Bir Komek klasiği…

Bir Komek klasiği…

Sadece bir meslek edindirme kursu olmanın ötesinde önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atan Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları Komek, 23 Nisan haftası boyunca düzenlediği muhteşem programlarla göz ardı kesimleri de büyük coşkuya ortak etti.  Komek sayesinde zihinsel engellilerden, mahkumlara kadar bir çok kimse için bu seneki 23 Nisan, gerçek anlamda bayram oldu.

 

23 NİSAN ONLARINDA BAYRAMI

Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2004 yılında kurulan KOMEK (Konya Meslek Edindirme Kursları) birbirinden farklı etkinlikleri hayata geçirmeye devam ediyor.23 Nisan tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da coşkulu bir şekilde kutlandı. 23 Nisan kapsamında Bosna-Hersek Sadrettin Kütükçü Kurs Merkezi Ney kursiyerleri zihinsel engelli çocuklara konser verdi. Çok mutlu oldukları gözlerinden okunan öğrencileri aileleri de bu güzel günde yalnız bırakmadı. KOMEK Bosna-Hersek Sadrettin Kütükçü Kurs Merkezi Müdürü Hacer Aydın, yaptığı açıklamada, KOMEK olarak sosyal sorumluluk projesi kapsamında çeşitli kurumlarla çalışmalar yaptıklarını ve amaçlarının bu insanlara hayatta engelleri aşmanın mümkün olduğunu göstermek olduğunu söyledi. Aydın, Bu gibi programlar sayesinde 23 Nisan Bayramına, sevincine, coşkusuna zihinsel engelli çocukları da ortak etmenin kendileri için büyük sevinç ve gurur kaynağı olduğunu ifade etti. 

MAHKÛMLARDAN VE NEYZENLERDEN ORTAK NEY KONSERİ

Konya Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlü ve tutuklular ile dışardan gelen Neyzenler tarafından ortak ney konseri verildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftası için Açık cezaevi öğrencileri  ve Hocafakih güzel sanatlar kurs merkezi öğrencileri Kutlu doğum haftası münasebetiyle bir araya gelerek ney dinletisi programı düzenlediler. Konya Açık ceza infaz kurumu tarafından düzenlenen Ney konseri mahkumlar tarafından da yoğun ilgiyle karşılandı. 23 Nisan’ın aslında çocukların bayram günü olduğunu söyleyen mahkumlar bu tür etkinliklerle kendilerinin de bir bayram havasında bir gün geçirdiklerini ve mutlu olduklarını söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür ettiler. Programa katılan mahkumlar, bu sayede dış dünyada gerçekleştirilen programları da yakından takip etme fırsatı bulmakla beraber topluma adaptasyon noktasında çok önemli bir etkinlik olduğunu, bu tür çalışmaların sık sık yapılması gerektiğine vurgu yaptılar.

“AMAÇ; SAĞLIKLI BİREYLER”

Konserin amacının topluma sağlıklı bireyler kazandırmak olduğunu belirten Kurs Eğitmenleri, ’’Cezaevi dendiğinde genel anlamda akla sadece mahkumların kapalı alanlarda tutulduğu, dış dünyadan tamamen izole edildiği ve özgürlüklerinden yoksun bırakma düşünceleri gelir. Ancak artık değişen ve gelişen cezaevi düşüncesinde mahkumların cezaevinde kaldıkları zaman diliminde sağlıklı ve özsaygılı yaşamalarına yardım ve destek olacak, sorumluluk duygularının gelişmesini artıracak ve toplumun bir üyesi olarak potansiyellerini geliştirmelerine yardımcı olacak davranış ve yeteneklere sahip olmalarını teşvik edecek türden faaliyet ve programlar düzenleniyor. Amaç; mahkumların tahliyelerinden sonra yeniden dönecekleri topluma ıslah edilmiş; beden, zihin, ahlak ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı bir biçimde gelişmiş bir yapıya, özgür ve bilimsel düşünceye, gelişmiş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına ve onuruna saygılı, yapıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek. Mahkumların; bilgi, yetenek, beceri ve davranışlarını geliştirmek amacıyla sosyal, kültürel faaliyetler ve konferanslar düzenlenerek hükümlü ve tutukluların özgüvenlerinin ve topluma uyum süreçlerinin sağlanması hedefleniyor’’ şeklinde görüş belirttiler. Cezaevindeki mahkumlar programın sonunda teşekkürlerini ve memnuniyetlerini dile getirdiler. Konser sonunda ayrıca neyzenlere çiçek takdim edildi.

KOMEK HAKKINDA

KOMEK 2004 yılında kuruldu. 2015 yılı itibarıyla  265.454 kursiyere ulaşılmıştır. Bugüne kadar açılan branş sayısı 250 olup aktif olan branş sayısı 199 dur. Yeni ilçelerle beraber toplam   3933 kursiyere ulaştı. KOMEK Konya da bulunan vatandaşlara ve özellikle dezavantajlı gruplara özel kurslar düzenlenmekte. Bunlardan biride Açık Cezaevinde açılan Ney kursu.

 

İSMAİL POÇAN-YUSUF KARAKAŞ / YENİ HABER