Birileri kitap fuarı yapacaksa önce gelip Konya’yı görmeli!

Konya Kitap Günleri büyük bir coşkuyla devam ederken, birbirinden ünlü yazarlar kitap severlerle buluşuyor. Konyalı kitap severlerle buluşan Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan, Eğitimci Yazar Musa Mert, Araştırmacı Yazar Mehmet Fatih Çıtlak, Akademisyen Yazar Yasin Aktay ve Gazeteci Yazar Bekir Develi gazetemiz Yeni Haber’e özel açıklamalar yaptı.
Birileri kitap fuarı yapacaksa önce gelip Konya’yı görmeli!

Alanında Anadolu'nun en büyük etkinliği olan, bir milyondan fazla kitap, 250 yayınevi ve 450 yazarın yer aldığı Konya Kitap Günleri coşkuyla devam ediyor.

konya-kitap-fuari.jpg

Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan, Peygamber Efendimiz ve din anlayışına değindi. Konya’nın vekakâr bir şehir olduğunu söyleyen Eğitimci Yazar Musa Mert ise, “Konya Kitap fuarı kendini aştı. Birileri kitap fuarı yapacaksa önce gelip Konya’yı görmeli” dedi. Araştırmacı Yazar Mehmet Fatih Çıtlak da, “Konya Kitap Fuarı’nın bu kadar başarıyla yapılmasını görmek doğruyu söylemek gerekirse beni şaşırttı. Mükemmel olmuş. Konya’da, İstanbul’daki kitap fuarlarının çok çok üzerinde bir organizasyon gördüm” dedi. Konya’nın Avrupa standartları üzerinde bir şehir olduğunu vurgulayan Akademisyen ve Yazar Yasin Aktay ise, “Fuarda pırıl pırıl gençleri görmek beni oldukça mutlu ediyor” diye konuştu. Gazeteci Yazar Bekir Develi ise, “Pandemiden sonra böyle etkinlikleri özlemiştik. Yeniden böyle güzellik ve sağlıkla bir araya geliyoruz. Kitap Fuarlarının kötüsü, küçüğü, büyüğü olmaz hepsi çok kıymetlidir. Rabbim vesile olan herkesten razı olsun. Konyalı okurlar bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor” dedi.

kitap-fuari-8.jpg

‘KONYA KİTAP FUARI KENDİNİ AŞTI’

Eğitimci Yazar Musa Mert, Konya Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla buluştu. Kitap Fuarı ile ilgili izlenimlerini paylaşan Yazar Musa Mert, “Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine teşekkür ediyorum. Konya Kitap fuarı kendini aştı. Birileri kitap fuarı yapacaksa önce gelip Konya’yı görmeli” dedi. Kitap Fuarı’na ilginin de oldukça yoğun olduğunu ifade eden Mert, “Özellikle öğrenciler patlamaya hazır bir volkan gibi. Yani çocuklar üretmek istiyor, bir şeyler yapmak istiyorlar. Kitaplara bakışları, dokunuşları ve stantları gezişleri çok dikkat çekici. Onların elinden tutacak büyükleri olursa… Bu kişiler vali, belediye başkanı, öğretmen ya da anne, babaları olursa bu çocuklar gerçekten çok büyük işler yapabilir. Fuara gelen çocuklarımızın hepsinden bu izlenimi aldım” şeklinde konuştu.

musa-mert-001.jpg

‘KİTAP, İLKE DEMEKTİR’

Konya’nın vefakâr bir şehir olduğunu da sözlerine ekleyen Mert konuşmasında, “Fuarın hazırlanmasında emeği geçen herkesi ayrı ayrı tebrik ediyorum” dedi.  Mert, “Kitap, ilke demektir. Kitaptan ayrılmamak ve kitapsız olamamak lazım” diyerek kitapseverlere de mesaj gönderdi. Konya’nın her geçen gün daha da ileriye gittiğini ifade eden Mert, “İleride Konya’nın çok daha büyük işlere imza atacağını düşünüyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi çocuklar patlamaya hazır bir volkan gibi. Sadece çocuklarımıza iyi rehberler lazım. O rehberlerin de Konya’da olduğunu düşünüyorum. Konya fuar organizasyonlarını da aşarak büyük işlere imza atacaktır” şeklinde konuştu.

kitap-fuari-7.jpg

HAZRETİ PEYGAMBER'İ DEVRE DIŞI BIRAKIRSANIZ DİN KISA DEVRE YAPAR

Konya Büyükşehir Belediyesince Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Konya Kitap Günleri"nde kitapseverlerle buluşan Gazeteci yazar Yusuf Kaplan, Peygambersiz İslam'ın küresel bir proje olduğunu belirterek, "Peygambersiz bir din olur mu hiç? Ne yapmak istiyorsunuz? Hazreti Peygamber'i devre dışı bırakırsanız din kısa devre yapar." dedi. "Medeniyet Tasavvuru Okulu"nu da kuran Kaplan, dünyada Peygambersiz bir İslam düşüncesinin inşa edilmeye çalışıldığını belirterek, şunları dile getirdi: "Şu an küresel bir proje: Peygambersiz İslam. Peygambersiz bir din olur mu hiç? Ne yapmak istiyorsunuz? Hazreti Peygamber'i devre dışı bırakırsanız din kısa devre yapar. Mesele şu, küresel sistemin, küresel kapitalist sistemin bütün dinlerin müntesipleriyle bağlarını koparma süreci tamamlandı." İslam takipçilerinin ise Kur'an ve sünnet-i seniyye ile ilişkilerinin koparılamadığını, bu sürecin 200 yıl önce Tanzimat'la başladığını ifade eden Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin bütünleşmeye, yeni bir kardeşlik iklimine, yeni bir seferberliğe şiddetle ihtiyacı var. Bu toplum başına ne geldiğini bilmiyor. Tayyip Erdoğan iktidar mı? Evet, iktidar. Bu ülke için her şeyini feda ediyor, yüreği yangın yerine dönmüş." Konuşmasının sonunda Kaplan'a günün anısına belediye tarafından hazırlanan, Konya'yı tanıtan kitap hediye edildi.

kitap-fuari-5.jpg

‘İYİ Kİ BU ATMOSFERDE YER ALDIM’

Araştırmacı Yazar Mehmet Fatih Çıtlak da, Konya Kitap Fuarı ile ilgili izlenimlerini paylaştı. Konya’ya her zaman Medine kokusu alma arzusuyla geldiğini ifade eden Çıtlak, “Konya Kitap Fuarı’nın bu kadar başarıyla yapılmasını görmek doğruyu söylemek gerekirse beni şaşırttı. Mükemmel olmuş. Konya’da, İstanbul’daki kitap fuarlarının çok çok üzerinde bir organizasyon gördüm. 1997 senesinde Uluslararası Kitap Fuarını organize etmeye çalışan bir kardeşiniz olarak bunu söylüyorum. Gayet başarılı, çok profesyonelce, profesyonellikle beraber halka da hitap edecek sıcaklık elde edilmiş. Bende ki Konya duygusu ile şuandaki coşku birleşti. Bu yüzden iyi ki bu atmosferde yer aldım diyorum” dedi.

m-fatih-citlak-1.jpg

‘KONYA ESAS TAHTINA KAVUŞACAKTIR’

Kitap Fuarına Konyalı okurların ilgisinin yoğun olduğunu ifade eden Çıtlak, “5-10 sene evvelki Konya’nın dinleyişi ile bu dinleyiş arasında fark var. Buradaki işin çok ciddiyetle olması kendi içinde bir seçiciliği getiriyor. Başarılarının devamıyla Konya esas tahtına kavuşacaktır” açıklamasında bulundu. Konuşmasında okurlara da seslenen Çıtlak şunları söyledi: “Konya’ya gelmemişseniz zaten bir şeyler kaybetmişsiniz demektir. Ama bunu telafi etmek için Konya’ya tam bu dönmede gelirseniz eskiden gelemeyişlerinizi telafi etme imkanı yakalayabilirsiniz.” Çıtlak, “Fuar alanında görev alan personellere de özellikle teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a da bu işlere kafa ve gönül yorduğu için de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

kitap-fuari-3.jpg

‘KONYA HIZLA DEĞİŞİP GELİŞİYOR’

“Böyle güzel bir mekanda, ilgili insanların hazır bulunduğu ortamda söyleşi yapmak benim için güzel bir duygu” diyen Akademisyen ve Yazar Yasin Aktay, “20 yıl Konya’da bulundum. Konya baş döndürücü bir hızla değişip, gelişiyor. Bu mekan yoktu mesela… Böyle bir mekanın kültürel faaliyetler için kullanılması kültüre verilen önemin bir göstergesidir. İnsanda canlı bir kültür, edebiyat ve şiir hevesi varsa bu heves maddi şartları aşarak nükseder. Mevlana’nın zamanında iyi bir edebiyatın ortaya çıkması için maddi imkanlar çok yoktu. Ama Mesnevi gibi bir şaheser ortaya çıktı. Bu kültüre verilen önemin işaretidir. Daha iyi şartlarda verimin daha da gelişeceğini öngörüyorum” dedi.

yasin-aktay-002.jpg

‘KONYA AVRUPA STANDARTLARI ÜZERİNDE BİR ŞEHİR’

Konya’nın Avrupa standartları üzerinde bir şehir olduğunu vurgulayan Aktay, “Fuarda pırıl pırıl gençleri görmek beni oldukça mutlu ediyor. Kitap Günleri, kitapla okuyucuyu buluşturan bir etkinlik olarak şölen havasında geçiyor. Bir yazarın ve yayınevinin bir yıl içinde ürettiği mahsullerin son alıcıyla buluştuğu nokta burası. Bu yüzden burada apayrı bir atmosfer var. Bu atmosferi yaşamayı biz çok seviyoruz. Kitap Günlerine özel bir ilgim var. Başka şehirlerde de organizasyonlara katılacağım ama Konya’nın benim için ayrı bir önemi var. İlk eserlerimi burada verdim. Eserlerimin önemli bir kısmını Konya’nın kültürel havzasında ürettim” şeklinde konuştu.

kitap-fuari-2.jpg

‘KONYA BİZİM KALEMİZDİR’

Gazeteci Yazar Bekir Develi ise, “Pandemiden sonra böyle etkinlikleri özlemiştik. Yeniden böyle güzellik ve sağlıkla bir araya geliyoruz. Kitap Fuarlarının kötüsü, küçüğü, büyüğü olmaz hepsi çok kıymetlidir. Rabbim vesile olan herkesten razı olsun” dedi. “Konyalı okurlar bizi hiçbir zaman yalnız bırakmıyor” diyen Develi, “Konya bizim kalemiz diyerek buraya geliyoruz. Konya’da sadık, vefalı ve dikkatli bir kitle var. Allah’ın ilk buyruğu ‘oku’dur diye çok söylenir. Allah’ın ilk emri ‘oku’ değildir. Allah’ın ilk emri Allah’ın adıyla ‘oku’dur. Ona buna caka satmak için değil; insanları kazanmak için Allah’ı anlatmak için İslam’ın güzelliklerini güzel bir şekilde anlatmak için okuyun der Cenab-ı Allah. Her ne okuyorsanız lütfen niyetinizi kontrol edin ve o şekilde sayfaları açın” diye konuştu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

bekir-develi.jpg

kitap-fuari-9.jpg

kitap-fuari-10.jpg

kitap-fuari-11.jpg

kitap-fuari-12.jpg

kitap-fuari-13.jpg

kitap-fuari-14.jpg

kitap-fuari-15.jpg

kitap-fuari-17.jpg