Bir kimse namaz kılmayan eşinden sorumlu mudur?

Bir kimse namaz kılmayan eşinden sorumlu mudur?

İslam’a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur.

Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur’an-ı Kerim’de “Hiçbir günahkar, başkasının günahını çekmez. Eğer yükü ağır gelen kimse onu taşımak için (başkalarını çağırsa) onun yükünden hiçbir şey (alınıp) taşınmaz. Akrabası dahi olsa (kimse onun yükünü taşımaz). “ (Fatır, 35/18) buyrulur. İslam her insanın bir iradesi ve seçme hürriyeti bulunduğunu ve bunun sonucu olarak yaptıklarından sorumlu olarak yaptıklarından sorumlu olacağını bildirmiştir. “Herkes kazandığı karşılığında rehindir.” (Tur, 52/21); “Her kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür, her kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür.” (Zilzal, 99/7-8); “O (Allah) yaptığından sorumlu değildir. Onlar ise, sorumlu tutulacaklardır” (Enbiya, 21/23) mealindeki ayetler buna delildir.

Bir Müslüman ibadetlerini yerine getirmezse bunun hesabını Allah’a verecektir. Diğer Müslümanalar ise ona nasihat etmek ve telkinle yükümlüdür. İnsanın emr-i bi’l ma’rufa en yakınlarından, ailesinden başlaması esastır. Nitekim Hz. Peygambere de böyle emredilmiştir. Rabbimiz ona tebliği emrederken, “(Önce) en yakın akrabanı uyar” (Şu’ara, 26/214) buyurmuştur. Hadis-i Şerifte de her Müslümanın yönetimindekilerden sorumlu olduğu belirtilmiştir.

Bu itibarla, bir kimse namaz kılmayan işine, beş vakit namazını vakit içinde eda etmesi için, namazın maddi ve manevi faydalarını güzellikle anlatmalı, geçmişteki ihmalkarlığından ötürü tövbeye davet ederek namaz kılmaya iknaya çalışmalıdır. Güzellikle yapılacak tavsiyelere rağmen, eşin namaz kılmamasının sorumluluğu tamamen kendisine yani kılmayana aittir.