Bir metrekarede tarihi mekanların maketini yapıyor

Bitlisli esnaf Enver Ünaldı, iş yerindeki buzdolabının arkasında oluşturduğu bir metrekarelik alanda ceviz ağaçlarıyla kentin tarihi mekanlarının maketini yapıyor - Ünaldı:"Buranın tarihi eserlerini başka yerlere götürüp tanıtamayız ama maketlerini götürü
Bir metrekarede tarihi mekanların maketini yapıyor

BİTLİS (AA) - AHMET OKUR - Bitlisli esnaf Enver Ünaldı, bir metrekarelik alanda yaklaşık 700 yıllık ceviz ağaçlarından kentin tarihi mekanlarının maketini yapıyor.

Uzun yıllar Bitlis Sigara Fabrikası'nda çalışan Ünaldı, emekli olduktan sonra yöresel ürünlerin satıldığı iş yeri açtı. İş yerindeki buzdolabının arkasında bir metrekarelik alan oluşturan Enver Ünaldı, burada gençliğinde merak saldığı maket yapımına başladı.

Ünaldı, marangozlardan aldığı ceviz ağaçlarının atıklarından kentin tarihi mekanları olan Islahiye Medresesi, Beş Minare, türbeler ve Yusufiye Medresesi'nin maketlerini üreterek, satışını yapıyor.

Enver Ünaldı, okul dönemlerde babasıyla inşaatlarda çalıştığını, öğretmenlerinin yeteneğini fark etmesi üzerine sanata yöneldiğini söyledi.

Maket evler ve tahta üzerine işleme yapmayı çocukluktan beri sevdiğini anlatan Ünaldı, "2006 yılında iş yerimi açtıktan sonra oğlum sürekli bu sanatı yapmam için beni zorluyordu. Bunun üzerine maket yapımına başladım. Birçok eser yaptım, çok fazla beğeni alıyorum." dedi.

- "Bitlis'in tüm tarihi eserlerinin maketini yapmak istiyorum"

Ünaldı, yaptığı eserleri sergileyecek yerinin olmadığını belirterek, "Eserlerimi güzel yerlerde sergilemek, bu sanatı gençlere de öğretmek istiyorum. Bu öyle bir sanat ki kendinizi verdiğinizde her geçen gün daha güzel eserler ortaya çıkarıyorsun. Bunu öğrenince artık kalkmak istemiyorsun." diye konuştu.

Ülkedeki her ilde tarihi değerleri yansıtan eserlerin bulunduğunu anlatan Enver Ünaldı, Bitlis'in hatıralarının da yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Çalışmalarının Bitlis'in tanıtımına da katkı sağlayacağını dile getiren Ünaldı, şöyle konuştu:

"Buradaki eserlerin maketlerini yaparak hatıra haline getiriyorum. Bunlar bir tarihtir. Buranın tarihi eserlerini başka yerlere götürüp tanıtamayız ama maketlerini götürüp tanıtabiliriz. Ben emekliyim. 3 genci yetiştirebilirsem ne mutlu bana. Tek isteğim bu sanatı devam ettirmek. İşe yarayan değil atık malzemeyi kullanarak sanatımı icra ediyorum. Sobaya atılan odunları alarak ev yapıyorum. Atık malzemeyi canlı bir malzeme haline getiriyorum. İmkan verilirse Bitlis'in tüm tarihi alanlarının maketlerini yapmak istiyorum."

Kaynak: