BoJ para politikasını değiştirmedi

BoJ, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bıraktı- Banka, parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programını da sabit tuttu
BoJ para politikasını değiştirmedi

İSTANBUL (AA) - Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasında değişikliğe gitmedi.

BoJ'un dün başlayan ve bugün sona eren para politikası toplantısında alınan kararlar açıklandı.

Buna göre, banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bırakırken, parasal tabanın yıllık 80 trilyon yen artırılması programını da sabit tuttu. Söz konusu karar, 1'e karşı 8 oy ile alındı. Karara karşı oy kullanan kişi ise Goushi Kataoka oldu.

Karar metninde, karşı oy kullanan Kataoka'nın, bankanın iç faktörlerden dolayı fiyat istikrarı hedefine ulaşma zamanında bir erteleme yaşanması durumunda ek gevşeyici önlemler alınması gerektiğini belirttiği bildirildi.

Japonya ekonomisinin, gelirden harcamaya kadar verimli bir döngüyle ılımlı büyüdüğü belirtilen metinde, şu ifadelere yer verildi:

"Yurt dışı ekonomilerin tamamında ılımlı bir hızda büyüme devam ediyor. Bu durumda, ihracat yükselen bir trendde. İç talep tarafında da sabit iş yatırımları, şirket profilleri ve iş hassasiyetindeki iyileşme ile yükselen bir trend içinde bulunmaya devam ediyor. Öte yandan, ABD'de ekonomi politikaları ve bunların küresel finansal piyasalara etkisi, gelişmekte olan ve ihracatı emtiaya dayalı ülkelerdeki gelişmeler, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasına ilişkin görüşmeler ve bunun yansımaları, finansal sektör ve jeopolitik riskleri de içeren Avrupa borç problemine ilişkin beklentiler, risk görünümünü içeren faktörler olarak yer alıyor."

Metinde, BoJ'un Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme politikasını, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşana kadar devam ettireceği vurgulanarak, "Banka, finansal koşullar ile birlikte ekonomik aktivite ve fiyat gelişmelerini göz önünde bulundurarak, fiyat istikrarı hedefine ulaşma yönündeki ivmeyi koruma amacıyla uygun politika ayarlamalarını yapmaya hazırdır." değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak: