Biontech'ten yeni varyant açıklaması!

Biontech ve Pfizer'in yeni varyanta karşı aşı çalışmalarına başladığı, bu varyanta karşı aşının daha yüksek ve uzun süreli koruma gerektirmesi halinde, aşının Mart ayı sonuna kadar hazır olabileceği bildirildi.
Biontech'ten yeni varyant açıklaması!

Reuters'ın haberine göre ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile Alman Biontech, Covid-19'a karşı ürettikleri mRNA bazlı aşının üçüncü dozdan itibaren yeni koronavirüs varyantı Omicron'a karşı koruma sağladığını açıkladı. İki şirket tarafından yapılan ortak açıklamada, araştırmalara göre ikinci dozdan sonra ise aşının etkisinin düşük olduğu belirtildi. 

Açıklamaya göre, laboratuvarda yapılan geçici araştırmalar aşının iki dozunun Omicron'a karşı nötralizasyon derecesinin düşük olduğunu gösterdi. Ancak iki doz aşının bile hastalığın ağır seyretmesini engelleyeceği tahmin ediliyor. Araştırmalar, üç doz aşının ise varyantı nötralize edebildiğini ortaya koydu. Araştırmalar ayrıca, iki doz aşıya kıyasla hatırlatma dozunun hastalığa karşı bağışıklığa işaret eden antikor derecesini 25 kat artırdığını gösterdi.

YENİ VARYANTA YENİ AŞI

Açıklamada, Biontech ve Pfizer'in Omicron varyantına karşı aşı çalışmalarına başladığı, bu varyanta karşı aşının daha yüksek ve uzun süreli koruma gerektirmesi halinde, aşının Mart ayı sonuna kadar hazır olabileceği bildirildi.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Biontech CEO'su Uğur Şahin, "İlk veriler hatırlatma aşısının Omicron varyantının yol açabileceği ağır hastalığa karşı hâlâ yeterli koruma sağladığını gösteriyor" dedi.

Şahin, "Dünya genelinde geniş kapsamlı aşı ve hatırlatma dozu kampanyaları ile dünya çapında insanları daha iyi koruyabilir ve kışı atlatabiliriz" ifadesini de sözlerine ekledi.

"HATIRLATMA DOZU KORUMAYI ARTIRIR"

Uğur Şahin, geçen hafta yaptığı açıklamada da aşı olanların Omicron varyantının yol açabileceği ağır hastalığa karşı muhtemelen korunduğunu belirtmiş, üçüncü hatırlatma dozu sonrasında korumanın artacağına dikkat çekmişti. Şahin, belirli bir süre sonra varyantlara karşı yeni bir aşı gerekeceğini ifade etmişti.

HABER7