Bu görüntüler Konya’da çekildi! Gören gözlerine inanamadı

Konya Bilim Merkezi tarafından bir bitkinin mikroskobik görüntüsünde tıpkı insan ağzına benzeyen yapısıyla stoma yoluyla nefes alması görenleri hayrete düşürdü.
Bu görüntüler Konya’da çekildi! Gören gözlerine inanamadı

Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Konya Bilim Merkezi öğretici bilgiler paylaşmaya devam ediyor. Son olarak yapılan paylaşımda bir bitkinin stoma görüntüsü hayretler uyandırdı. Yapılan bilgilendirmede, “Burada bir bitkinin stoma yoluyla nasıl nefes aldığına tanık oluyorsunuz. Stomalar, bitkilerin nefes almak için kullandıkları fotosentez ve terleme olaylarında önemli rol oynayan mikroskobik gözeneklerdir. Mikroskop görüntüsünden çekilmiş bu video ile stomanın açılıp kapanışını ve bitkilerin nefes alışverişini görebiliyoruz.

Stomalar, genellikle yeşil bitkilerin toprak üstü organları olan yaprak ve gövde epidermisinde yer alan ve bitkinin çevreyle gaz alışverişini sağlayan yapılarıdır. Bitkiler, fotosentez yaparak besin üretirler ve bu süreçte hava değişimi yaparlar. Stomalar, hava, su buharı ve karbondioksit gibi gazların bitkinin içine girmesine ve oksijenin ve su buharının dışarı çıkmasına izin verir. Bu gaz alışverişi, bitkilerin fotosentez ve solunum gibi temel süreçlerini sağlamak için önemlidir.

 Editör