Brojne poruke saučešća iz Turske povodom smrti generala Jovana Divjaka

Komemoracija i sahrana Jovana Divjaka bit će održane u utorak, 13. aprila
Brojne poruke saučešća iz Turske povodom smrti generala Jovana Divjaka

Povodom smrti bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, koji je preminuo u četvrtak u Sarajevu u 84. godini, iz Turske su stigle poruke saučešća u kojima je ukazano na ulogu Divjaka u odbrani tokom proteklog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Saučešće je, između ostalih, uputio i Refik Ozen, predsjedavajući Međuparlamentarne grupe prijateljstva s BiH u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) i zastupnik Stranke pravde i razvoja (AK) iz Burse.

Ozen je podsjetio kako je Divjak odigrao značajnu ulogu u odbrani Sarajeva.

Saučešće je izrazio i predsjednik Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Abdullah Eren.

”Prijatelje treba pamtiti i pominjati po lijepom, neka mu je laka zemlja”, napisao je Eren, između ostalog.

Poruku je uputio i bivši poslanik u Velikoj narodnoj skupštini Suleyman Gunduz.

Podsjetio je kako je Divjak bio u prvim redovima tokom rata u Bosni i Hercegovini, koju je mnogo volio, a razlike smatrao bogatstvom.

”Bio je to vrlo hrabar čovjek i istinski Bosanac”, napisao je Gunduz.

Komemoracija i sahrana Jovana Divjaka bit će održane u utorak, 13. aprila.

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske. Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovao je fondaciju "Obrazovanje gradi BiH" koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu i drugima u školovanju.

Jovan Divjak, bivši general Armije RBiH, preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 84. godini, nakon duge i teške bolesti.