Bir kitap bir inceleme: Çiçekler Üşümesin

Gazetemiz Yeni Haber tarafından günlük hazırlanan "Kültür Sanat" köşemizde bugünün kitap incelemesi: Çiçekler Üşümesin
Bir kitap bir inceleme: Çiçekler Üşümesin

Nurullah Genç, Çiçekler Üşümesin ile şairin uzun yolculuğunun ilk duraklarına götürüyor okurunu yeniden. Şiirine yön veren izlekleri okurlarıyla buluşturuyor bu eserle. “Gönlümün maviliği gitmesin gökyüzünden, Kuşların gülücüğü eksilmesin yüzünden, Kar yağsa da bu ıssız vadiye, gün bitmesin, Yapraklar üşüse de, çiçekler üşümesin…”

cicekler-usumesin.jpg

“ÖLÜLER GİBİYİZ GÖĞÜN ALTINDA”

Nurullah Genç’in ilk şiirlerinden bir bölümünü içerisine alan ve yanılmıyorsam yine ilk baskısı 1986’da yapılan incecik bir kitap. Baskı yılına göre 80-110 civarı bir aralıkta sayfa sayısı değişmektedir. Kitabın 1986 basımında önsöz Orhan Akay tarafından yazılmış. Ve onun da söylediği gibi Nurullah Genç’in bu ilk denemeleri Cumhuriyetin saf şiirini gerçekleştiren ilk büyük hececilerimizi hatırlatıyor: Necip Fazıl, Ahmed Kudsi, Faruk Nafiz, Ahmed Hamdi. Kitabın kişisel yorum kısmı için oldukça güzel bir kitap olduğunu söylemek mümkün. Ancak şair artık çıraklık döneminden ustalığa çıktığı için ve de şiiri ilklerine nazaran değişiklik gösterdiği için alışılmış Nurullah Genç’i görmek mümkün değil. Genelini kısa şiirler oluşturuyor. Ve bütünüyle tüm şiirler olmasa da pek çok mısra bir şairin doğacağına işaret ediyor. İşte bu işaret, şimdilerde dillere pelesenk olan Yağmur’un çilesini çeken pek değerli şair Nurullah Genç’in izleridir. Ve bu izleri gerek her okuyucu gerekse her şair adayı takip etmelidir. Çünkü bu kitap olgunlaşmaya başlayan kelimelerin bir şiir kitabına dönüşünün ilk merhalelerindendir. Genç bir şairin sancılarını şiirleştirme çabasıdır. "Ölüler gibiyiz göğün altında..." diyor şair kitapta bu bile tüm kitabı anlatıyor aslında…

oluler-gibiyiz-gogun-altinda.jpg

BİR NAAT ŞAİRİ: NURULLAH GENÇ

1983 Yılında Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işletme bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. Yine aynı üniversiteden doktor, doçent ve profesör unvanlarını aldı.Şu anda İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesidir. Aynı okulda "liderlik analizi", "işletme yönetimi", "yönetim ve organizasyon", "uluslararası işletmecilik" derslerini vermektedir.Yıllardır işletme yönetimi ile ilgili olarak pek çok işletmeye danışmanlık yapan ve eğitimler gerçekleştiren Genç, proje uygulama ve stratejik planlama konularında da hizmet vermektedir.29 Aralık 2012 itibarıyla Sermaye Piyasası Kurulu'nda yönetim kurulu üyeliği görevine başlayan Genç, 2015 milletvekili seçimleri öncesinde aynı yılın şubat ayında görevinden istifa etmiştir. Üniversite zamanlarında yurtta kaldı. Başlarda boyacılık yaparak para kazanan Genç, bir siyasi kavga sırasında boya sandığı kırıldıktan sonra bir daha bu işe dönmedi ve inşaatlarda, fırınlarda çalıştı.Bu dönemlerde şiirleri edebiyat dergilerinde iyice yayınlanmaya başladı, aylık bir derginin daimi kadrosunda yer aldı. Sonraları bir grup arkadaşıyla "Genç Kuşak" dergisini çıkardı. 1983 senesinde fakülteyi bitirdikten sonra akademik kariyer maksadıyla çalışmalarını devam ettirdi. Aynı üniversiteden Doktor, Doçent ve Profesör unvanlarını aldı. 1994-2013 yılları arasında kamu ve özel sektör kuruluşlarına danışmanlık hizmetlerinde bulunan Genç, aynı zamanda  İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi'nde Öğretim Üyesidir. Aynı okulda Liderlik Analizi, İşletme Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon, Uluslararası İşletmecilik derslerini vermektedir.

bir-naat-sairi-nurullah-genc.jpg