‘BM iflas etmiştir’

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda “Konya Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nın” açılış programı gerçekleştirildi. Açılışın ilk konuşmasını İngilizce ve Arapça olarak Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Bozbaş yaptı.
‘BM iflas etmiştir’

Programa Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, akademisyenler, lise ve üniversite öğrencileri katıldı. Gerçekleştirdikleri Birleşmiş Milletler Projesinin, Birleşmiş Milletleri gerçek ruhuna döndüreceğine inandığını söyleyen Rektör Zorlu, “Milli Eğitimin ve Üniversitenin birlikte yaptığı projeler ve yapacağı projeler çok güzel bir örnektir. Aslında Birleşmiş Milletler iflas etmiştir. Fonksiyonunu yitirmiştir.  Yanlı taraflı, yandaş bir teşkilat haline gelmiştir. Ben modern Birleşmiş Milletler Projemizle aslında Birleşmiş Milletlerin gerçek ruhuna döndüreceğine kesinlikle inanıyorum” dedi.

cem-zorlu.jpg

‘KONYA SIRA DIŞI İŞLER YAPIYOR’

Konya’nın sıra dışı işler yaptığına dikkat çeken Zorlu, ”Bu proje ile Birleşmiş Milletleri buraya taşımışlar. Tabi bu bir cesaret işidir. Cesaret başarıyı beraberinde getirir. Milli eğitimle üniversite bir araya geldiğinde birikimin aktarılması ve sonuç itibarıyla başarılı bir proje ortaya koyulması noktasında güzel bir örnektir. Maalesef, Birleşmiş Milletler hakkaniyet, adalet, herkese eşit muamele yapma noktasındaki temel fonksiyonunu yitirmiştir. Ben siz gençlerin, ideolojik takıntılarınızdan uzak, ani, politik reflekslerden uzak, saf temiz ruhunuzla Birleşmiş Milletlerin ideal bir şekilde nasıl olması gerektiğine dair otaya çalışmalar koyacağınıza inanıyorum” şeklinde konuştu.

seyit-ali-buyuk-004.jpg

‘DÜNDEN ALDIKLARI GÜÇ İLE BUGÜNE UYANIYORLAR’

Üniversite öğrencilerinin dünden aldıkları güçle bugüne uyandıklarını aktaran İl Mili Eğitim Müdürü Büyük, “Konya dendiği zaman birlik ve beraberlik var. Hoşgörü iklimi var. Büyükşehir veya İlçe Belediyelerimiz, üniversitelerimiz Milli Eğitimle birlikte iç içedir. Biz üniversitelere öğrenci veriyoruz. Üniversite bize öğretmen veriyor. Birbirimizi destekliyoruz. Ve gençlerimiz geleceği yönetecekler. İddiaları var. Gerçekten iddialı olmak çok önemlidir. Birleşmiş Milletler gibi bir ruhun simülasyonuna yapmak, düşünmek bu iddiayı korumak, gerçekten ‘ben de varım’ diyor. Artık Türkiye her noktada her yerde ‘ben de varım’ deme noktasındadır. Siz gençler olduğu sürece biz yarınlardan daha umutluyuz. Daha güvendeyiz, daha emin adımlarla 2023’e yürüyeceğimize inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

ugur-ibrahim-altay-001.JPG 

‘DÜNYANIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR’

“Türkiye büyük ve güçlü bir ülkedir. Siz de Birleşmiş Milletlerin bir simülasyonunu yaparak aslında dünyanın Türkiye’ye ne kadar çok ihtiyacı olduğunu en iyi ifade eden sizlersiniz” diyerek öğrencilere seslenen Başkan Altay, “Tüm dünyadaki garibanlar, ezilenler gözünü Türkiye’ye çevirmiş, Türkiye’nin ne diyeceğini ne yapacağını, ne söyleyeceğini bekliyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın Birleşmiş Milletlerde dünya beşten büyüktür diyerek aslında mazlumların sesi olma yolunda çok önemli bir mesafe kaydetti ve tüm dünya Sayın Cumhurbaşkanımızı yakından takip ediyor. Biz Türkiye’yi 17 yılda çok önemli bir yere getirdik. Türkiye artık çok daha güçlü çok daha büyük bir ülke ama bu asla yeterli değil onun için geleceğimizin çok daha güçlü olması lazım. Bunu da yapacak sizlersiniz” diye aktardı.

bm-iflas-etmistir-10.JPG

“AMACIMIZ MESELELERE KAFA YORAN BİR GENÇLİK İNŞA ETMEK”

Programın amacından bahseden programın Genel Sekreter Yardımcısı Ümmühan Aleyna Yavuz, “Bu programın amacı; gençleri dünyanın küresel sorunları hakkında bilgilendirmek ve zihinleri sadece teknolojiyle ilgilenen bir gençlikten ziyade, dünyanın küresel sorunlarına ve herkesi ilgilendiren meselelerine de kafa yoran bir gençlik inşa etmeye çalışmak. Bu programda farklı konuları içeren komitelerimiz var. Ve bu komitelerde sorunlarımız var bu sorunlara çözümler bulmaya çalışacağız” diyerek sözlerini noktaladı. Program müzik dinletisiyle sona erdi. Konya’da ilk defa yapılan ve il dışından gelen öğrencilerle birlikte toplam 250 delegenin gerçekleştireceği bu konferansın Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 06-08 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirileceği söylendi.

bm-iflas-etmistir-1.jpg

bm-iflas-etmistir-4.JPG

bm-iflas-etmistir-5.JPG

bm-iflas-etmistir-6.JPG

bm-iflas-etmistir-8.JPG


•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ