oldukça fazla talep görüyor. Ereğli’nin yanında son zamanlarda Kaşınhanı ve Çumra’da da üretimi yaygınlaşmış durumdadır.

mor-havuc-1.jpg

KANSER VE KRİZ RİSKLERİNİ AZALTIYOR

Siyah havuç önemli bir karotenoid kaynağıdır. Provitamin A aktivitesine sahip D-karoten, havuçta bulunan temel karotenoittir. Siyah havuçtaki renk pigmentlerinin antioksidan özelliğe sahip olmasından dolayı kalp krizi riskini azalttığı, bazı kanserlere karşı vücudu koruduğu bilinmektedir. Siyah havuç, antosiyanin pigmentini taşıması ve antioksidan özelliğinden dolayı vücuttaki serbest radikalleri tutarak kan dolaşımı kökenli kalp krizi riskini azaltması, kolesterol düşürücü etkisi, antikanserojen özelliği ile tıbbi alanda ve doğal renk maddesi olarak gıda sanayisinde kullanılmaya başlaması sonucu büyük bir önem kazanmıştır. Ayrıca selülozlar, insan vücudu tarafından sindirilemeyen maddeler olduğundan kolon ve bağırsak kanserlerini önleyici özelliktedir.

mor-havuc-1.png

CİLT SAĞLIĞINDAN BEBEK BESLENMESİNE

Pektin, suda eriyebilen diyet liflerindendir. Kolesterolü düşürerek, kalp, damar hastalıklarını; felç ve tansiyon rahatsızlıkları ile kanseri önleyici etkileri vardır. Beta karoten, A vitamininin öncü maddesi olup göz ve cilt sağlığı açısından son derece yararlıdır. Havuç boyası, tabii boya kaynağı, havuç yağı ise tabii güneş yağlarına katkılanarak cildi koruyucu etki yapar. Havuç marmeladı ise mama olarak bebek ve çocuk beslenmesinde kullanılmaktadır. Havuç serin iklim sebzesidir. Bu sebeple Ereğli iklimine iyi uyum sağlar. Sıcaklığın 16-18º C olması hâlinde en iyi sonuçlar alınmakta; 28º C üzerindeki sıcaklıklarda ise bitki büyümesi durmakta ve kökler aşırı derecede acılaşmaktadır. Düşük sıcaklıklara oldukça dayanıklı olan havuçlar, kışın ısının -4-5º C’ye düştüğü donlardan fazla zarar görmeden hayatta kalabilmektedirler.

 Muhabir
Etiketler :