'Böyle kurtarma yardımı olmaz'

Adriyatik'te yanan feribottan sağ kurtulan Türk yolcu Uslupat, 'Bir ara tamam her şey bitti diye düşündüm. Böyle kurtarma yardımı olmaz' dedi.

'Böyle kurtarma yardımı olmaz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yunanistan'dan İtalya'ya doğru yol alırken, geçen pazar günü sabah saatlerinde yanmaya başlayan "Norman Atlantic" feribotundan sağ olarak kurtulan Türk yolcu Berrin Uslupat, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Yangının başlamasından sonra helikopterle yapılan ilk kurtarma çalışmasını cep telefonunun kamerası ile kaydeden Uslupat, "Bir ara tamam her şey bitti diye düşündüm" dedi. Yardımın çok geç ve yetersiz olmasından yakınan Uslupat, "Böyle kurtarma yardımı olmaz. Çok yetersizdi. Özellikle deniz kuvvetlerinin yardıma gelmesini beklerdim. Helikopter geliyor 1-2 kişi alıp gidiyor. Bazıları fırtınadan dolayı feribota fazla yaklaşamadı ve yolcu almadan geri döndü. 3-5 kişi taşımakla kurtarma çalışması olmaz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Feribottaki kamarasında plastik kokusu ve duman ile uyandıklarını anlatan Uslupat, "Bize gemi mürettebatından kimse bir şey söylemedi. Kendimiz yangın çıktığını anladık. Herkes panik yaptı ve canını kurtarma derdine girdi" dedi. Güverteye çıktıklarında yangının büyüklüğünün farkına vardıklarını dile getiren Türk yolcu, "Kimin ne yapıp ettiği belli değildi. Filikalar, şişme botlar denize atıldı ama hiçbir yetkili olmadığından onlar da işe yaramadı. Denize atlayanlar da oldu. Anladığım kadarıyla onlar ölmüşler" şeklinde konuştu. 

Helikopterle alınarak İtalya'nın Brindisi kentinde bir kiliseye götürülen ve 1 gece burada ağırlandıktan sonra diğer yolcuların toplandığı otele getirilen Uslupat, özellikle kilisede kendilerine gösterilen ilgiye teşekkür etti. 

Yılbaşı tatili için İzmir'den İtaya'ya gelmek istediklerini ama çok kötü anlar yaşadıklarını kaydeden Uslupat, "Kesinlikle bir daha böyle feribota binmem" dedi.

Ölü sayısı 12'ye çıktı

Öte yandan, batan feribotta ölenlerin sayısının 12'ye çıktığı bildirildi.

Kurtarma operasyonunda görevli İtalyan sahil güvenlik ekipleri, sosyal medyada yazdıkları mesajda, ölen 12 kişiden üçünün İtalyan, ikisinin Arnavut olduğunun kesinlik kazandığını duyurdu. Ölen Arnavutluk vatandaşlarının İlliria adlı römorkörde görevli kurtarma ekibinde oldukları belirtildi. Yangının çıkmasından kısa bir süre sonra denize atlayan Yunan bir çiftten erkek olanın da hayatını kaybedenler arasında olduğu biliniyordu.

Bu arada, tahliye edilen feribottan sağ kurtarılanları taşıyan İtalya'ya ait iki askeri geminin halen bölgede olduğu ve kayıp olan 30'dan fazla kişiyi aramaya devam ettiği açıklandı.

"Feribotta 499 kişi vardı"

Olayla ilgili soruşturma açan üç savcılıktan biri olan Bari kenti başsavcısı Giuseppe Volpe, bugün düzenlediği basın toplantısında, feribottaki kişilerin sayısının ilk açıklandığı gibi 478 değil 499 olduğunu ve çok sayıda kaçak yolcu bulunduğunu söyledi.

Yanan feribotun karaya çekilip garaj kapılarının açıldığında içeriden cesetler çıkmasının beklendiğini kaydeden İtalyan savcı, öldüğü açıklanan yolculardan ikisinin cesetlerinin denizde sürüklendiğini ve bulunamadığını ifade etti.

Bakmadan Geçme