Böyle ödül olmaz olsun!

2019 Nobel Edebiyat Ödülünün, Balkanları kana bulayan Slobodan Miloşeviç’i destekleyen Peter Handke’ye verilecek olması tepkileri de beraberinde getirdi. 
Böyle ödül olmaz olsun!

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Peter Handke'ye, 1990'lı yıllarda Sırp güçlerinin yanında yer aldığı ve ağır savaş suçlarından sorumlu tutulan Slobodan Miloseviç'e destek verdiği gerekçesiyle gösterilen tepkiler sürüyor. Yazarlar ve siyasetçiler tarafından Nobel Komitesi'ne yoğun tepki gösterilirken, neredeyse 60 bin kişinin imzaladığı bir dilekçeyle "'Balkan Kasabı' Slobodan Miloseviç'in destekçisine" ödül verme kararının geri çekilmesi istendi. Dilekçenin, İsveç'in başkenti Stockholm'deki ödül töreninin yapılacağı 10 Aralık'ta teslim edilmesi planlanıyor. Handke, Nobel Ödüllü bir yazar olma ünvanının yanı sıra yaklaşık 1 milyon dolarlık ödülün de sahibi olacak. Kosova Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli, ödül törenine ülke temsilcilerinin katılmayacağını açıkladı, kararın, ödülün "Miloseviç'in arkadaşı ve destekçisi olan" Peter Handke'ye verilmesi nedeniyle alındığını duyurdu.

boyle-odul-olmaz-olsun-1.jpg

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ, PRESTİJİNİ KAYBEDER

Türkiye'den de ödülün Avusturyalı yazara verilmesini kınayan açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanlığı da ödülün Handke'ye verilmesine tepki gösterdi. Böylesine prestijli bir ödülün, iktidarda bulunduğu süre içerisinde Balkanları kana bulayan Yugoslavya’nın eski Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç’e hayranlık duyan bir kişiye verilecek olmasının kabul edilebilir bir karar olmadığını vurgulayan Aliya İzzetbegoviç Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı İbrahim Günay, Slobodan Miloşeviç ve Radovan Karaciç’in, Bosnalı Müslümanları ve Hırvatları yok etmek için gerçekleştirdiği katliamların hafızalara kazındığını söyledi. Suç dosyası oldukça kabarık olan ve bilinçli bir şekilde katliama imza atan bir caniye hayranlık duyan bir kişinin ödüllendirilmesinin, insanlığa hakaret olacağını da vurgulayan Günay, karardan vazgeçilmemesi halinde Nobel Edebiyat Ödülünün saygınlığını yitireceğini kaydetti.

“BU AKIL DIŞI VE UTANÇ VERİCİ KARARDAN GERİ DÖNÜLMELİDİR”

Aliya İzzetbegoviç Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği Başkanı İbrahim Günay, Bosna'daki katliamları “'kardeş cinayeti” olarak savunan Avusturyalı Yazar Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü veril-mesine tepki gösterdi. Balkan Kasabı olarak anılan Sırbistan eski Devlet Başkanı Slobadan Miloseviç ile ilgili de övgü dolu sözler kullanan Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesini kınayan Günay, “Handke’ye Pazartesi günü verilecek. Bu akıl dışı ve utanç verici karardan geri dönülmelidir. Handke, daha önce çok dinli Yugoslavya'da 'kardeş' olarak yaşayan insanların bu du-rumuna 'göreceli' olarak yaklaşmıştır. Böyle bir şahsın Nobel Edebiyat Ödülü'e layık görülmesi utanç verici bir durumdur. Halbuki Bosna ve Kosova'da yüzbinlerce insan Miloseviç rejiminin kurbanı olmuştur. Bosna ve Kosova'da büyük insanlık suçları işlenmiş ve Boşnak ve Arnavut halklarına soykırım yapılmıştır. Bir savaş suçlusuna övgüler düzen bir yazara ödül verilmesi insanlığa sığmaz” dedi. Nobel Edebiyat Ödüllerinin güvenirliğini kaybettiğinin altını çizen Günay, “Nobel ödülleri yıllardır hak etmeyen insanlara veriyorlar. Geçmişte ülkemizden de bir yazar Nobel Edebiyat Ödülü kazanmıştı. Nasıl kazandığını çok iyi biliyoruz. Ama Bosna'daki zulmü ve soykırımı normalmiş gibi gösteren bir yazara bu ödülün verilmesini asla kabul etmiyoruz. Dün olduğu bugün de yarın da kardeş ülke Bosna Hersek halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Onların yaşadığı acıların tekrarlanmaması için var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.

•AYŞE AKINCI / YENİ HABER GAZETESİ