Bu meslek iyi kazandırıyor

Pandemi döneminde mali müşavirlere olan ilginin arttığını söyleyen Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası (SMMMO) Başkan Yardımcısı Celal Emiroğlu, “Ülkemizin ekonomisi motorsa bunun atan kalbi de mali müşavirliktir. Mesleğimiz son yıllarda hızla itibar kazanıyor. Gençler, klasikleşmiş bazı memuriyetlerde kazanacağının çok daha fazlasını mali müşavirlik mesleğinde kazanabilirler” dedi.
Bu meslek iyi kazandırıyor

Devletin tek gelir kaynağı olan vergilerin toplanmasında köprü görevi gören mali müşavirliğin önemi gün geçtikçe artıyor.  Mali müşavirlik mesleğinin önemine değinen Konya SMMMO Başkan Yardımcısı Celal Emiroğlu, “Vergiyi toplayan, devlete düzenli şekilde getiren kişi mali müşavirdir. Bugün bir işletme maliyeye kaydolmaya gittiğinde mali müşavirsiz beyanname veremez. Bir işletme açacağınız zaman mali müşavir olmadan açamıyorsunuz” ifadelerine yer verdi.

img-4426.jpg

HERKES KENDİSİNİN MALİ MÜŞAVİRİDİR!

Mali müşavirlik mesleğini tanımlayan Emiroğlu şunları aktardı: “Mali müşavirlik; mali bilanço denilen, kişilerin iki yakasını bir araya getiren, rakamsal değerleri gösteren bilançodur. Bu her yerde geçerlidir. Herkes muhasebeci, herkes mali müşavirdir. Çünkü herkes kendi evinin bütçesini oluşturmaktadır. Meslek herkes için geçerli ve herkes için yapılması gerekendir. Mali müşavirlik herkesin iki yakasını bir araya getirmesi için gerekli olan bir meslek grubudur. Mali Müşavir günümüzde çok bilinmemekle beraber bilenlerin de önemsediği bir meslek mensubudur. Devletin tek gelir kaynağı vergilerdir. Vergi olmadan devlet olmaz. Çünkü harcama kalemleri vergilerden oluşmaktadır. Verginin veriliş şekli beyannamedir. Bunu yapan tek meslek mensubu da mali müşavirdir. Vergicilikte mali müşavirlik mesleği çok önemli. Vergi varsa mali müşavir kesinlikle olmalıdır. O nedenle biz mali müşavirler olarak devletin vergilerinin toplanmasında aracı bir köprüyüz.”

‘MALİ MÜŞAVİRLİĞE KADRO AÇILMALIDIR’

Yarı kamusal görev gören mali müşavirliğe devlet kadrosunun açılması gerektiğinin altını çizen Emiroğlu, “Mali müşavirlikte staj yapabilmek için sınava girmeniz gerekmektedir. Sınavı kazanırsanız eğer mali müşavirlikte staj yapabiliyorsunuz. Türkiye’de başka hiçbir meslek grubunda böyle bir sistem yoktur. Stajyeri bile sınavla alan bir meslek grubuyuz. Meslekte meşakkatli bir süreçten geçiliyor fakat mesleğe girildiği zaman emeklerin karşılığı fazlasıyla alınıyor. Kişi eğer kendini çok iyi geliştirmiş, enforme etmiş, bilgisini ve becerisini sahada da geliştirmişse, alım ve istihdam gücü yüksektir. Bu aslında her meslekte böyledir. Ama bizim mesleğimizde biraz daha fazladır bu durum. Mali müşavirler olarak özel sektörde ortaya koyduğumuz çalışmaların resmi kurumlarda karşılık bulmaması mesleğimizin tek eksiği. Şu ana kadar kamuda mali müşavirlik mesleği için kadro açılmadı. Resmi kurumlarda muhasebe bölümü var ama mali müşavirlik kadrosu yok. Bizler, mali müşavirlikle ilgili de bir kadro açılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Devletimiz büyüdükçe, geliştikçe mali müşavirlik mesleğine olan itibarın daha çok büyüyeceğini iddia ediyorum” ifadelerine yer verdi.

img-4423.jpg

‘ÜLKEMİZİN İHTİYACI MASA BAŞI İŞ DEĞİL’

Gençlerin daha çok masa başı iş istediğini hatırlatan Emiroğlu, “Maalesef bu mümkün değil. Ülkemizin ihtiyacı bu değil zaten. Gençlerin kendilerini yetiştirmeleri ve donanımlı hale gelmeleri gerekiyor. Her şeye rağmen, bizim mesleğimiz aslında gençlerin beklentisine cevap verebilecek bir nitelikte. Bunun için de, mesleği tanıtmak, mesleğin gelir kaynaklarını anlatmak, kamuoyundaki mali müşavirlik mesleğine olan algıyı daha fazla ortaya koymamız gerekiyor. İlerleyen zamanlarda mesleğin değeri daha çok artacak. Daha çok önemsenecek. Bugün mali müşavir kimliğini alan bir arkadaşımız sanayide bir işletmede çalışmaya başladığı andan itibaren 6 bin liradan aşağıya ücret almaz.  Bunun üzerine koyarak gidecek ve daha çok artacak. Her meslekte geçiş dönemi ve alışma dönemi vardır. Bu mesleğin geçiş dönemlerini verimli geçirdikleri zaman mesleğin algısı yüksek olacak” diye konuştu.

‘İSTİHDAMI SAĞLAMAK KONYA’DAKİ İŞLETMELERİMİZİN GÖREVİDİR’

Mali müşavirlerin istihdam edilmesi açısından Konya’daki işletmelere büyük görevler düştüğünü vurgulayan Emiroğlu, “Konya’da 2 bin 550 tane çalışan meslektaşımız var. Her üç ayda bir mali müşavirlik için bir sınav yapılır. Her üç ayda bir yaklaşık 30-40 kişi sınavı kazanır. Konya’da şu an 350 bayan meslektaşımız olduğunu da söylememiz lazım. Konya’da mali müşavirlik bürosu sayısı ise 900’dür. Odamız ilk başta 800 üyeyle kurulmuşken şu anda bin 550 tane meslektaşımız üye olarak çalışma arkadaşımızdır. Mali müşavirlik mesleğinin yarınları çok açıktır. Genç mali müşavirlerimizin istihdam edilmesi Konya’daki işletmelerimizin görevidir. Bu sayede hem gençlere hem de şehre büzük kazanımlar elde edilebilir” dedi. Emiroğlu, mesleğinde kıdemleşmiş bir mali müşavirin bir yeşil pasaportunun olması gerektiğinin de altını çizdi.

“SADECE MUHASEBE BÖLÜMÜNÜ BİTİRENLER BU İŞİ YAPMALIDIR “

Emiroğlu, sözlerine şöyle devam etti:” Çünkü yarı kamusal görev yapıyoruz. Mali müşavirlik mesleğini önemsiyorum ve gençlerimizin mali müşavir olmalarını tavsiye ediyorum. Mali müşavirlik 30 yıllık bir meslektir. Genç, taze ve dinamik bir meslektir. Her sektörden bizim alana geçiş yapılabilir. İşletme, iktisat, kamu, maliye, matematik bölümünde okuyan bir gencimiz bile ek derslerini vererek bizim mesleğe geçiş yapabilmektedir. O kadar geniş bir alana sahiptir. Bir avukat olmanın tek yolu vardır o da hukuk fakültesi mezunu olmaktır. Bir doktor olmanın tek yolu tıp fakültesi mezunu olmaktır. Bir mali müşavirin de tek yolu olmalıdır. Sadece muhasebe bölümünü bitirenler bu işi yapmalıdır. Hukuk, maliye, iktisat, sosyoloji, felsefe, bölümlerinden mezun olanlar bile mali müşavirlik mesleğini yapabiliyorlar. Mali müşavirliğin daha da cazip hale getirilmesini istiyoruz.”

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ